Λιχτενστάιν: Το Πριγκιπάτο του Παραδείσου!!
20 Μαρτίου 2022
Έλενα Τζαβάρα : ‘’Η Δίνη της Λίμνης’’
22 Μαρτίου 2022

Το χρώμα στη ζωή μας!!

Έχετε αναρωτηθεί τι ρόλο παίζουν τα χρώματα στη διάθεσή μας;

Πώς επηρεάζουν τη ζωή σας και πώς συνδέονται με διαφορές καταστάσεις;

Τα χρώματα είναι παντού! Χρώμα υπάρχει σε οτιδήποτε μπορούμε να δούμε, σε κάθε αντικείμενο ξεχωριστά, είτε φυσικό είτε τεχνητό. 
Τα χρώματα δεν έχουν σαν μοναδικό τους ρόλο να κάνουν τη ζωή μας πιο φωτεινή αλλά έχουν αρετές που με τα αποτελέσματά τους αγγίζουν το ψυχολογικό μας επίπεδο.
Τα χρώματα, έλεγε ο J.W.Goethe«μπορούν να διεγείρουν τις αισθήσεις μας, να ξυπνήσουν συγκινήσεις, μνήμες, ιδέες που μας ξεκουράζουν ή μας κινητοποιούν και να πυροδοτήσουν συναισθήματα».

Στην αρχαία Ελλάδα το χρώμα έπαιζε σημαντικό ρόλο…

Τα αρχαία Ελληνικά αγάλματα ήταν βαμμένα με έντονα χρώματα!! Απλά μετά από  χιλιάδες χρόνια είναι λογικό να έχει χαθεί ο χρωματισμός τους.
Ακούμε συχνά για την περίφημη τετραχρωμία των αρχαίων, η οποία υποστηριζόταν και από τη φιλοσοφική σκέψη.
Οι αρχαίοι πίστευαν στην τετραχρωμία και ως βασικά χρώματα είχαν το κόκκινο, το κίτρινο, το μαύρο και το άσπρο.
Με τη μείξη των χρωμάτων αυτών μεγάλωναν σημαντικά τη χρωματική τους γκάμα. 
Σ’αυτή την τετραχρωμία στηρίζετε και η αρχή της χρωματολογίας σήμερα .

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το χρώμα στην Αρχαία Ελλάδα

Το χρώμα στο χώρο που ζούμε

Ο χώρος όπου ζούμε  είμαστε εμείς . Καθορίζει την ταυτότητά μας. Δείχνει την ποιότητα της ζωής μας . Αυτός ο χώρος λοιπόν πρέπει να μας καλύπτει συναισθηματικά γιατί το σπίτι είναι η απεικόνιση της ψυχής μας.
Το σπίτι είναι αυτό που πηγαίνει τη σκέψη μας πιο πάνω και ωριμάζει τα συναισθήματά μας.
Είναι το προσωπικό μας καταφύγιο. Είναι τα συναισθήματά μας, είναι η απόλυτη αγάπη και ο απόλυτος φόβος που κλείνει μέσα μας όλες τις ιδιαιτερότητές μας και τις κρυφές μας επιθυμίες.
Όταν όμως ο χώρος όπου ζούμε δεν είναι σωστά διαμορφωμένος, όταν το περιβάλλον που βιώνουμε δεν είναι απόλυτα αποδεκτό,
γίνεται αρνητικό και λανθασμένο για την ψυχολογία μας, επηρεάζοντάς μας αρνητικά και ασκώντας μας συνεχή πίεση.
Κινδυνεύουμε έτσι με μια εσωστρέφεια και έναν προβληματισμό, διαμορφώνοντας μια διαδικασία απόρριψης του χώρου όπου ζούμε.
Αυτό μπορεί να οφείλεται στην κακή διακόσμηση, σε κακούς χρωματισμούς, σ’ ένα βρόμικο και άσχημο περιβάλλον που θα δημιουργεί αρνητική εικόνα γύρω μας.
Αυτή η εικόνα μπορεί να μας προκαλέσει προβλήματα ψυχοσωματικά, όπως διαταραχές του ύπνου μας, ταχυπαλμία, θλίψη και ανασφάλεια για όλα όσα συμβαίνουν στον δικό μας χώρο.
Τα παραπάνω μπορεί να επηρεάσουν τις επαγγελματικές μας σχέσεις αλλά και τις προσωπικές μας διαθέσεις, ακόμα και τον τρόπο διασκέδασής μας.

Επειδή, λοιπόν, πολλές φορές οι αντιδράσεις του σώματός μας είναι αντανακλαστικές και οι αισθήσεις μας συμμετέχουν άμεσα

σε έναν χώρο όπου μπαίνουμε ή ζούμε, η αρνητική επίδραση πάνω μας είναι ακαριαία.

