Ο Κολοσσός του APPENINO
16 Φεβρουαρίου 2022
Παλάτι της Τζαϊπούρ στην Ινδία
18 Φεβρουαρίου 2022

Ταξιάρχης Χαλκιδικής…

Το χωριό των Αγγέλων!!

Στο κέντρο της Χαλκιδικής δεσπόζει ο ορεινός όγκος του Χολομώντα , περιοχή κατάφυτη, με μαγευτική θέα προς κάθε κατεύθυνση.
Και εκεί κάτω από την κορυφή του Χολομώντα , στο κέντρο του ορεινού όγκου, εκεί που σμίγουν όλοι οι δρόμοι του βουνού… συναντάμε το χωριό Ταξιάρχης.  Απέχει 25 χιλιόμετρα από τον Πολύγυρο.
Ο Ταξιάρχης είναι κτισμένος κοντά στην κορυφή του Χολομώντα σε υψόμετρο 650 μέτρων.
Η παράδοση τον συνδέει με το Αγιο Ορος και ειδικότερα με την μονή Δοχειαρίου και το μετόχι του Αρχαγγέλου Μιχαήλ που είχε η μονή στο χωριό.
Η παλαιότερη ονομασία του ήταν Λόκοβη και επίσημα ονομάσθηκε Ταξιάρχης το 1928 από τον προστάτη Αγιο του χωριού, Αρχάγγελο Μιχαήλ.
 
Η ιστορία του χωριού των αγγέλω, χάνεται στον χρόνο… Στην περιοχή του Χολομώντα υπήρχαν ανθρώπινες εγκαταστάσεις
από αρχαιοτάτων χρόνων λόγω της ξυλείας που διέθετε άφθονη και σε άριστη ποιότητα.
Μικροί οικισμοί υλοτόμων, κτηνοτρόφων και γεωργών ήταν σκορπισμένοι σ΄ όλη την έκταση του βουνού.
Στις τοποθεσίες ΚΕΡΑΣΙΑ, ΣΧΙΣΜΕΝΗ ΠΕΤΡΑ, ΙΤΑΜΟΣ, ΣΕΛΩΜΑ, ΠΑΛΑΙΚΑΣΤΡΟΣ, ΠΥΡΓΟΥΔΙΑ … ερείπια κάστρων, σπιτιών ή και εργαστηρίων
έχουν ανάγκη από την αρχαιολογική έρευνα για να αναδείξουν την ιστορία της ορεινής Χαλκιδικής…έτσι λοιπόν από τα όποια στοιχεία υπάρχουν
και από την ισχυρή προφορική παράδοση του τόπου γνωρίζουμε  ότι ο πρώτος οικισμός γεννήθηκε από τη συνένωση αυτών των μικρών χωριών και στη συνέχεια δημιουργήθηκε ο σημερινός Ταξιάρχης.
Στην περίοδο της Τουρκοκρατίας ο Ταξιάρχης αναφέρεται σαν αμιγές χριστιανικό χωριό . Ούτε μια τούρκικη οικογένεια δεν εγκαταστάθηκε μόνιμα στην περιοχή του βουνού.
Οι κάτοικοι κράτησαν την καθαρότητα του γένους, διατήρησαν τα πατροπαράδοτα ήθη και έθιμα, ήταν περήφανοι για την ελληνική τους καταγωγή και απολάμβαναν ένα είδος ανεξαρτησίας.
Περίφημες είναι οι διηγήσεις για τα τεχνάσματα που επινοούσαν ώστε να ξεγελούν τους τούρκους φοροεισπράκτορες.
Ο Ταξιάρχης πήρε μέρος στην Επανάσταση του ΄21 με σώμα 100 παλικαριών που ενώθηκε με τον Εμμανουήλ Παπά.
Οι συνέπειες γι΄ αυτό ήταν τραγικές. Οι Τούρκοι έκαψαν το χωριό, σκότωσαν και αιχμαλώτισαν όσους δεν πρόλαβαν να κρυφτούν στην απόκρημνη περιοχή του Αρκουδόλακα. Από κει τα γυναικόπαιδα βρήκαν καταφύγιο για το χειμώνα στο Άγιον Όρος.

Αλλά και στην Επανάσταση του 1854 Ταξιαρχιώτες πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους στο σώμα του Καρατάσου.

