Τουίστ: η ιστορία του πιο ”τρελού χορού”
12 Μαΐου 2022
Κυκεώνας: Το «κοκτέιλ» των αρχαίων Ελληνων!!
16 Μαΐου 2022

Eurovision: Η ιστορία της!!

Η ιδέα του διαγωνισμού προήλθε από τον Σέρτζιο Πουλιέζε με σκοπό να έρθουν οι χώρες της Ευρώπης κοντά μετά το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.
Ο πρώτος διαγωνισμός διεξήχθη στις 24 Μαΐου του 1956 στην Ελβετία. Οι χώρες που πήραν μέρος ήταν επτά:

Το Βέλγιο, η Γαλλία, η Δυτική Γερμανία, η Ιταλία, το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία και η Ελβετία, παρουσιάζοντας 2 τραγούδια.

Νικητήρια χώρα εκείνη την χρόνια ήταν η Ελβετία με το τραγούδι «Refrain».

 Η “Eurovision” συμπεριλήφθηκε στο βιβλίο του Guinness Book ως ο μακροβιότερος διαγωνισμός τραγουδιού μιας και διεξάγεται από το 1956 κάθε χρόνο με μοναδική διακοπή το 2020 λόγω covid…

Η Lys Assia: η πρώτη νικήτρια του διαγωνισμού // eurovision.tv

Βασικοί κανονισμοί

Ο αρχικός κανόνας ήταν πως κάθε χώρα έπρεπε να τραγουδάει στην μητρική γλώσσα της. Βέβαια αυτός ο κανόνας άλλαξε το 1973 δίνοντας το δικαίωμα χρήσης οποιασδήποτε  άλλης γλώσσας.

Το 1977 άλλαξε πάλι και η χρήση της γλώσσας περιορίστηκε στην μητρική έως το 1999 ο οποίος άλλαξε ξανά και οι χώρες μπορούν να τραγουδούν σε όποια γλώσσα επιθυμούν.

Ποιο δημοφιλής γλώσσα είναι τα Αγγλικά, ενώ δεν λείπουν και τα τραγούδια που χρησιμοποιούν μια μίξη γλωσσών.

Κάτι επίσης αξιοσημείωτο είναι πως η διοργανώτρια χώρα έπρεπε να παρέχει ζωντανή ορχήστρα και όχι τα τραγούδια να παίζονται playback.

Το 1997, παρ’ όλα αυτά, ο κανόνας αυτός καταργήθηκε στα πλαίσια του εκσυγχρονισμού. Όσο αυξάνονταν οι χώρες που συμμετείχαν, ειδικά μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, οι κανόνες άλλαζαν με σκοπό την διευκόλυνση του διαγωνισμού και των συμμετεχόντων.

 Η Ελλάδα αποφάσισε να πάρει μέρος στον διαγωνισμό

Το 1974 και λίγους μήνες πριν καταρρεύσει η δικτατορία, η τότε ΕΙΡΤ αποφασίζει να στείλει την γνωστή σε όλους μας Μαρινέλα με το τραγούδι «Κρασί, θάλασσα και το αγόρι μου».
Η χώρα μας καταλαμβάνει την 11 θέση.
Μαρινέλλα: Κρασί, θάλασσα και το αγόρι μου // marinelladiva.blogspot.com
Την επόμενη χρονιά η χώρας μας αποφασίζει να μην στείλει συμμετοχή , ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.
Το 1976 η Μαρίζα Κωχ ερμηνεύει το τραγούδια «Παναγιά μου», ένα τραγούδι που αφορά την κατεχόμενη Κύπρο. Η δεκαετία του 70 κλείνει δυναμικά αφού το 1977 κερδίζουμε την πέμπτη θέση με το «Μάθημα Σολφέζ», ενώ το 1978 και 1979 την όγδοη με τα «Charlie Chaplin» Και «Σωκράτης» αντίστοιχα.

Από την δεκαετία του 80 κανένα τραγούδι δεν κατάφερε να ξεχωρίσει ιδιαίτερα με μοναδική εξαίρεση το τραγούδι «Στοπ» του 1987, που κατέκτησε την 8 θέση, κάνοντας τον Θάνο Καλλίρη γνωστό.

Τη δεκαετία του 90 λίγες συμμετοχές ξεχώρισαν από την Ελληνική συμμετοχή στη Eurovision, όπως το τραγούδι «Άνοιξη» του 1991, που αν και είναι γνωστό κομμάτι στους σημερινούς fans κατάφερε να κερδίσει την 13η θέση, το τραγούδι «Όλου του κόσμου η Ελπίδα» του 1992 που κατέλαβε την 5η θέση και το τραγούδι «Χώρα του φωτός» του 1993 που κατέλαβε την 9η θέση.

Το 2000 δεν πήραμε μέρος στον διαγωνισμό. Παρόλα αυτά η Eurovision φάνηκε πλέον να ενδιαφέρει αρκετό κόσμο και έγινε «εθνική» υπόθεση. Αυτό που άλλαξε την άποψη των Ελλήνων για τον διαγωνισμό ήταν η τρίτη θέση που κατέλαβε το 2001 το τραγούδι «Die for you» με τους Antique και την πρωτοεμφανιζόμενη Έλενα Παπαρίζου.

Ελενα Παπαρίζου:Number One // getgreekmusic.gr

Αφού φτάσαμε τόσο κοντά στην πηγή πεισμώσαμε για να πιούμε και νερό. Οι επόμενες δυο χρονιές δεν ήταν το τυχερό μας μέχρι το 2004.

