Αφιέρωμα στην Ανδαλουσία(α’ μέρος)
9 Απριλίου 2022
Μακαρόν: Ένα γαλλικό γλυκό με DNA.. ιταλικό!!
11 Απριλίου 2022

Brownies:  Ένα αριστοκρατικό γλυκόμε ιστορία..

Τα brownies, είναι μια γλυκιά απόλαυση που προέρχεται από τις ΗΠΑ και τον Καναδά και ανάγονται χρονικά στις αρχές του 20ού αιώνα.
Ο αστικός μύθος λέει ότι μια κοσμική κυρία η Berta Palmer  από το Σικάγο ζήτησε από έναν ζαχαροπλάστη να δημιουργήσει ένα επιδόρπιο κατάλληλο για κυρίες που παρευρίσκονταν στο Chicago World’s Columbian Exposition,
 ένα από τα πιο σημαντικά event της εποχής εκείνης με αφορμή τα 400 χρόνια από την ανακάλυψη της Αμερικής από τον Κολόμβο, που διεξαγόταν στο ξενοδοχείο του συζύγου της,  το Palmer House Hotel. 
Ο σεφ έβαλε τα δυνατά του και έφτιαξε ένα πληθωρικότατο κέικ, με πραλίνα σοκολάτας, βούτυρο και αυγά, και επικάλυψη με καρύδια και άφθονη μαρμελάδα βερίκοκο.
Μπορούσε να κοπεί σε μικρά κομμάτια και να φαγωθεί με τα χέρια. Το πρώτο μπράουνι, χωρίς όνομα ακόμη, είχε μόλις γεννηθεί και καθιερώθηκε στους κοσμικούς κύκλους της πολιτείας την ίδια κιόλας χρονιά.
Είχε τέτοια επιτυχία, ώστε άρχισε να σερβίρεται μόνιμα στο μενού του ξενοδοχείου, όπου μπορεί κανείς να το παραγγείλει μέχρι και σήμερα. Το ξενοδοχείο είναι το Palmer House του Σικάγο, που πλέον ανήκει στον όμιλο Hilton.
H συνταγή αυτή δημιουργήθηκε σε μια εποχή κατά την οποία εμφανίζονται στις ΗΠΑ, ιδιαίτερα στις πολιτείες της Μασαχουσέτης και του Ιλινόι, τα πρώτα κλασικά βιβλία μαγειρικής και ιδρύονται εμβληματικές σχολές μαγειρικής, όπως η Boston Cooking School.
Η υψηλή μαγειρική που διδάσκεται στις σχολές αυτές μπαίνει επιτέλους στα σπίτια – μέχρι τότε την απολάμβαναν μόνο οι πάμπλουτοι προνομιούχοι στις επαύλεις τους και σε πολυτελή εστιατόρια και ξενοδοχεία.
Στις πιο δημοφιλείς συνταγές της εποχής συγκαταλέγονται και τα μπράουνι.
Συνταγές του γλυκίσματος με την ονομασία «μπράουνι» έχουν καταγραφεί από τις αρχές του 20ού αιώνα, όμως στις περισσότερες από αυτές δεν περιλαμβάνεται σοκολάτα ή κακάο, αλλά μελάσα,
που δίνει χαρακτηριστικό σκούρο χρώμα – «μπράουνι» στην ουσία σημαίνει «μελαχρινό», ονομασία που συναντάμε και στην Ελλάδα σε παραδοσιακό σκουρόχρωμο γλύκισμα χωρίς σοκολάτα.
Δεν είναι, ωστόσο, σίγουρο ότι η ονομασία αναφέρεται στο σκούρο χρώμα του γλυκού.
Υπάρχουν αναφορές ότι ίσως πήρε την ονομασία του από τις φιγούρες ενός παιδικού βιβλίου, οι οποίες ήταν κάτι σαν σκανταλιάρικα πνεύματα της νύχτας και είχαν το όνομα «brownies».

Τελικά, η πρώτη φορά που δημοσιεύεται συνταγή για μπράουνι με σοκολάτα είναι το 1904, σε δύο διαφορετικά βιβλία μαγειρικής. Στη μία από αυτές υπάρχει προσθήκη βανίλιας και αλατιού.

Σερβίρεται συνήθως χλιαρό, για να εντείνεται η απολαυστική αίσθηση του ημίρρευστου εσωτερικού του, συνοδεύεται με γάλα και, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα κέικ, τρώγεται παραδοσιακά με το χέρι.
Οι παραλλαγές που γεννήθηκαν στην πορεία είναι αναρίθμητες: με φιστικοβούτυρο, χωρίς γλουτένη, χωρίς ζάχαρη, με σταφίδες, με καραμέλα, με καφέ, με λευκή σοκολάτα, με κάνναβη (!), με μέντα.
Μεγάλες εταιρείες τροφίμων, έχουν κυκλοφορήσει έτοιμα μείγματα σε διάφορες εκδοχές, αλλά η αρχική κλασική συνταγή είναι μάλλον αυτή που γνωρίζουμε, απλή και λιτή, και η οποία, με εξαίρεση τη μαρμελάδα βερίκοκο στην επιφάνεια,
είναι ίδια με εκείνη που πρότεινε ο άγνωστος σεφ στην κοσμική κυρία Palmer το 1893.

Συνταγή για brownies

Υλικά

  • 1/2 φλιτζάνι 110 γρ. βούτυρο 
  • 1 φλιτζάνι 160 γρ. κουβερτούρα, ψιλοκομμένη

  • 3 αυγά 
  • 1 φλιτζάνι 200 γρ. ζάχαρη

  • 3/4 φλιτζανιού 90 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 
  • 1/4 κουτ. γλυκού αλάτι 
  • 1/4 φλιτζανιού 40 γρ. κουβερτούρα γάλακτος, σε σταγόνες

Εκτέλεση

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 °c.
Σε κατσαρολάκι, σε χαμηλή φωτιά, λιώνουμε το βούτυρο και κατόπιν προσθέτουμε την ψιλοκομμένη κουβερτούρα. Ανακατεύουμε και αφήνουμε το μείγμα στην άκρη να πάρει θερμοκρασία δωματίου.
Σε μπολ χτυπάμε τα αυγά και τη ζάχαρη με το σύρμα, ώσπου να ομογενοποιηθούν. Ρίχνουμε το κρύο μείγμα κουβερτούρας και αναμειγνύουμε. Προσθέτουμε το αλεύρι και το αλάτι και ανακατεύουμε καλά. Τέλος ρίχνουμε τις σταγόνες κουβερτούρας και ανακατεύουμε ώστε
να απλωθεί στο μείγμα. 
  • Μεταφέρουμε το μείγμα σε βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψάκι. ψήνουμε στον φούρνο για 30 λεπτά, ώσπου να σταθεροποιηθεί το brownie. Αφήνουμε να κρυώσει για 20 λεπτά και σερβίρουμε. 


πηγή: Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γλυκές Αλχημείες, τεύχος 42.

Εδώ είναι η ομάδα μας στο Facebook και εδώ  η σελίδα μας!!

Comments are closed.