Ακάθιστος Ύμνος: γιατί ψάλλεται κατά την διάρκεια της Μεγάλης Τεσσαρακοστής;
8 Απριλίου 2022
Brownies:  Ένα αριστοκρατικό γλυκόμε ιστορία..
10 Απριλίου 2022

Αφιέρωμα στην Ανδαλουσία(α’ μέρος)

Η περιοχή αυτή γέννησε το φλαμένκο, τις ταυρομαχίες, τον «Φίγκαρο», τον Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα, τον Πάμπλο Πικάσσο και τον Αντόνιο Μπαντέρας.
Γεωγραφικά, τη βρίσκουμε στο νότιο άκρο της Ισπανίας, σχεδόν να αγγίζει την Αφρική, και το γεγονός αυτό την κάνει το σημαντικότερο σταυροδρόμι των δύο ηπείρων.
Εξάλλου, το όνομα της το έδωσαν οι Άραβες, οι οποίοι αρχικά ονόμαζαν έτσι ολόκληρη τη χώρα, και αργότερα, λόγω της χριστιανικής αντεπίθεσης, περιορίστηκαν και περιόρισαν και το όνομα μόνο στο νότιο τμήμα της.
Η Ανδαλουσία έχει ακτογραμμή 500 μιλίων εκ των οποίων τα 70% είναι αμμώδη. Οι πιο γνωστές της παραλίες είναι η Costa de Almería, η Costa de la Luz, η Costa Tropical και φυσικά η κοσμοπολίτικη Costa del Sol.
Πρωτεύουσά της είναι η  Σεβίλη ενώ επίσης σημαντικές πόλεις είναι η Κόρδοβα, η Γρανάδα , η Μάλαγα και άλλες…

Εμείς θα ξεκινήσουμε σήμερα με προορισμό την Granada – Γρανάδα!!

Η Γρανάδα ή Ελιβύργη, όπως την ονόμαζαν οι αρχαίοι Έλληνες, είναι ίσως η ωραιότερη και ιστορικότερη πόλη της Ισπανίας. Είναι χτισμένη στους πρόποδες της οροσειράς της Νεβάδα, στην συμβολή δύο ποταμών, Χενίλ και Ντάρρο,

και έχει πάρει πιθανώς την ονομασία της από τις πολλές ροδιές που καλλιεργούνται στην περιοχή.

Το 1990 η Γρανάδα είχε πληθυσμό 255.000 κάτοικους ενώ τώρα έχει μειωθεί στους 240.000 περίπου. Ο επισκέπτης για να μπορέσει να θαυμάσει τα αξιοθέατα της πόλης θα πρέπει να της διαθέσει αρκετές μέρες.