Τα χρώματα στη ζωή μας

Έχουν γίνει παρατηρήσεις πως όταν ένα άτομο είναι σε καλή διάθεση, τότε τείνει να επιλέγει πιο έντονα χρώματα.
Επίσης, έρευνες σε επαγγελματικούς χώρους έχουν δείξει ότι οι εργαζόµενοι αποδίδουν καλύτερα σε έναν φωτεινό χώρο, µε ευχάριστα χρώµατα. 

Ποια είναι η σημειολογία των χρωμάτων;

Αν ρωτήσει κανείς «ποιο είναι το αγαπημένο σου χρώμα» οι περισσότεροι άνθρωποι απαντούν το μαύρο.
Η αλήθεια είναι πως το μαύρο προσδίδει κύρος, προδίδει σοφιστικέ στιλ και απουσία συμβιβασμού.
Οι ειδικοί αναφέρουν πως οι άνθρωποι που χρησιµοποιούν πολύ το µαύρο χρώµα, χαρακτηρίζονται από σοβαρότητα, µυστικοπάθεια, κατάθλιψη και µοναχικότητα.
Το χρώμα μαύρο είναι συχνά εκφοβιστικό, απρόσιτο ή ακόμη και εχθρικό, διότι αποπνέει δύναμη.
Η οικεία, αποτελεσματική διαπροσωπική επικοινωνία μπορεί να είναι αρκετά δύσκολη, αν φοράμε μαύρα. 

Η ενέργεια που θα ξεσηκώσει το μαύρο είναι επιβλητική και πειθαρχημένη, συνεπάγεται αυτοέλεγχο, με πλήρη ανεξαρτησία, μια πολύ ισχυρή βούληση για να αντιμετωπιστεί και μια αύρα δύναμης και εξουσίας.
Αν το μαύρο είναι το χρώμα μας, προσέχουμε γιατί μπορεί να απορροφήσει την αρνητική ενέργεια στο μυαλό, το σώμα και την ψυχή μας.

Από την άλλη πλευρά, τα άτομα που δεν τους αρέσει το μαύρο, χαρακτηρίζονται από φοβία για το άγνωστο, αλλά και επιθυµία να απελευθερωθούν από οτιδήποτε τους καταπιέζει.

Τα βασικά χρώματα έχουν τα δικά τους χαρακτηριστικά και επηρεάζουν διαφορετικά τη διάθεσή σας.

Μπλε:

 Αντιπροσωπεύει το σώµα. Συµβολίζει την αθανασία, το νου, την αποκάλυψη, την αγνότητα, τη σοφία, την ευσέβεια και την ψυχρότητα.
Αντιστοιχεί στο νερό και στο θηλυκό στοιχείο. Ακόµα, αντιπροσωπεύει την µάθηση και τα υγιή συναισθήµατα, ενώ ευνοεί την γνώση.
Ενισχύει την αφοσίωση, τη σταθερότητα, την µεγαλοψυχία, την πιστή φιλία και τη µετρηµένη ζωή.
Είναι όµως και το χρώµα της επιφυλακτικότητας, της ψυχρότητας, της έλλειψης συναισθήµατος, της µη φιλικότητας, του καθωσπρεπισµού.

Κόκκινο:

Εκφράζει την ενεργητικότητα, τη ζωτικότητα, τη σεξουαλικότητα, το ενδιαφέρον για τη ζωή, την ευτυχία, τον αυθορµητισµό, τη διέγερση, τον κίνδυνο, την επιθετικότητα, τη φιλοδοξία, την επαναστατικότητα αλλά … και την αγάπη.
Προκαλεί ζωηρότητα και θεωρείται χρώµα της φωτιάς, του πολέµου, του αίµατος και της θυσίας.
Φέρνει έξαψη, σαρκικό πόθο, έρωτα και διεγείρει τις αισθήσεις. Είναι χρώµα του πειρασµού, της αµαρτίας, της ντροπής, αλλά και της πρόσκλησης για την απόκτηση γνώσης.
Χαρίζει δύναµη, διεγείρει, αλλά και εκνευρίζει.
Αυξάνει τη θέληση για ζωή, ενώ προκαλεί ζεστασιά, χαρά και διευκολύνει την έκφραση των αισθηµάτων.

Κίτρινο: 

Αντιπροσωπεύει τα συναισθήµατα. Εκφράζει σοφία, κατανόηση, νιότη, ζωντάνια, ενεργητικότητα, ευτυχία, περιέργεια, ευελιξία, πρόοδο,

ροπή στη διασκέδαση, επικοινωνία, έντονη διαισθητική αντίληψη, διανόηση, καθαρότητα συναισθηµάτων και πλήρη απελευθέρωση από τα πάθη.

