Μουστάρδα: το φάρμακο των αρχαίων…
4 Ιουνίου 2022
Ο Ευκάλυπτος ουράνιο τόξο!!
5 Ιουνίου 2022

Πως προέκυψε η ”Σαπουνόπερα”;;;

Μια φράση που χρησιμοποιούμε πολύ συχνά για να χαρακτηρίσουμε καθημερινές σειρές κοινωνικού περιεχομένου και συνήθως μακράς διάρκειας. Το όνομα προέκυψε κατά τη δεκαετία του 1920, όταν το ραδιόφωνο αποτελούσε το δημοφιλέστερο μέσο ψυχαγωγίας σε όλα τα σπίτια.

Στο ραδιόφωνο της εποχής εκείνης, στην Αμερική, υπήρχαν διάφορες σειρές που απευθυνόταν στις γυναίκες ακροάτριες. Μάλιστα, γνώριζαν τεράστια επιτυχία, καθώς οι περισσότερες από τις νοικοκυρές δεν έχαναν ούτε δευτερόλεπτο από τις σειρές αυτές.

Κύριο χαρακτηριστικό στις Σαπουνόπερες είναι η ιστορία που περιστρέφεται γύρω από δύο οικογένειες που μάχονται. Στις σειρές του είδους μπλέκονται μεταξύ τους παράλληλες ιστορίες και το τέλος κάθε επεισοδίου είναι μια δραματική στιγμή που θα κρατήσει τον τηλεθεατή σε αγωνία ώστε να μην χάσει το επόμενο.

Οι σαπουνόπερες μπορούν να κρατήσουν δεκαετίες επεισόδια.

Γνωρίζοντας αυτό το στοιχείο, οι ραδιοφωνικοί σταθμοί προσπαθούσαν να βρουν τρόπους για να αυξήσουν τα κέρδη τους. Έτσι άρχισαν να διαφημίζουν προϊόντα τα οποία ενδιέφεραν άμεσα τις γυναίκες της εποχής, ώστε να υπάρχει και η μέγιστη δυνατή ανταπόκριση.

Οι πρώτες εταιρείες που διαφημίστηκαν, ήταν εταιρείες παραγωγής σαπουνιών (όπως η Colgate-Palmolive και η Procter & Gamble). Επειδή οι διαφημίσεις αυτές ήταν σωστά «στοχευμένες», τα κέρδη των αντίστοιχων εταιρειών σημείωναν μεγάλη αύξηση, οπότε έγιναν και οι κύριοι χορηγοί όλων των ραδιοφωνικών σειρών που απευθυνόταν σε γυναίκες.


Με τον καιρό, οι ίδιοι οι ραδιοφωνικοί σταθμοί ονόμασαν τις σειρές αυτές «σαπουνόπερες», εξαιτίας των προϊόντων που διαφημιζόταν κατά τη διάρκειά τους.

Στην Ελλάδα οι σαπουνόπερες γνώρισαν μεγάλη επιτυχία. Από τη δεκαετία του ’80 οι Έλληνες έβλεπαν την “Τόλμη και Γοητεία” στην κρατική τηλεόραση.

Αργότερα, με την ίδρυση της ιδιωτικής τηλεόρασης προβλήθηκαν τα “Ατίθασα Νιάτα” και η “Σάντα Μπάρμπαρα”.

Πολύ γρήγορα, οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί βλέποντας την απήχηση που είχαν οι σαπουνόπερες, γύρισαν τις δικές τους. Έτσι στα σαλόνια των ελληνικών νοικοκυριών μπήκε η «Λάμψη» που έμεινε στην ιστορία ως η μακροβιότερη ελληνική σαπουνόπερα.

Εδώ είναι η ομάδα μας στο Facebook και εδώ  η σελίδα μας!!

Comments are closed.