Μακαρόν: Ένα γαλλικό γλυκό με DNA.. ιταλικό!!
11 Απριλίου 2022
Η καταστροφή της Νάουσας …
13 Απριλίου 2022

Λονδίνο: Ένα στολίδι στον Τάμεση…

Το Λονδίνο ιδρύθηκε ως η ρωμαϊκή πόλη Λοντίνιουμ το 43 π.Χ. Η σημασία του Λονδίνου μειώθηκε μετά τον 5ο αιώνα, κατά τη διάρκεια των αγγλοσαξονικών και των σκανδιναβικών εισβολών.
Σταδιακά, ωστόσο, η σημασία της τοποθεσίας της πόλης κατά μήκος του Τάμεση βοήθησε την πόλη, που έγινε ευημερούσα και σημαντικό εμπορικό κέντρο.
Στις αρχές του 11ου αιώνα το Λονδίνο έγινε η έδρα της κυβέρνησης των τελευταίων αγγλοσαξόνων βασιλιάδων, το 1066, όταν οι Νορμανδοί εισέβαλαν στη Βρετανία, και ο Γουλιέλμος ο Κατακτητής έκανε το Λονδίνο πρωτεύουσα του.
Σε όλο το Μεσαίωνα, το Λονδίνο ήταν το πολιτικό κέντρο, μεγαλύτερη πόλη και κύριο λιμάνι της Αγγλίας. Νέα παλάτια αντικατέστησαν τον Πύργο του Λονδίνου ως βασιλικές οικίες όπως το Ουέστμινστερ, Ουάιτχολ, και του Αγίου Ιακώβου.
Η Βασιλική αυλή βρισκόταν στο Λονδίνο, ένα μεγάλο μέρος του χρόνου, και η πόλη έγινε ένα μεγάλο πολιτιστικό κέντρο.
Το Λονδίνο έφτασε σε νέα επίπεδα υπεροχής κατά τη διάρκεια της βασιλείας (1558-1603) της Βασίλισσας Ελισάβετ Ι.
Ο Γουίλιαμ Σαίξπηρ για πρώτη φορά παρουσιάζει έργα του στο θέατρο Γκλομπ, αρχίζουν εκδόσεις βιβλίων και το Λονδίνο έγινε το κέντρο του νεοεμφανιζόμενου εξωτερικού εμπορίου της Αγγλίας.

Μέχρι το 17ο αιώνα το Λονδίνο ήταν μια συσσωρευμένη πόλη με στενά δρομάκια. Η πανούκλα μεταξύ 1625 και 1665 στοίχισε περισσότερες από 75.000 ζωές.

Τα κτίρια ήταν σε μεγάλο βαθμό από ξύλο, και μια καταστροφική πυρκαγιά το 1666 κατέστρεψε μεγάλο μέρος της πόλης.

Η ανοικοδόμηση της πόλης διακρίνεται από το έργο του αρχιτέκτονα σερ Κρίστοφερ Ρεν. Εποικοδόμησε τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Παύλου και περισσότερες από 50 εκκλησίες της πόλης.

πηγή: https://el.wikipedia.org/

Τον 18ο αιώνα η πόλη και πάλι άρχισε να αυξάνεται. Κομψές κατοικίες κτίστηκαν στα δυτικά και βορειοδυτικά της παλιάς πόλης, και το Λονδίνο έγινε το επίκεντρο όχι μόνο της πολιτικής αλλά και της λογοτεχνικής και καλλιτεχνικής κοινωνίας.

Κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα η οικοδομική δραστηριότητα θα συνεχιστεί, ιδιαίτερα σε εσωτερικούς δήμους, βιομηχανικά προάστια εξαπλώνονται
προς τα βορειοανατολικά και ανατολικά της πόλης και οι αποβάθρες και οι σχετικές βιομηχανίες με την ναυτιλία και το εμπόριο εξαπλώνονται στον Τάμεση.
Ταυτόχρονα ευθείς και κομψοί δρόμοι κατασκευάστηκαν μέσα από το κυκλοφοριακά συμφορημένο κέντρο της πόλης και δημιουργήθηκαν ανοιχτοί χώροι, όπως η πλατεία Τραφάλγκαρ .
Ο 19ος αιώνας ήταν επίσης μια περίοδος μεταρρύθμισης και ίδρυσης δημοτικών υπηρεσιών: το 1829, ο Σερ Ρόμπερτ Πηλ ιδρύει την Μητροπολιτική Αστυνομία με τους γνωστούς Μπόμπις (Λονδρέζους αστυνομικούς) που πήραν το όνομα αυτό από τον Πηλ .

Κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου, το Λονδίνο υπέστη σφοδρούς βομβαρδισμούς, με αποτέλεσμα περίπου 30.000 θύματα και την καταστροφή ολόκληρων τμημάτων της πόλης.

Η μεγαλύτερη αλλαγή των τελευταίων ετών έχει προέλθει από την μετέπειτα ανασυγκρότηση. Ο ορίζοντας του Λονδίνου σήμερα είναι γεμάτος από μεγάλα κτίρια και μοντέρνες κατασκευές και όχι κωδωνοστάσια και καμπαναριά. 

Το Λονδίνο έχει τέσσερα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς:

τον Πύργο του Λονδίνου,
Kew Gardens Παλάτι,
Αβαείο του Γουέστμινστερ και Εκκλησία της Αγίας Μαργαρίτας
και ο αρχαίος οικισμός του Γκρίνουιτς.

Το Βασιλικό Αστεροσκοπείο του Γκρίνουιτς ίδρυσε τον Πρώτο Μεσημβρινό και το Γκρίνουιτς .

Τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, το London Eye, το Piccadilly Circus, ο Καθεδρικός Ναός του Αγίου Παύλου, η Γέφυρα του Πύργου, η πλατεία Τραφάλγκαρ και το The Shard είναι κάποια από τα πολλά ενδιαφέροντα σημεία για επίσκεψη.

πηγή: https://www.yoair.com/, https://www.aerologio.gr/, https://www.takeatour.gr

Εδώ είναι η ομάδα μας στο Facebook και εδώ  η σελίδα μας!!

Παρακάτω μπορούμε να δούμε με τη βοήθεια του συνδέσμου το Λονδίνο του 1900…

Comments are closed.