Ντούμπροβνικ: Το μαργαριτάρι της Δαλματίας!!(Α’ μέρος)
3 Μαΐου 2022
Ντούμπροβνικ: Το μαργαριτάρι της Δαλματίας!!(Γ΄μέρος)
5 Μαΐου 2022

Ντούμπροβνικ: Το μαργαριτάρι της Δαλματίας!!(Β΄μέρος)

Το Ντουμπρόβνικ είναι το κόσμημα των δαλματικών ακτών όπως αναφέραμε στο πρώτο μέρος της ξενάγησης.

Το πετράδι της Αδριατικής ξεχωρίζει για τα εντυπωσιακά του κτίρια, την επιβλητική του οχύρωση και τα γραφικά καλντερίμια του.

Δεν ήταν όμως μόνο τα τείχη που προστάτεψαν την πόλη από τους εχθρούς.

Πολύτιμος σύμμαχος, σύμφωνα με το μύθο ήταν ο Άγιος Βλάσιος:

Ο μύθος λέει ότι τον 10ο αιώνα εμφανίστηκε στον ύπνο ενός τοπικού ιερέα για να τον προειδοποιήσει ότι ο βενετσιάνικος στόλος πλησίαζε την πόλη με σκοπό να της επιτεθεί.
Ο ιερέας πήρε στα σοβαρά την προειδοποίηση και ενημέρωσε όλη την τοπική κυβέρνηση. Οργάνωσαν την άμυνα και η πόλη σώθηκε χάρις στον Άγιο Βλάσιο.
Τότε έγινε ο πολιούχος άγιος. Υπάρχουν περίπου 30 αγάλματα του Αγίου Βλασίου που πλαισιώνουν και χαρακτηρίζουν τα πιο σημαντικά δημόσια κτίρια. 
Η γιορτή του πολιούχου Αγίου Βλασίου είναι η πιο σημαντική μέρα του έτους για το Ντουμπρόβνικ. Εορτάζεται για πάνω από 1000 χρόνια. Αυτές οι εκδηλώσεις είναι οι πιο δημοφιλείς σ’ αυτό το πανέμορφο μεσογειακό θέρετρο. Οι εορτασμοί ξεκίνησαν το 972 μ.Χ.
Ο Άγιος ένωσε τότε τους θεσμούς και τους πολίτες της Δημοκρατίας της Ραγούσας, όπως λεγόταν τότε η πόλη. Σήμερα, άτομα από όλες τις γωνιές του Ντουμπρόβνικ συγκεντρώνονται για να γιορτάσουν τον Άγιο Βλάσιο:
Πριν 10 χρόνια, αυτή η γιορτή εντάχθηκε στον κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Αυτή είναι μια ακόμη απόδειξη για τη σημασία που έχει για την πόλη, αλλά και την ανθρωπότητα. Είναι μια πολιτιστική γιορτή που ενισχύει την ταυτότητα των κατοίκων του Ντουμπρόβνικ

Μετά την λειτουργία, γίνεται η καθιερωμένη λιτανεία με τα λείψανα του πολιούχου αγίου, γύρω από την πόλη. Είναι μια ιδιαίτερη μέρα για τους κατοίκους του Ντουμπρόβνικ

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται γύρω από την εκκλησία που είναι αφιερωμένη στον πολιούχο άγιο, που είχε σπουδάσει ιατρική. Είναι ο θεραπευτής των ασθενειών που σχετίζονται με τον λαιμό. Ένα από τα θαύματα που έκανε είναι ότι θεράπευσε ένα μικρό αγόρι που πνιγόταν από ψαροκόκαλο. Έκανε ένα θαύμα, χρησιμοποιώντας κερί και το αγόρι σώθηκε. Σύμφωνα με το έθιμο, οι ιερείς αγιάζουν τους λαιμούς των πιστών με κεριά.

Φρούριο του Αγίου Ιωάννη

Το φρούριο του Αγίου Ιωάννη, αποτελεί μέρος των τειχών και βρίσκεται πάνω στο λιμάνι.Το καταπληκτικό με αυτό το φρούριο είναι ο έξυπνος και αποτελεσματικός τρόπος με τον οποίο απέτρεπαν μία ενδεχόμενη εισβολή στην πόλη από τους πειρατές. Όταν σήμαινε συναγερμός σήκωναν μία πολύ βαριά, μεταλλική αλυσίδα που η άλλη άκρη της ήταν δεμένη στο απέναντι φρούριο Kase Jetty με αποτέλεσμα να ανακόπτουν τα πλοία και να τους προκαλούν ζημιές

Μοναστήρι των Φραγκισκανών

Σε ένα Φραγκισκανικό μοναστήρι του 14ου αιώνα στεγάζετε ένα από τα  παλαιότερα  φαρμακεία της Ευρώπης και λειτουργεί ακόμα, παράγοντας χειροποίητες κρέμες από παραδοσιακές συνταγές τις οποίες τοποθετούν σε μεσαιωνικού τύπου φιαλίδια.

Το Μοναστήρι διαθέτει γοτθική νοοτροπία και κοσμείτε από καταπληκτικά αγάλματα, όπως αυτό του νεκρού Ιησού, της Παρθένου Μαρίας, του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή και του Αγίου Ιερώνυμου. Στο μοναστήρι βρίσκεται και ένα μουσείο, που φιλοξενεί παλιό εξοπλισμό φαρμακείου, βιβλιοθήκη, σπάνια χειρόγραφα, έργα τέχνης, λειτουργικά σκεύη και διάφορα ανεκτίμητα αντικείμενα.

Παλάτι Rector 

Το Παλάτι Rector, είναι ένα αναγεννησιακό οικοδόμημα με γοτθικά και μπαρόκ στοιχεία, που δεσπόζει στο κέντρο της πόλης σε περίοπτη θέση. Κατασκευάστηκε  το 1435 στα ερείπια ενός παλαιότερου μεγάρου και αποτελούσε τον χώρο διαμονής του εκάστοτε Rector του κράτους. Πλέον λειτουργεί ως ιστορικό μουσείο και φιλοξενεί στους χώρους του οικόσημα ισχυρών οικογενειών της πόλης, παραδοσιακά έπιπλα, έγγραφα, πίνακες ζωγραφικής, κλειδιά των πυλών, αντικείμενα από πορσελάνη και πολλά άλλα εκθέματα που εξιστορούν το μακρύ παρελθόν του. 

Πύργος Ρολογιού

Ο Πύργος του ρολογιού κτίστηκε το 1444, έχει ύψος 31 μέτρα και δεσπόζει στο τέλος της οδού Stradun. Χαρακτηριστικό του ρολογιού είναι οι ανθρώπινες φιγούρες Maro και Baro, που χτυπούν την καμπάνα κάθε μισή ώρα και η σφαίρα που αλλάζει το χρώμα της, για να δείξει την φάση που βρίσκεται η θέση της Σελήνης. Τον αυθεντικό μηχανισμό και τα αγάλματα του ρολογιού, μπορείτε να τα θαυμάσετε στο παλάτι Sponza, όπου φυλάσσονται.

Εδώ είναι η ομάδα μας στο Facebook και εδώ  η σελίδα μας!!

πηγή photo: Προσωπικό αρχείο

Comments are closed.