Είναι, επίσης, χρώµα που τυφλώνει, εντυπωσιάζει, αποκαλύπτει αλλά …και εµπνέει.

Εκφράζει τη νεότητα και τη χαρά, καθαρίζει το νου και εξαγνίζει τις σκέψεις.

Είναι αντικαταθλιπτικό και ιδανικό για χώρους εργασίας, ενώ στις απαλές του αποχρώσεις ξεκουράζει.

Συνδέεται όµως πολλές φορές µε την απάτη, τη δειλία και τη ζήλια.

Η έννοια του χρώματος ΛΕΥΚΟΥ

Είμαστε φωτεινοί και ζωηροί.
Είμαστε εγγενώς θετικά πρόσωπα, ανεξάρτητα από το πώς και πού θα εκδηλωθεί αυτό.
Διαισθητικά συνδεόμαστε με την αθώα καθαρότητα, την καλοσύνη, την πίστη με γνώμονα την κατανόηση και το φως.
Δεν μπορούμε να βοηθήσουμε, αλλά να σχεδιάσουμε τις προσδοκίες. Οι άνθρωποι βλέπουν την καλοσύνη και τη λάμψη μας να φωτίζει.
Έτσι, μπορούμε φυσικά να προκαλέσουμε σεβασμό και υψηλότερες προσδοκίες για την απαλότητα, την ταπεινότητα, την ειλικρινή προστασία, την πνευματική στειρότητα, την αληθινή πνευματικότητα και την τελειότητα.
Είμαστε θαυμάσια όντα που ασχολούνται με την ανθρωπιά και ως εκ τούτου δεν είμαστε τέλεια!
Ποιος θέλει να είναι τέλειος, έτσι δεν είναι; Αυτό είναι ένα τρομερό φορτίο να επιβαρυνόμαστε! Εμείς απλά πρέπει να ρίξουμε άπλετο λευκό στον εσωτερικό πυρήνα μας…
Εάν πραγματικά αποπνέουμε καθαρό λευκό, οι γύρω μας μπορει να αισθάνονται τυφλωμένοι από την ενέργειά μας… μοιάζει πολύ με το πώς κοιτάζουμε τον λαμπερό ήλιο, που βλάπτει τα μάτια.
Από την άλλη, η υπέροχη φρεσκάδα μας βοηθά τους άλλους να αποφεύγουν τα εμπόδια, ενθαρρύνοντας και υποστηρίζοντας τους στον καθαρισμό των δράσεων και των σκέψεων τους!

Η έννοια του χρώματος ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ

Είμαστε ζωντανοί! Υγιείς! Οι άλλοι, είτε μας αγαπούν είτε μας μισούν!

Η πορτοκαλί ενέργειά μας, μπορεί να θεωρηθεί ως άξεστη ή προσβλητική από τους άλλους.
Δεν είναι ότι κάνουμε κάτι λάθος απαραίτητα. Είναι απλά ότι το πορτοκαλί προκαλεί και αντλεί ενέργεια και αντιδράσεις.
Κάθε στοιχείο στη φύση που αντλεί ενέργεια και προσοχή, συγκεντρώνει τόσο θετικές, όσο και αρνητικές αντιδράσεις. Το χρώμα μας προπάντων είναι υγιές.. ζεστό και διασκεδαστικά φρουτώδες.
Το χρώμα του Φθινοπώρου . Το χρώμα μας καλεί να δούμε το συμβολισμό της καλής υγείας κατά τη διάρκεια της σεζόν του Φθινόπωρου!
Αυτή είναι η εποχή του χρόνου, για να πάρουμε μερικές από τις καλύτερες αποφάσεις μας.
Θέλουμε ένα σχέδιό μας να ολοκληρωθεί και ίσως χρειαζόμαστε μια ώθηση; Φοράμε ή περιβαλλόμαστε με κάποιο τρόπο από πορτοκαλί τριγύρω μας!
Είμαστε ανώτερα πνεύματα και αυθόρμητα, ενώ το πορτοκαλί αφήνει τον κόσμο να καταλάβει ότι θα ήταν καλύτερα να μην περιμένει βαρετά πράγματα ή στιγμές από εμάς.
Εάν δεν έχουμε μια δημιουργική διέξοδο, πεθαίνει το Πνεύμα μας.
Και σε αυτόν τον κόσμο του άγχους και ατελείωτου στρες, η δημιουργικότητά μας είναι ακριβώς αυτό που θα μας σώσει και θα μας παρέχει εξέλιξη στην ψυχή μας.