Η χώρα είχε αέρα νικητή και μαζί με τον Σάκη Ρουβά και το τραγούδι«Shake it» φτάσαμε στην τρίτη θέση.

Σάκης Ρουβάς: Shake it // sportime.gr

Το 2005 επέστρεψε η Έλενα Παπαρίζου μόνη της αυτή την φορά για να «τελειώσει» αυτό που άρχισε. Το τραγούδι «Number one» έγινε όντως νούμερο ένα αφού κατάφερε να κερδίσει την πρώτη θέση με 230 πόντους.

Την επόμενη χρονιά ο διαγωνισμός έγινε στο Ολυμπιακό Στάδιο με παρουσιαστές την Μαρία Μενούνος και τον Σάκη Ρουβά και μότο «Feel the Rhythm!». Η Άννα Βίσση επιστρέφει μετά από 26 χρόνια στον διαγωνισμό και με την μπαλάντα «Everything» κερδίζει την 9η θέση.

Τα επόμενα τρία χρόνια τα πηγαίνουμε αρκετά καλά τερματίζοντας στην 7η θέση με το τραγούδι «Yassou Maria» και στην 3η θέση με το τραγούδι «Secret Combination». Το 2009 ο Σάκης Ρουβάς επιστρέφει για μια ακόμα φορά στον διαγωνισμό με το τραγούδι «This is our night» κερδίζοντας την 7η θέση.

Βέβαια, καθώς η χώρα το 2010 μπαίνει σε περίοδο οικονομικής κρίσης, η Eurovision περνάει στο περιθώριο και ο ενθουσιασμός αρχίζει να ξεθυμαίνει.

Μέχρι το 2019 τρεις φορές έχουμε καταφέρει να κατακτήσουμε μια αξιόλογη θέση. Το 2010 με το «Opa» φτάνοντας στην 8η θέση, το 2011 με το «Watch my dance» κερδίζοντας την 7η θέση και τέλος το 2013 με το τραγούδι « alcohol is free» κατακτώντας της 6η θέση.

Έχουμε αποκλειστεί δυο φορές, το 2016 και το 2018. Ενώ είχαμε ελπίδες μήπως άλλαζε κάτι το 2020, ο διαγωνισμός αναβλήθηκε για πρώτη φορά στα χρονικά λόγω του covid.

Αμάντα Γεωργιάδη https://www.ertnews.gr/

Η συμμετοχή της χώρας μας φέτος είναι αξιόλογη με την εκπληκτική φωνή της Αμάντα Γεωργιάδη η οποία μάγεψε με την ερμηνεία της και τη σκηνική της παρουσία στο «Die Together». Το τραγούδι είναι μια συναισθηματική και ταυτόχρονα δυναμική μπαλάντα, που αφηγείται μια αληθινή ιστορία αγάπης, σαν ένα όνειρο σε μπλε φόντο, που «ζωντανεύει» επί σκηνής μέσα από τα μάτια της ερμηνεύτριας.

Το τραγούδι είναι γραμμένο από την ίδια και τον στενό της συνεργάτη Μπιόρν Χέλγκε
Τη σκηνοθεσία της σκηνικής εμφάνισης της ελληνικής συμμετοχής υπογράφει ο Φωκάς Ευαγγελινός. Η διεθνούς φήμης Ελληνίδα σχεδιάστρια μόδας, Σίλια Κριθαριώτη, επιμελήθηκε την ενδυματολογική εμφάνιση της Αμάντας. Ο Γιάννης Μουρίκης έκανε τον σχεδιασμό του σκηνικού, ενώ τον σχεδιασμό της εικόνας στον φωτισμό επιμελήθηκε ομάδα visual artists από την Ουκρανία, με επικεφαλής τον Nicholas Chobb.

Η Κύπρος

Η Κύπρος συμμετείχε για πρώτη φορά στη Γιουροβίζιον το 1981 με το τραγούδι των Γεωργιάδη/Σιδερά «Monica», που ερμήνευσαν οι Island και κατέλαβε την 6η θέση. Καλύτερη θέση για τη Μεγαλόνησο η 5η, που κατέκτησε τρεις φορές (1982, 1997, 2004).

Στον διαγωνισμό της Eurovision για το 2022 η Κύπρος κόπηκε στον ημιτελικό παρ’όλο που το τραγούδι «Ela» και η ερμηνεύτρια του Ανδρομάχη έκλεψε τις εντυπώσεις συγκεντρώνοντας το ενδιαφέρον του κοινού και θερμό χειροκρότημα.

Ανδρομάχη https://www.ertnews.gr/

Το «Ela», ένα κομμάτι που έχει τόσο ελληνικό, όσο και αγγλικό στίχο, είναι δημιούργημα μιας ομάδας παγκόσμια διακεκριμένων συνθετών (Alex Papaconstantinou, Arash, Eyelar Mirzazadeh, Fatjon Miftaraj, Filloreta Raci Fifi, Geraldo Sandell, Γιώργο Παπαδόπουλο, Robert Uhlmann, Viktor Svensson και Yll Limani).

Παρακάτω θα ακούσουμε την Ελληνική συμμετοχή που απόψε το βράδυ θα διαγωνιστεί στο μεγάλο τελικό!!

Καλή επιτυχία Αμάντα !! Καλή επιτυχία Ελλάδα!!

πηγή: https://www.ertnews.gr/

Εδώ είναι η ομάδα μας στο Facebook και εδώ  η σελίδα μας!!


Comments are closed.