Πως προέκυψε η ”Σαπουνόπερα”;;;
4 Ιουνίου 2022
Η ιστορία της τσίχλας….
6 Ιουνίου 2022

Ο Ευκάλυπτος ουράνιο τόξο!!

Ένα από τα πιο εκπληκτικά εντυπωσιακά δέντρα που μπορούμε να βρούμε σε ένα δάσος είναι ο Ευκάλυπτος ουράνιο τόξο ή Eucalyptus deglupta

 Αποκαλείται ευκάλυπτος – ουράνιο τόξο  λόγω των μοναδικών χρωματισμών που αναπτύσσονται στον κορμό του. Είναι το μοναδικό είδος ευκαλύπτου που ευδοκιμεί στο βόρειο ημισφαίριο, το ύψος του φτάνει τα 70 μέτρα και αξιοποιείται για την παρασκευή λευκού χαρτιού.

Αποτελεί ένα ψηλό, αειθαλές δέντρο που φτάνει σε ύψος τα 60 περίπου μέτρα στο φυσικό του περιβάλλον, δηλαδή στα δάση των Φιλιππίνων, της Ινδονησία, της Παπούα Νέας Γουινέας, του Σεράμ, του Sulawesi και του Mindanao. Ο κορμός του δέντρου με διάμετρο περίπου 1.83 μέτρα γίνεται πολύχρωμος το καλοκαίρι.
Την εποχή της άνοιξης και του καλοκαιριού μπορεί κανείς να δει άσπρα άνθη στα κλαδιά του, τα οποία έχουν και ένα ευχάριστο άρωμα. Πολλοί είναι εκείνοι που προτιμούν τη σκιά του, καθώς γοητεύονται ταυτόχρονα από τα χρώματά του. Παρά το ακαταμάχητο άρωμά του, δεν παράγει το έλαιο που άλλα είδη ευκαλύπτου παράγουν.

Υπάρχουν πολλά άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία σχετικά με το συγκεκριμένο ευκάλυπτο αλλά από το όνομά του η προφανής ερώτηση που προκύπτει είναι, γιατί το δέντρο είναι πολύχρωμο

Ο λόγος για αυτόν τον συνδυασμό χρωμάτων μπορεί να είναι ότι σε μια συγκεκριμένη περίοδο του έτους ορισμένα στρώματα του φλοιού αρχίζουν να πέφτουν, εκθέτοντας εσωτερικά μέρη του φλοιού που αρχικά έχουν πράσινο χρώμα. Οι νέοι φλοιοί που βλέπουν το φως και ωριμάζουν, καταλήγουν να δίνουν στον κορμό του δέντρου χρώματα πορτοκάλια, μωβ, διάφορους τύπους πράσινων, μπλε και πιο σκούρων τόνων, που συμπληρώνονται με έναν ιδιότροπο τρόπο και του δίνουν μια πολύ ιδιαίτερη εμφάνιση.

Άκρως εντυπωσιακό είναι το δάσος από ευκαλύπτους- ουράνιο τόξο που βρίσκεται στη Χαβάη. Το πρώτο δέντρο φυτεύτηκε στους Βοτανικούς Κήπους Wahiawa στο O’ahu το 1929 προκειμένου να βοηθήσει στην αποκατάσταση της αποψίλωσης.

πηγή: https://www.jardineriaon.com/

Εδώ είναι η ομάδα μας στο Facebook και εδώ  η σελίδα μας!!

Comments are closed.