Ο Ευκάλυπτος ουράνιο τόξο!!
5 Ιουνίου 2022
Η επιδημία γέλιου που κράτησε… έναν χρόνο!!
7 Ιουνίου 2022

Η ιστορία της τσίχλας….

Για ολόκληρες χιλιετίες, οι Μάγια παρήγαγαν λατέξ και παρεμφερείς ουσίες που προέρχονταν από συγκεκριμένα φυτά, τα οποία ευδοκιμούσαν στις περιοχές του Μεξικό και της Γουατεμάλας.
Τα επονομαζόμενα από την αρχαία φυλή της κεντρικής Αμερικής και ως chicle φυτά, έβγαζαν μία μαλακή και συνεκτική ουσία, κατάλληλη μεταξύ άλλων και προς μάσηση
Αυτή μάλιστα καταπολεμούσε την πείνα, φρέσκαρε την αναπνοή και διατηρούσε καθαρά τα δόντια. Οι Μάγια είχαν καθιερώσει το μάσημα της τσίχλας σχεδόν σαν έθιμο.
Εκτός από αυτή την ουσία βέβαια, συνήθιζαν να μασούν ακόμη φύλλα κόκας και καπνού που εν αντιθέσει με αυτά, η πρωτόγονη μορφή τσίχλας ήταν λιγότερο εθιστική.
Το εν λόγω μυστικό των Μάγια, θα παρέμενε μυστικό για πάντα, αν δεν υπήρχε ο Μεξικανός Antonio de Padua María Severino López de Santa Anna y Pérez de Lebrón.
Εν συντομία, ο Santa Anna, ο οποίος ήταν στρατιωτικός και πολιτικός που έλαβε μέρος στις μάχες της επανάστασης του Μεξικό, το 1869 και σε ηλικία 75 ετών, ζούσε στο Long Island των ΗΠΑ -τότε ένα χωριό ψαράδων και αγροτών- και επιθυμούσε να συγκεντρώσει χρήματα ώστε να ανακαταλάβει και πάλι το Μεξικό, του οποίου είχε υπάρξει δικτάτορας για αρκετά χρόνια.

Θυμήθηκε την ιστορία που ήθελε τις αυτόχθονες φυλές που ζούσαν πριν περίπου 2.000 χρόνια στα νότια της χώρας του και παρήγαγαν διάφορες ουσίες από δέντρα.

Συναντήθηκε λοιπόν με τον Αμερικανό εφευρέτη Thomas Adams και του περιέγραψε την κατάσταση, τονίζοντάς του ότι και οι δύο θα μπορούσαν να γίνουν πλούσιοι, αν κατόρθωναν να μετατρέψουν την τσίχλα σε φτηνό υποκατάστατο του καουτσούκ και των ελαστικών. Πράγματι, οι δύο τους προμηθεύτηκαν τεράστιες ποσότητες τσίχλας και ο Adams πειραματίστηκε με το υλικό για περισσότερο από ένα χρόνο, χωρίς όμως κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Τότε, του ήρθε η μεγάλη ιδέα: Αφού οι Μάγια μασούσαν αυτό το πράγμα, τότε γιατί να μην κάνουν το ίδιο και όλοι οι υπόλοιποι; Διαμόρφωσε λοιπόν την πρώτη ύλη σε αυτοσχέδιες τσίχλες που θύμιζαν αρκετά τις σημερινές και τις έριξε στη αγορά αρχικά με την ονομασία “Τσίχλες Adams” και έπειτα με την πολύ πιο εμπορική “Blackjack”, οι οποίες περιείχαν εκτός από ζάχαρη και γεύση γλυκόριζας. Το προϊόν σημείωσε τεράστια επιτυχία. Διαθέτονταν αρχικά σε φαρμακεία και μετά σε όλο και περισσότερα είδη επιχειρήσεων.

Μπορείς στις ΗΠΑ οι τσίχλες να γνώρισαν ημέρες δόξας ήδη από τα τέλη του 19ου αιώνα, στον υπόλοιπο κόσμο όμως έγιναν γνωστές μερικές δεκαετίες αργότερα.

Πιο συγκεκριμένα, κατά την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν οι Αμερικανοί στρατιώτες προμηθεύονταν μεγάλες ποσότητες, που τους βοηθούσαν τόσο στη στοματική υγιεινή και στη λειτουργία του στομαχιού όσο και σαν μία ευχάριστη συνήθεια στις ανάπαυλες των μαχών. Οι τσίχλες ταξίδεψαν με αυτό τον τρόπο στην από εδώ πλευρά του Ατλαντικού και σύντομα εξελίχθηκαν σε παγκόσμιο trend. 

Η τσιχλόφουσκα δημιουργήθηκε κατά λάθος…

Συγκεκριμένα σε μια εταιρεία που έφτιαχνε ήδη τσίχλες, την Fleer Chewing Gum, στη Φιλαδέλφεια, εργαζόταν ως λογιστής ο Walter E. Diemer. Ο συγκεκριμένος κύριος είχε ένα πάθος. Μετά την εργασία του καθόταν στο εργαστήριο της εταιρείας και έκανε πειράματα.

Πάντα φανταζόταν τον εαυτό του εφευρέτη, και όχι κάποιον που ασχολείται με αριθμούς, αλλά η ζωή τα έφερε έτσι που δεν κατάφερε ποτέ να τελειοποίησει κάποια από τα σχέδια του και έτσι αναγκάστηκε να πάει σε σχολή λογιστών και να αρχίσει να εργάζεται.

Μια μέρα, το 1928, που πειραματιζόταν με τα υλικά του εργαστηρίου, κατάφερε να κάνει μια τσίχλα πολύ πιο ελαστική που είχε την ιδιότητα να τεντώνεται περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη τσίχλα της αγοράς.

Την επόμενη ημέρα έδειξε στην διοίκηση την εφεύρεσή του και πήρε το πράσινο φως για παραγωγή. Ήταν τόση η χαρά του που δεν ζήτησε ούτε δικαιώματα, ούτε υπέγραψε κάτι για αμοιβή.

Η τσιχλόφουσκα με το που βγήκε στην αγορά έγινε best seller. Οι τσιχλόφουσκες είναι κατά κανόνα ροζ, αλλά το γεγονός ότι είναι ροζ, είναι συγκυρία, γιατί τα υλικά που είχαν περισσέψει για να πειραματιστεί εκείνη την ημέρα ο Diemer ήταν μόνο ροζ.

Προς τιμήν του παρέμειναν για δεκαετίες μόνο ροζ. Παρότι δεν υπέγραψε ποτέ κάτι για να αποκτήσει χρήματα για την εφεύρεση του, η εταιρεία τον έχρισε αντιπρόεδρο μέχρι και το θάνατό του, αναγνωρίζοντας την προσφορά του προς αυτούς.

πηγή: https://esquire.com.gr/

Εδώ είναι η ομάδα μας στο Facebook και εδώ  η σελίδα μας!!

Comments are closed.