Γαύδος: το νησί της Καλυψώς…
4 Ιουλίου 2022
Μονμάρτη: Μια ρομαντική συνοικία στο Παρίσι!!
14 Ιουλίου 2022

Αμοργός: το νησί που σε μαγεύει…

Στην αρχαιότητα η Αμοργός ονομάζονταν Παγκάλη, Ψυχία, Καρκησία και Μελανία. Σύμφωνα με αρχαίους γεωγράφους και λεξικογράφους είχε τρεις πόλεις, την Αρκεσίνη (θέση Καστρί), τη Μινώα (θέση Μουντουλιά Καταπόλων), την Αιγιάλη (θέση Βίγλα στα Θολάρια). Τα ιστορικά ευρήματα ανάγουν την πρώτη κατοίκηση στην Αμοργό στην 5η π.Χ. χιλιετία, και μαρτυρούν για το πολιτιστικό υπόβαθρο του Κυκλαδικού Πολιτισμού στο νησί και για τις σχέσεις της Αμοργού με τη Νάξο, τη Πάρο και άλλες απομακρυσμένες περιοχές.

Στη 3η χιλιετία π.Χ. αφήνει τα ίχνη του ο Κυκλαδικός πολιτισμός με τα πασίγνωστα ειδώλια. Ακολουθεί ο Mυκηναϊκός πολιτισμός. Στη συνέχεια γίνεται εποικισμός από Μιλησίους της Μικρασίας και Ναξίους και η Αμοργός  συμμετέχει στην Α΄ Αθηναϊκή Συμμαχία. Υπάρχει συνεχής εναλλαγή κηδεμόνων του νησιού απ’ τον 3ο -2ο π.Χ. αι. και εξάρτησή από τους Μακεδόνες, Πτολεμαίους, Σαμίους, Ροδίους και Ρωμαίους. Επικρατούν οι λατρείες των Ελληνιστικών χρόνων, και στον 4ο  αι. μ.Χ. παρατηρείται εκχριστιανισμός των αρχαίων λατρευτικών χώρων. Επιδρομές Σαρακηνών πειρατών αναγκάζουν τους κατοίκους να οχυρωθούν στο Κάστρο, το Καστρί και στους 23 πύργους του νησιού.

Η άφιξη από την Παλαιστίνη της Θαυματουργής Εικόνας της Παναγίας της Χοζοβιώτισσας χρονολογείται την περίοδο της Εικονομαχίας. Το 1088 γίνεται η ανακαίνιση της Μονής από τον αυτοκράτορα Αλέξιο Κομνηνό.

Ακολουθεί η Ενετοκρατία. Αρχιτεκτονικά λείψανα της εποχής ο πύργος του Γαβρά, ο Κάτω Λάκκος και οι πλακόστρωτες Λόζες.

Φθάνουμε στην Τουρκοκρατία, μία περίοδο κατά την οποία σημειώνεται οικονομική ακμή και εκκλησιαστική αναγέννηση στην Αμοργό. Το 1822 η Αμοργός γίνεται έδρα Επαρχείου του, υπό σύσταση, ελληνικού κράτους. Το 1829 με δαπάνες της Μονής της Παναγίας της Χοζοβιώτισσας ανεγείρεται  ένα από τα πρώτα ελληνική σχολεία.

Μετά το Β΄ παγκόσμιο πόλεμο μειώνεται ο πληθυσμός εξαιτίας της εσωτερικής και εξωτερικής μετανάστευσης των Αμοργιανών. Τα τελευταία 20 έτη σημειώνεται ραγδαία ανάπτυξη του τουρισμού.

Η Αμοργός φημίζεται για τα γραφικά χωριά της όπως είναι η Λαγκάδα, ο Στρούμπος, ο Ποταμός και τα Θολάρια.

Το πιο σημαντικό αξιοθέατο στη Λαγκάδα είναι η εκκλησία της Αγίας Τριάδας που είναι χτισμένη στα βράχια του βουνού Κρουκέλου.

Ο Στρούμπος είναι γνωστός ως το χωριό των νεράιδων και των ξωτικών αφού μοιάζει σαν να βγήκε από παραμύθι. Το χωριό Ποταμός είναι το ομορφότερο φυσικό μπαλκόνι της Αμοργού.

Η Χώρα

Η Χώρα της Αμοργού, αναπτύχθηκε τον 8ο αιώνα, όταν οι κάτοικοι του νησιού μετακινήθηκαν από τα παραλία προς την ενδοχώρα για να προφυλαχθούν από τις επιδρομές των Σαρακηνών πειρατών.

Ο οικισμός της Χώρας αναπτύχθηκε γύρω από έναν τεράστιο φυσικό βράχο και αποτελείται από πανέμορφα λευκά σοκάκια, γραφικές εκκλησίες, ταβέρνες, μαγαζιά με παραδοσιακά προϊόντα της Αμοργού και από τους ιστορικούς ανεμόμυλους που βρίσκονται σε αμφιθεατρική θέση.

Παναγία Χοζοβιώτισσα

Πρόκειται για ένα μοναστήρι που χτίστηκε τον ένατο αιώνα (812-813 π.Χ) στην πλαγιά του βουνού Προφήτης Ηλίας και ανακαινίσθηκε το 1088 π.Χ από τον βυζαντινό αυτοκράτορα Αλέξιο Α Κομνηνό.

Η ιδιαίτερη αρχιτεκτονική της Χοζοβιώτισσας, που δίνει την αίσθηση ότι το μοναστήρι είναι προσκολλημένο στον βράχο του όρους, προσελκύει τουρίστες από όλο τον κόσμο.

Κάστρο της Αμοργού

 Χτίστηκε από τους Ενετούς. Μέχρι σήμερα, σώζονται οι πολεμίστρες που χρησιμοποιούσαν οι Ενετοί για να απωθήσουν τους Σαρακηνούς πειρατές. Το εκκλησάκι που θα δείτε πάνω στο κάστρο είναι αφιερωμένο στον Άγιο Γεώργιο και θεωρείται το σήμα κατατεθέν της Χώρας.

Πύργος του Γαβρά

Πρόκειται για μια οικία βενετσιάνικης αρχιτεκτονικής, η οποία χτίστηκε τον 16ο αιώνα. Ονομάστηκε Πύργος του Γαβρά επειδή εκεί έμενε η ομώνυμη αριστοκρατική οικογένεια. Αυτό το κτίριο βρίσκεται στο κέντρο της Χώρας, δίπλα στην εκκλησία Ζωοδόχου Πηγής και στεγάζει το αρχαιολογικό μουσείο της Αμοργού.

πηγή: https://brazilgreece.com/

Εδώ είναι η ομάδα μας στο Facebook και εδώ  η σελίδα μας!!

Comments are closed.