Ουμπέρτο Έκο: Ο εραστής της γνώσης!!
19 Φεβρουαρίου 2022
Κάποια από τα γεφύρια της Ελλάδα που αξίζει να επισκεφθούμε
19 Φεβρουαρίου 2022

Το  κάστρο του Μιραμάρε και ο θρύλος του…

Πρόκειται για ένα από τα πιο όμορφα κάστρα της Ευρώπης. Η ομορφιά του δεν περιορίζεται μόνο στην αρχιτεκτονική του αλλά και στην τοποθεσία, αφού βρίσκεται πάνω στη θάλασσα.
Λίγο έξω από την Τεργέστη το κάστρο του Μιραμάρε στέκει ακόμα περήφανο, σαν καινούργιο, κάνοντάς σε να ονειρεύεσαι παραμύθια γαι πρίγκιπες και πριγκίπισσες.

Όμως αυτό το παραμυθένιο κάστρο κρύβει έναν μακάβριο θρύλο

Χτίστηκε το 1860 από τον Αρχιδούκα Μαξιμιλιανό τον Α’, τον νεότερο αδελφό του Αυτοκράτορα Ιωσήφ.
Ήθελε να το κάνει δώρο στην πανέμορφη σύζυγό του Σάρλοτ του Βελγίου. Μακριά από τις ιδιορρυθμίες της αυλής, το ζευγάρι βρήκε τον παράδεισο του, για να χαρεί ανεπηρέαστο τον έpωτά του.
Επέβλεψε ο ίδιος το χτίσιμό του. Είχε τη φήμη του αφελή και του ονειροπόλου, πράγμα που τον έκανε εύκολα υποχείριο στις ορέξεις άλλων μοναρχών.
Ηταν ιδεαλιστής και ζούσε με τη φαντασία του. Επέβλεψε προσωπικά το χτίσιμο, ως την παραμικρότερη λεπτομέρεια,
και το αρχιτεκτονικό ύφος του κτίσματος κατά τις επιθυμίες του συνδυάζει στοιχεία γοτθικά, μεσαιωνικά και αναγεννησιακά.

Το ζευγάρι έμεινε για λίγο στο ισόγειο του κάστρου. Όμως ο Ναπολέοντας ο Γ’, γνώριζε την αφέλειά του και πριν ολοκληρωθεί το κάστρο, τον έστειλε στο Μεξικό, με τον τίτλο του Αυτοκράτορα.

Τον διάλεξε επίτηδες για να ελέγχει την αχανή χώρα. Ο αδελφός του δεν συμφωνούσε.
Το Μεξικό βασανιζόταν από πόλεμο. Εμφύλιος, μαζί με Βρετανούς και Ισπανούς, οι οποίοι διεκδικούσαν ότι θεωρούσαν ότι τους αναλογούσε.
Η γυναίκα του όμως επέμενε. Ήθελε να γίνει αυτοκράτειρα. Μετακόμισαν στο Μέξικο Σίτι το 1864. Τρία χρόνια αργότερα, ο Ναπολέων ο Γ’ απέσυρε τη στήριξή του.
Ο Μαξιμιλιανός αρνήθηκε να φύγει από το Μεξικό και να παραδώσει τον θρόνο. Και έτσι, πιάστηκε αιχμάλωτος από τους στρατιώτες του προέδρου Χουάρεζ. Έναν μήνα μετά εκτελέστηκε.

Η Σάρλοτ τρελάθηκε. Πέρασε την υπόλοιπη ζωή της απομονωμένη, κοιτώντας τα πράγματα που απέκτησαν μαζί.

Η τραγική ιστορία του ζευγαριού, μια καταραμένη ιστορία αγάπης, φαίνεται πως έδωσε τροφή στον θρύλο που στοιχειώνει ακόμα και σήμερα το κάστρο του Μιραμάρε.

Μερικές δεκαετίες αργότερα, ο Φραγκίσκος Φερδινάνδος μαζί με τη σύζυγό του, κοιμήθηκαν για δυο βράδια στο κάστρο,
πριν το ταξίδι του στο Σεράγεβο το 1914, όπου η δολοφονία του Φερδινάνδου έγινε η κύρια αφορμή για να ξεσπάσει ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος.
Το ίδιο συνέβη και στον Δούκα Αμέντεο ντ’ Αόστα, όταν οι Ιταλοί του Μουσολίνι είχαν καταλάβει την περιοχή.
Πέθανε αργότερα σε μια βρετανική φυλακή. Ακόμα και ο Αμερικανός στρατηγός Τσάρλς Μουρ, που έμενε εκεί στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου,
πέθανε λίγα χρόνια αργότερα στην Κορέα.

Με λίγα λόγια η κατάρα το λέει ξεκάθαρα: Όποιος κοιμηθεί στο κάστρο του Μιραμάρε, θα πεθάνει νέος, βίαια σε μια ξένη χώρα.

Παρολ’ αυτά, είναι… μάλλον ασφαλές να επισκεφτεί κάποιος το κάστρο του Μιραμάρε την ημέρα και να ξεναγηθεί στα δωμάτια του

και στον υπέροχο κήπο του….αρκεί να μην κοιμηθεί …

πηγή: https://www.e-daily.gr/

Εδώ είναι η ομάδα μας στο Facebook και εδώ  η σελίδα μας!!

Comments are closed.