Μνημεία

Alhambra
Το όνομά της είναι αραβικό και σημαίνει «Κόκκινο Φρούριο». Οι μουσουλμάνοι μελετητές μιλούν για την κατασκευή του από το φως των φανών, οι αντανακλάσεις των οποίων έδωσαν στους τοίχους τον ιδιαίτερο χρωματισμό τους.
Πρόκειται για ένα από τα πιο εμβληματικά μνημεία της πόλης, το οποίο έχει ανακηρυχθεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO το 1984. Αποτελείται από ένα αμυντικό μέρος, το φρούριο, τα παλάτια Nazaríes και τους κήπους Generalife.
Η λέξη generalife σημαίνει «κήπος του παραδείσου» ή «κήπος των γιορτών». Εδώ ο επισκέπτης, εκτός από την υπέροχη αρχιτεκτονική, θα θαυμάσει λίμνες, καταρράκτες, σιντριβάνια και φυσικά πολλά δένδρα, κυρίως ελιές. Επίσης εδώ διοργανώνεται το ετήσιο φεστιβάλ μουσικής και χορού.
Catedral
Καθεδρικός Ναός βασισμένος σε μεγάλο μουσουλμανικό τέμενος. Βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και κατασκευάστηκε κατά τη διάρκεια της Ισπανικής Αναγέννησης.
Ο επισκέπτης εκτός από τον κύριο ναό δε πρέπει να παραλείψει να δει τα παρεκκλήσια με τις λάρνακες, τα αγάλματα των Καθολικών Βασιλιάδων, τους υπόγειους θαλάμους και το σκευοφυλάκιο με τους θησαυρούς του ναού.
Albaicín
Το Albaicín και η Alhambra είναι τα παλαιότερα σημεία της πόλης. Τα αρχαιολογικά συμπεράσματά που βρέθηκαν στη γειτονιά του Albaicín καταδεικνύουν ότι κατοικήθηκε από την αρχαιότητα.
Χρησιμοποιήθηκε στην αρχή ως φρούριο και μεταγενέστερα ως κατοικίες αριστοκρατών αλλά και ως δικαστήριο.
Σήμερα ο επισκέπτης, εκτός από την εκπληκτική θέα, μπορεί να θαυμάσει τις εκκλησίες του San Nicolás, του San Salvador και του San Juan de los Reyes. Το 1994 ανακηρύχθηκε Κληρονομιά της Ανθρωπότητας από την Ουνέσκο.
Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε το Palacio de Carlos I, γοτθικού ρυθμού, κατασκευασμένο το 1526, και το Palacio Dar al-Horra (Παλάτι της Κυρίας) στο οποίο ξεχωρίζουν τα έργα ζωγραφικής και η τετράγωνη δεξαμενή στο κέντρο του παλατιού.
Sacromonte
Βρίσκεται στο λόφο του Valparaíso και είναι γνωστή ως η παλιά γειτονιά των τσιγγάνων που εγκαταστάθηκαν στην πόλη μετά την κατάκτησή της. Πρόκειται για ένα από τα γραφικότερα μέρη της πόλης.
Κάποιοι λένε ότι το πιο αυθεντικό φλαμένκο το παίζουν οι τσιγγάνοι μέσα στις σπηλιές που υπάρχουν εδώ.
Parque de las Ciencias
Το Πάρκο των Επιστημών της Γρανάδας είναι το πρώτο διαλογικό μουσείο επιστήμης στην Ανδαλουσία. Το μουσείο αυτό βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και έχει γίνει ένα από τα κυριότερα μέρη επίσκεψης των σπουδαστών όλης της Ανδαλουσίας. Εδώ θα βρείτε μία σειρά μόνιμων και προσωρινών εκθέσεων, οι οποίες αναφέρονται στις επιστημονικές έρευνες.
Huerta de San Vicente
Μουσείο αφιερωμένο στον Federico García Lorca που ήταν το σπίτι της οικογένειας από το 1926 έως το 1936, χρονιά κατά την οποία δολοφονήθηκε ο μεγάλος αυτός λογοτέχνης.
Εδώ θα βρείτε, εκτός από τις φωτογραφίες και τα έγγραφα, το γραμμόφωνο, το πιάνο, τα έπιπλα και όλα τα έργα τέχνης που είχε στην κατοχή του.
Toma de Granada
Είναι ένας εορτασμός ο οποίος πραγματοποιείται στις 2 Ιανουαρίου για να γιορτάσει την κατάκτηση της πόλης από τους Καθολικούς Βασιλιάδες το 1492.
Η κορύφωση αυτής της γιορτής είναι η πομπή του πρωταρχικού εμβλήματος της πόλης που συνοδεύεται από μια επίσημη ακολουθία αποτελούμενη από τον Δήμαρχο, εκπροσώπους της Εκκλησίας και το Στρατό.
Η πομπή ολοκληρώνει την πορεία της στο Δημαρχείο της πόλης από το μπαλκόνι του οποίου φωνάζουν τρεις φορές το όνομα της πόλης.
Τέλος, οι εκπρόσωποι των Καθολικών Βασιλιάδων φωνάζουν
«Ζήτω η Ισπανία, ζήτω ο βασιλιάς, ζήτω η Ανδαλουσία, ζήτω η Γρανάδα» και έπειτα ακολουθεί ο εθνικός ύμνος.

Η μουσική δε λείπει από την Γρανάδα.

Εδώ γίνονται διεθνούς φήμης φεστιβάλ μουσικής και χορού στα οποία λαμβάνουν μέρος οι καλύτεροι μουσικοί και χορευτές του κόσμου.

Τζαζ, Ροκ, κλασική μουσική και φυσικά φλαμένκο έχει την ευκαιρία να απολαύσει ο επισκέπτης τον Ιούνιο και τον Ιούλιο κάθε έτους.

Κλείνουμε την επίσκεψη μας στη Γρανάδα με ένα ισπανικό ρητό που λέει ότι ”δεν υπάρχει μεγαλύτερο κρίμα στη ζωή από έναν τυφλό που ζει στη Γρανάδα.

Εδώ είναι η ομάδα μας στο Facebook και εδώ  η σελίδα μας!!

Comments are closed.