Το εναλλακτικό διαζύγιο του 19ου αιώνα!
20 Μαρτίου 2022
Το χρώμα στη ζωή μας!!
21 Μαρτίου 2022

Λιχτενστάιν: Το Πριγκιπάτο του Παραδείσου!!

Το Λιχτενστάιν είναι μια από τις μικρότερες χώρες του κόσμο. Σήμερα ο πληθυσμός του είναι περίπου 39.000 κάτοικοι.
Το μικρό πριγκιπάτο βρίσκεται μεταξύ Αυστρίας και Ελβετίας. Το μικρό γερμανικό κρατίδιο έχει μεγάλη ιστορία συνδεόμενη με αυτή της αυτοκρατορίας των Αψβούργων.
Μέχρι σήμερα δεν έχει καταφέρει να μπει στις ταξιδιωτικές λίστες με τους δημοφιλέστερους ευρωπαϊκούς προορισμούς και ούτε πρόκειται.
Όχι επειδή υστερεί σε ιδιαιτερότητα και ομορφιά, αλλά επειδή η ζωή παρα είναι ακριβή για την πλειοψηφία των Ευρωπαίων.

Ιστορία

Το Λιχτενστάιν βρίσκεται στις πλαγιές των Άλπεων με την ιστορία του να κρατά από τη Νεολιθική Εποχή.

Η περιοχή όπου σήμερα βρίσκεται το Λιχτενστάιν αποτέλεσε ιστορικά τμήμα της Ρωμαϊκής επαρχίας της Ραιτίας, ενώ στη συνέχεια μέρος της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.
Πριν από τη σημερινή ηγεμονία του πριγκιπάτου, οι εκτάσεις του άνηκαν στην κυριότητα του οίκου των Χόενεμς.

Μέχρι το 1866 όταν η ήττα της Αυστρίας είχε ως αποτέλεσμα να αναλάβει την γερμανική πρωτοκαθεδρία η Πρωσία (και κατόπιν η ενοποιημένη Γερμανία), το Λιχτενστάιν ήταν υπόχρεο παροχής στρατιωτικής δύναμης βάσει μεσαιωνικών φεουδαρχικών υποχρεώσεων

Μέχρι τότε διατηρούσε στρατό ενός λόχου αποτελούμενου από 80 άνδρες… Άλλωστε ο οίκος των Λιχτενστάιν είχε προσφέρει μεγάλους στρατηγούς στους Αψβούργους μέχρι και τους Ναπολεόντειους Πολέμους.
Κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο όμως το Λιχτενστάιν έστειλε ένα απόσπασμα για να βοηθήσει τους Αυστριακούς. Δεν είναι γνωστός ο αριθμός των ανδρών που αποτέλεσαν το εν λόγω απόσπασμα.
Το παράξενο όμως είναι πως το απόσπασμα όταν επέστρεψε στη χώρα αριθμούσε περισσότερους άνδρες από όσους είχε όταν έφυγε!
Οι άνδρες του Λιχτενστάιν δεν ανέλαβαν μάχιμη υπηρεσία. Για όλο το διάστημα που παρέμειναν σε αυστριακή υπηρεσία φρουρούσαν το πέρασμα του Μπρένερ ..
Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου το μικρό πριγκιπάτο του Λιχτενστάιν, χάρη στην ελβετική στήριξη, κατάφερε να μην απορροφηθεί από την Χιτλερική Γερμανία, αντίθετα με την Αυστρία.
Το Λιχτενστάιν είχε αναθέσει, κατά τη διάρκεια του πολέμου, τη διπλωματική του εκπροσώπηση στην Ελβετία.
Φυσικά υπήρξαν φιλοναζιστές στη χώρα που είχαν ιδρύσει και κόμμα. Όμως με απόφαση του πρίγκιπα της χώρας Φραγκίσκου Ιωσήφ Β’ το ναζιστικό κόμμα διαλύθηκε το 1943, χωρίς ποτέ να αποκτήσει κάποια επιρροή.
Η επίσημη δικαιολογία για τη διάλυσή του ήταν τα κηρύγματα μίσους κατά των Εβραίων και η απόπειρα μελών του να καταταγούν στα Waffen SS.
Το Λιχτενστάιν αποτέλεσε ασφαλές καταφύγιο για αριθμό Εβραίων. Εξάλλου η σύζυγος του προηγούμενου πρίγκιπα, του Φραγκίσκου Α’ ήταν Αυστριακή εβραϊκής καταγωγής.
Το Λιχτενστάιν θα μπορούσε να θεωρηθεί το μικρό αδερφάκι της Ελβετίας, τόσο σε ομορφιά, όσο και σε ποιότητα ζωής και πλούτου.
Το χρήμα είναι το λιγότερο για το οποίο αξίζει να ανησυχεί κανείς στο πριγκιπάτο των Άλπεων, καθώς μιλάμε για τη χώρα με το μεγαλύτερο κατά κεφαλήν εισόδημα στον κόσμο ολόκληρο!
Τα σπίτια είναι -κυριολεκτικά- μικρά παλάτια, τα αυτοκίνητα όλα πολυτελή, τα καταστήματα ακριβά, ενώ ακόμα και ο καφές θα σου φανεί τσιμπημένος σε ό,τι αφορά στην τιμή του.
Στους ντόπιους, βέβαια, όλα αυτά φαίνονται απολύτως φυσιολογικά, καθώς σε αντίθεση με όσα έχει συνηθίσει να αντιμετωπίζει ο Έλληνας,
οι κάτοικοι του Λιχτενστάιν, μπορεί να πληρώνουν κάτι παραπάνω, αλλά οι μισθοί τους αποτελούν όνειρο θερινής νυκτός.

