Brownies: Ένα αριστοκρατικό γλυκόμε ιστορία..
10 Απριλίου 2022Λονδίνο: Ένα στολίδι στον Τάμεση…
11 Απριλίου 2022”Λεπτή, τριζάτη επικάλυψη με τρυφερή καρδιά στο κέντρο, στρογγυλό, περίπου σαν δαμάσκηνο, με χρώματα που λάμπουν όμορφα. Αρκούν μόλις λίγα γραμμάρια για να βάλουν φωτιά σε όλες τις αισθήσεις”.
Αυτή είναι η περιγραφή του μακαρόν στην ιστοσελίδα του θρυλικού ζαχαροπλαστείου του Pierre Hermé στο Παρίσι …
Τα μακαρόν είναι φτιαγμένα με βάση τη μαρέγκα. Κάποια από τα βασικά υλικά τους είναι τα ασπράδια των αυγών, η κρυσταλλική ζάχαρη, η ζάχαρη άχνη, η σκόνη ή το αλεύρι αμυγδάλου.
Είναι ουσιαστικά δύο μπισκότα, χρωματισμένα με χρώματα ζαχαροπλαστικής, γεμισμένα με κρέμα γκανάζ, βουτυροκρέμα ή μαρμελάδα.
Το όνομα τους προέρχεται από την Ιταλική λέξη για τη μαρέγκα macarone (maccarone ή maccherone) ή από την ίδια προέλευση της λέξης μακαρόνια λόγω της λεπτής ζύμης.
Γιατί έχουμε ταυτίσει, όμως, τα μακαρόν με τους Γάλλους μιας και δεν είναι καν γαλλικά.
Μητέρα τους είναι η Ιταλία και η πρωταρχική συνταγή αφορούσε ένα τραχύ μπισκότο με ανώμαλη επιφάνεια, γεμάτο από χοντροσπασμένα αμύγδαλα και πικραμύγδαλα. Πώς μετεξελίχθηκε από χωριάτικο μπισκότο σε κόσμημα;
Θα πρέπει μάλλον να ταξιδέψουμε μερικούς αιώνες πίσω, και συγκεκριμένα στον Μεσαίωνα. Εκείνη την εποχή ξεκίνησε ως ένα μπισκότο τραγανό και με τραχιά επιφάνεια, μοιάζοντας περισσότερο με ένα στρογγυλωπό χαλίκι.
Το μπισκότο αυτό λέγεται ότι το παρασκεύαζαν ήδη από τον 8ο αιώνα στα μοναστήρια της Βενετίας και είχε το όνομα ‘’τα κουμπιά του παπά’’, λόγω της μορφής του.
Το μπισκότο αυτό άρεσε όμως ιδιαίτερα στην Αικατερίνη των Μεδίκων, όταν, ορφανή, διέμεινε για μεγάλο διάστημα σε διάφορα μοναστήρια της βόρειας Ιταλίας μέχρι την ηλικίατων 14 ετών, οπότε πήγε στη Μασσαλία για να παντρευτεί τον Γάλλο πρίγκιπα (και διάδοχο του γαλλικού θρόνου) Ερρίκο, το 1533.
Έτσι, τη συνταγή παρέλαβαν οι Γάλλοι μάγειρες, σε μια εποχή που η ζαχαροπλαστική άρχισε να ζει τις μεγάλες της δόξες, και σταδιακά το μπισκότο αυτό έγινε εξαιρετικά δημοφιλές, με τις παραλλαγές να διαδέχονται η μία την άλλη.
Ένα, ωστόσο, ήταν το κοινό γνώρισμα όλων τους: το περιγράφουν ως ένα δυσκολότατο γλυκό που δεν το πετυχαίνεις με την πρώτη και με κρούστα που σπάει πανεύκολα στο ψήσιμο.
Τη σημερινή του μορφή, σαν σάντουιτς από δύο μικρές μαρέγκες με κρέμα ανάμεσά τους, τη χρωστά σε Γάλλους ζαχαροπλάστες που τη δεκαετία του 1820 λανσάρουν το Macaron Parisien.
Η τελειοποίηση και η διάδοσή του οφείλονται στον θρυλικό Γάλλο φούρναρη και ζαχαροπλάστη Louis-Ernest Ladurée, που λέγεται ότι έφτασε να πουλά μέχρι και 12.000 μακαρόν ημερησίως!
Ο οίκος Pâtisserie E. Ladurée συνεχίζει να είναι… ηγέτιδα δύναμη μέχρι σήμερα στον χώρο των μακαρόν – στη γνωριμία του υπόλοιπου πλανήτη με το γλυκάκι αυτό έπαιξε τεράστιο ρόλο η προβολή της ταινίας της Σοφίας Κόπολα «Μαρία Αντουανέτα», το 2006, με τις πυραμίδες από πολύχρωμα μακαρόν του Ladurée σε κάποια πλάνα να γίνονται σχεδόν σήμα κατατεθέν της ταινίας.
Όποια και αν είναι η προέλευση του Ιταλική , Γαλλική το αποτέλεσμα είναι τόσο δελεαστικό που σίγουρα δεν μπορεί κάποιος να αρκεστεί μόνο σε ένα…
Υλικά
- 100 γραμ. ασπράδια σε θερμοκρασία δωματίου (τουλάχιστον για 1 ώρα)
- 100 γραμ. ζάχαρη κρυσταλλική ψιλή
- 130 γραμ. πούδρα αμυγδάλου (αμυγδαλόψιχα αλεσμένη)
- 130 γραμ. ζάχαρη άχνη
- λίγες σταγόνες υγρή βανίλια
- 2 πρέζες αλάτι ή κρεμόριο
- χρώματα ζαχαροπλαστικής για το χρωματισμό (προαιρετικά)
Ολόκληρη τη συνταγή μπορείτε να τη δείτε ΕΔΩ
Εδώ είναι η ομάδα μας στο Facebook και εδώ η σελίδα μας!!