Ντούμπροβνικ: Το μαργαριτάρι της Δαλματίας!!(Β΄μέρος)
4 Μαΐου 2022
Τα ”Σκαλοπάτια του θρήνου”
5 Μαΐου 2022

Ντούμπροβνικ: Το μαργαριτάρι της Δαλματίας!!(Γ΄μέρος)

Σήμερα φτάνουμε στο τέλος του ταξιδιού μας και προορισμός μας η πόλη Cavtat
Το σημερινό Cavtat βρίσκεται στη θέση του παλιού ελληνικού οικισμού Επιδαύρου που ιδρύθηκε γύρω στον 4ο αιώνα π.Χ. Ρωμαίοι ανέλαβαν το 228 π.Χ. και το μετονόμασαν στην Επίδαυρο.
Ως ρωμαϊκή αποικία, η Επίδαυρος ήταν ιδιαίτερα αναπτυγμένη και, σύμφωνα με ορισμένους ιστορικούς, είχε περίπου 40.000 κατοίκους τον 4ο αιώνα μ.Χ.
Υποτίθεται ότι ο αρχαιολογικός χώρος κοντά στο σημερινό Cavtat αντιπροσωπεύει ερείπια του παλιού ρωμαϊκού αμφιθεάτρου. Υπάρχουν πολλές άλλες υπενθυμίσεις της ρωμαϊκής κυριαρχίας, όπως ερείπια τειχών πόλης, θεάτρου, ρουστίκ βίλες, επιγραφικά μνημεία και τάφους.
Μετά την εισβολή των Σλάβων τον 7ο αιώνα, οι πλειοψηφίες των πολιτών των Καβτάτ κατέφυγαν προς τα βορειοδυτικά και ίδρυσαν τη νέα πόλη – τη Ραγκούσα, το σημερινό Ντουμπρόβνικ, στους πρόποδες του λόφου Srd.

Μερικοί θρύλοι αναφέρουν τον Cavtat ως το αγαπημένο των θεών, της φύσης και των ανθρώπων. Άλλος μύθος συνδέει το όνομα του Cavtat με το παλιό κροατικό ρήμα “captiti”, που σημαίνει “ανθίζω”

Στην αρχή, το σλαβικό Cavtat είχε περιέλθει στην Travunja (σημερινή Trebinje), και τον 15ο αιώνα έγινε μέρος της περίφημης Δημοκρατίας του Ντουμπρόβνικ, μοιράζοντας την ένδοξη ιστορία της.

Αξιοθέατα

Falcon Fort – το μεγαλύτερο οχυρωματικό συγκρότημα στη Δημοκρατία του Ντουμπρόβνικ που χρησιμοποιείται για αμυντικούς σκοπούς. Το φρούριο είχε τη δική του δεξαμενή νερού, κτίρια για πυρομαχικά, αποθήκευση κρασιού και τροφίμων και εγκαταστάσεις φιλοξενίας για τους στρατιώτες και τις οικογένειές τους.Χτίστηκε πάνω στα ερείπια του Ιλλυρικού και Ρωμαϊκού οχυρού σε ένα λόφο, με εκπληκτική θέα σε ολόκληρη την περιοχή Konavle.

Το Μαυσωλείο Racic χτίστηκε το 1921 σε σχέδιο του διάσημου Κροάτη γλύπτη και αρχιτέκτονα Ivan Mestrovic χρησιμοποιώντας πέτρα από το νησί Brac. Η οικογένεια Racic ήταν μια πολύ γνωστή πλοιοκτήτρια οικογένεια από την πόλη.

Το παλάτι του Πρίγκηπα – ένα μνημείο της αναγεννησιακής αρχιτεκτονικής, το παλάτι στεγάζει τη βιβλιοθήκη και τα αρχεία του Baltazar Bogisic, φημισμένου διανοούμενου της πόλης. Η συλλογή περιλαμβάνει εθνογραφικές και νομισματικές εκθέσεις.

Η  Συλλογή Baltazar Bogisic   περιέχει αντικείμενα από τη συλλογή αυτού του δικηγόρου που γεννήθηκε στην Cavtat (1834 – 1908), συμπεριλαμβανομένων βιβλίων, χαρτονομισμάτων, νομισμάτων και άλλα.

Μπροστά από το κτίριο μπορείτε να δείτε τη συλλογή αρχαιολογικών ευρημάτων από την ελληνική και τη ρωμαϊκή εποχή.

Το μοναστήρι της Παναγίας του Χιονιού δίπλα στο λιμάνι χτίστηκε τον 15ο και 16ο αιώνα με μεταγενέστερες προσθήκες. Στη διπλανή εκκλησία υπάρχουν διάφοροι ενδιαφέροντες πίνακες ζωγραφικής από καλλιτέχνες του Ντουμπρόβνικ .
Το  μουσείο Konavle Country στην Κιλίπη εκθέτει ανδρικές και γυναικείες φορεσιές παραδοσιακές της περιοχής, καθώς και κεντήματα, άλλα χειροτεχνήματα, κοσμήματα, πίνακες ζωγραφικής και άλλα.
Εκκλησία του Αγίου Νικολάου – χτισμένη τον 15ο αιώνα, η εκκλησία έχει ένα γοητευτικό μπαρόκ εσωτερικό που διατηρεί πολύτιμη συλλογή από πίνακες και άλλα έργα τέχνης.
Το  σπίτι του Vlaho Bukovac είναι ένα μουσείο (είναι το πραγματικό του σπίτι ) αφιερωμένο σε αυτόν τον Κροάτη ζωγράφο που γεννήθηκε στο Cavtat το 1855.
Ταξίδεψε πολύ , ξεκίνησε την καλλιτεχνική του καριέρα στο Παρίσι και μαθήτευσε στην  École des Beaux Arts πριν εκθέσει τα έργα του στην πόλη. 
Εδώ παρέα με τον κύριο Vlaho Bukovac
Επιστρέφοντας στο Ζάγκρεμπ το 1893, έγινε σημαντική φυσιογνωμία στην καλλιτεχνική σκηνή της Κροατίας στο δεύτερο μέρος του 19ου αιώνα, οργανώνοντας μια σειρά από σημαντικές πολιτιστικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και δουλεύοντας δίπλα σε πολλούς άλλους Κροάτες νέους καλλιτέχνες. 
Το 1903, έφυγε για να γίνει καθηγητής της Ακαδημίας Καλών Τεχνών στην Πράγα και πέθανε σε αυτή την πόλη το 1922.  Εκτός από τα έργα του Μπούκοβατς, μπορείτε επίσης να δείτε τοιχογραφίες στο σπίτι που ζωγράφισε ο έφηβος καλλιτέχνης.

πηγή photo: http://visitdalmatia.com/ & προσωπικό αρχείο.

Εδώ είναι η ομάδα μας στο Facebook και εδώ  η σελίδα μας!!

Comments are closed.