Αξιοθέατα

Η πρωτεύουσα του Λιχτενστάιν, η Βαντούζ, βρίσκεται στην καρδιά του πριγκιπάτου και είναι η μεγαλύτερη πόλη της χώρας.
Συνήθως οι τουρίστες την προτιμούν για βάση στο ταξίδι τους. Πρόκειται για μία «μαζεμένη», όμορφη πόλη με πολλά μαγαζιά, εστιατόρια και μουσεία, που ενδείκνυται για βόλτες από το πρωί ως το βράδυ.
Να σημειώσουμε πως γύρω στις 21:00 το βράδυ το Λιχτενστάιν νεκρώνει .
Φυσικά  μία ευχάριστη βόλτα με τα πόδια στο ιστορικό κέντρο Städtle (τη μικρή πόλη, στα ελληνικά) είναι αρκετή για να ανακαλύψετε περισσότερα για την αύρα αυτής της χαλαρωτικής, ήρεμης χώρας.
Το Landtag, το κτήριο που φιλοξενεί τη βουλή του Λιχτενστάιν, είναι ένα σημαντικό αξιοθέατο όπως και η πλατεία Rathausplatz, όπου βρίσκεται το εμβληματικό δημαρχείο της πόλης.
Στην ίδια πλατεία θα δείτε και μία εντυπωσιακή εκκλησία νεο-γοτθικού ρυθμού, χτισμένη το 1873, τον καθεδρικό ναό St. Florin.
Φυσικά, θα κάνετε μία στάση στο Schloss Vaduz, το πανέμορφο κάστρο του 12ου αιώνα το οποίο αποτελεί την επίσημη κατοικία του πρίγκιπα του Λιχτενστάιν.
Το επιβλητικό κάστρο δεν είναι ανοικτό για το κοινό, αλλά αποτελεί, σίγουρα, ένα από τα πιο φωτογενή σημεία της πόλης.

Μία στάση στην Κάμαρα με τους Θησαυρούς του Πριγκιπάτου του Λιχτενστάιν, ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα στη Βαντούζ.

Η συλλογή περιλαμβάνει έργα τέχνης και άλλα πολύτιμα αντικείμενα από την πριγκιπική οικογένεια της χώρας, πολλά από αυτά έχουν ηλικία μεγαλύτερη των 400 ετών.
Κάποια από τα εκθέματα που θα δείτε εδώ είναι δωρεές από μεγάλες ιδιωτικές συλλογές, ανάμεσα σε αυτές τα αντικείμενα που δώρισε στο μουσείο ο συλλέκτης Adulf Goop, τεράστιος θαυμαστής των ανεκτίμητων πασχαλινών αυγών Fabergé.

Ακόμη, ιστορικά αντικείμενα τα οποία φανερώνουν τους δεσμούς της πριγκιπικής οικογένειας του Λιχτενστάιν με άλλες βασιλικές οικογένειες της Ευρώπης, αλλά και ένα σπάνιο ντοκουμέντο.

Μία ενδιαφέρουσα συλλογή από φεγγαρόπετρες, οι οποίες προσφέρθηκαν στο Λιχτενστάιν ως ένδειξη ευγνωμοσύνης για τη συνεισφορά της χώρας στη μηχανολογική κατασκευή της βάσης από την οποία εκτοξεύθηκε το πρώτο διαστημόπλοιο της ΝASA που αναχώρησε για τη Σελήνη.

Στους καταπράσινους λόφους πάνω από το χωριό Balzers στο νότια του Λιχτενστάιν βρίσκεται το παραμυθένιο, μεσαιωνικό κάστρο Gutenberg.

Οι ερευνητές θεωρούν ότι το κάστρο που βρίσκεται σε υψόμετρο 70 μέτρων ήταν κατοικημένο ήδη από τα Νεολιθικά χρόνια με πολλά και σημαντικά ευρήματα να έχουν εντοπιστεί σε κοντινή απόσταση από το σημείο
To κάστρο είναι ανοικτό για το κοινό όλο τον χρόνο και το γεγονός ότι δεν υπάρχει εισιτήριο κάνει το Gutenberg ένα από τα δημοφιλέστερα πράγματα που μπορεί να κάνει κάποιος ταξιδιώτης στο Λιχτενστάιν.
Παράλληλα, και οι κήποι έχουν ελεύθερη είσοδο αλλά μόνο τα Σαββατοκύριακα..
 Το Λιχτενστάιν έχει το δικό του εργασιακό καθεστώς και τα πάντα είναι κλειστά τις Κυριακές, ακόμα και τα εστιατόρια.
Αν βρεθείτε στο πριγκιπάτο Σαββατοκύριακο φροντίστε να έχετε μεριμνήσει για το φαγητό σας εκείνη την ημέρα για να μη βρεθείτε προ εκπλήξεως.

πηγή: https://www.history-point.gr/, https://www.travel.gr

Εδώ είναι η ομάδα μας στο Facebook και εδώ  η σελίδα μας!!

Comments are closed.