Η έννοια του χρώματος ΜΩΒ


Το χρώμα μωβ συνδέεται με το Σύμπαν και την υπερφυσική ενέργεια. Είναι το χρώμα της εξέλιξης, το οποίο προφανώς είναι πέρα από τον έλεγχό μας και οτιδήποτε άλλο στο φυσικό μας κόσμο, όπως τον ξέρουμε.
Αν το μωβ είναι το χρώμα μας, θα συντονιζόμαστε στο υψηλότερο επίπεδο δόνησης με το σύμπαν και διαισθητικά θα έλκουμε τις ανταμοιβές της ζωής, μέσα από τον πλούτο της εμπειρίας μας.
Έτσι, θα πρέπει να γνωρίζουμε: Η εξέλιξη μας δεν τελειώνει! Αυτό είναι πραγματικά μια ευλογία, αλλά τα μαθήματα που εξουσιοδοτούν την εξέλιξη αυτή, δεν είναι καθόλου ευχάριστα και διασκεδαστικά.
Όπως υποσημειώνει το χρώμα , έχουμε περάσει πολλές δυσκολίες και θλίψεις, τόσο σε προηγούμενες ζωές, όσο και στην τρέχουσα ζωή μας.
Είναι όλα θέμα εξέλιξης, μέρος κάτι πολύ μεγαλύτερου που τελικά θα επιβιώσουμε και θα αποκομίσουμε υπέροχα βραβεία!

Πράσινο:

 Αντιπροσωπεύει την αρµονία. Εκφράζει την ενέργεια, την εκδήλωση, τη ζωή, τον θάνατο, τη νιότη, την ελπίδα, τη χαρά, την αρµονία, την τάση για ανάπαυση, την άνεση,
την θαλπωρή, τη γαλουχία, τη βλάστηση, την ανάπτυξη, τη γονιµότητα, την ωριµότητα, τη συγκοµιδή του καρπού και τη νέα ζωή.
Συµβολικά, είναι διφορούµενο χρώµα. Γενικότερα, συµβολίζει τη φύση (σε όλη της την έκταση και το µεγαλείο), την άνοιξη, την ανάπτυξη, τον πολλαπλασιασµό, την αναπαραγωγή, την ευηµερία, την ειρήνη, τη συναδελφικότητα, τη συµφιλίωση και τη συνεργασία.
Δηµιουργεί τη διάθεση να συµβουλεύουµε τους άλλους για θέµατα ηθικής, ενώ ενθαρρύνει την διάθεση για απόκτηση χρήµατος και αγάπης.
Επίσης, είναι χρώµα κατευναστικό, επουλωτικό, µε θεραπευτική δύναµη και χρησιµεύει ως βάλσαµο για τα άτοµα που είναι κουρασµένα σωµατικά ή διανοητικά.
Φορτίζεται όµως και αρνητικά, αντιπροσωπεύοντας τον εγωισµό, τη ζήλια, την οκνηρία και την ανοησία.

ΡΟΖ:

Είμαστε αγνοί. Συντονιζόμαστε με την ακεραιότητα και το πάθος.

Επιλέγοντας το ροζ ως χρώμα μας βάζει στην θέση να απαντήσουμε με το συναίσθημα απέναντι στη ζωή. Δεν μπορούμε να υιοθετήσουμε επίσης την οπτική «δεν με νοιάζει» για τη ζωή και το θάνατο, ενώ είναι μια υγιής δέσμευση για την ευημερία…
Και η ευημερία μπορεί να περιλαμβάνει την ανάπτυξη από την απώλεια θέσεων εργασίας, την εκμάθηση από τη λήψη μιας ακραίας πολιτικής στάσης ή την εκπαίδευση της επιτυχίας.

Βλέπετε, το χρώμα ροζ, μας παίρνει μέσα από το χάος της ζωής, από περισπασμούς, καταστροφές και αναταραχές, δεσμεύοντάς μας να ηρεμήσουμε, να αποδεχτούμε και να χαλαρώσουμε.
Όσο πιο σκούρο είναι το χρώμα ροζ, τόσο πιο ζωντανή και γεμάτη τόλμη η τριβή, για την υγεία και την ηρεμία.
Όσο πιο ανοιχτό το χρώμα ροζ, τόσο πιο γαλήνιες και ομαλές οι δονήσεις για την γαλήνη.

Μπορείτε να φανταστείτε τη ζωή μας χωρίς τα χρώματα;;;

Παρακάτω μπορείτε να δείτε το σύνδεσμο που μας παρουσιάζει ”το χρώμα στη ζωή μας” και πάντα να θυμάστε τα λόγια του Καζαντζάκη…

“Έχεις το πινέλο, έχεις τα χρώματα, ζωγράφισε τον παράδεισο και μπες μέσα!”

πηγή: Μέρμηγκα Ασημίνα , πτυχιακή εργασία για το τμήμα Αισθητικής/ Κοσμετολογίας ΤΕΙ Θεσσαλονίκης έτος 1994

Εδώ είναι η ομάδα μας στο Facebook και εδώ  η σελίδα μας!!

Comments are closed.