πολλοί ονομαστοί δάσκαλοι έχουν την καταγωγή τους από τον Ταξιάρχη και αναδεικνύουν το τοπικό σχολείο.

Είναι η Σχολή Λοκόβης που συντηρείται από την εκκλησία και τους κατοίκους.

Πολλοί πήραν μέρος στο Μακεδονικό αγώνα μέσα και έξω από τη Χαλκιδική. Συγκρότησαν ένοπλα ανταρτικά σώματα και γενικά πρόσφεραν πολύτιμη βοήθεια στην οργάνωση της αντίστασης κατά των Βουλγάρων κομιτατζήδων.
Ο Ταξιάρχης για πολλές δεκαετίες ήταν ένα απομονωμένο χωριό με ένα μοναδικό δρόμο, τον ίδιο και για την είσοδο και για την έξοδο από τον οικισμό.
Η απομόνωσή του έληξε με τα οδικά έργα κυρίως της περιόδου 1994-2005. Έτσι ασφαλτοστρωμένοι δρόμοι (που συνάμα αποτελούν Γραφικές Διαδρομές) ξεκινούν προς κάθε κατεύθυνση.
Οι κάτοικοί του ασχολούνται με την υλοτομία, την παραγωγή καυσόξυλων, διάφορες γεωργικές καλλιέργειες και την κτηνοτροφία. Ονομαστοί επίσης είναι οι κτίστες, οι πετράδες, και οι τεχνίτες του Ταξιάρχη που δουλεύουν σε ολόκληρη  τη Χαλκιδική.
Αρκετές γυναίκες ασχολούνται με την υφαντουργία, το πλέξιμο και το κέντημα, ενώ σημαντικό μέρος του εισοδήματος προέρχεται από την καλλιέργεια του ελάτου για χριστουγεννιάτικα δέντρα.
Τέλος ολοένα και περισσότεροι κάτοικοι ασχολούνται με τον αγροτουρισμό.
 Οσον αφορά τα αξιοθέατα, η ορεινή διάβαση Χολομώντα δίνει την δυνατότητα στον επισκέπτη να απολαύσει το πυκνό δάσος,
γεμάτο βαλανιδιές, οξιές, καστανιές, πουρνάρια, πεύκα, έλατα, και ποικιλία από δέντρα, θάμνους, αγριολούλουδα και αρωματικά φυτά,
ενώ η θέα που προσφέρεται από κάποιες περιοχές είναι μοναδική.
Ενδεικτικά αναφέρονται η Μπάρα, η Απολυμένη Πέτρα, του Πασά το πηγάδι, η Σχισμένη Πέτρα, η τοποθεσία Αγιος, η άγρια περιοχή του Αρκουδόλακκα.
Ο Αρκουδόλακας είναι ένα φαράγγι, γεμάτο πλατάνια, ρυάκια και μικρές λίμνες, ακόμη και καταρράκτες. 
Μπαίνοντας στο χωριό θα συναντήσουμε τη  μεγάλη βρύση Σιποτούρα και στη συνέχεια το Κάτω Πηγάδι, την πετρόκτιστη πλατεία,
τη βασιλική με τρούλο Εκκλησία, το εκκλησιαστικό μουσείο, το Χάνι, διάφορες παραδοσιακά κτισμένες κατοικίες και πλήθος εκκλησίες
και ξωκλήσια διάσπαρτα μέσα και γύρω από το χωριό.
Στο Πανεπιστημιακό δάσος του Ταξιάρχη υπάρχει ακόμα και δασικό μουσείο, όπου μπορείτε να δείτε εκθέσεις της χλωρίδας και πανίδας της περιοχής.
Μεταξύ των άγριων ζώων που κατοικούν στο δάσος του Ταξιάρχη υπάρχουν αγριόχοιροι, λύκοι, αλεπούδες, κουνάβια, νυφίτσες, ασβοί, αγριόγατες, γεράκια, πέρδικες και νυχτερίδες.
Κάποια από αυτά τα ζώα είναι υπό εξαφάνιση και θεωρούνται προστατευόμενα.
Στο δάσος υπάρχουν επίσης πολλές πανέμορφες περιπατητικές διαδρομές, έτοιμες για εξερεύνηση.
Όσον αφορά τον τρόπο της εξερεύνησης, υπάρχουν πολλές επιλογές, όπως το περπάτημα, η ποδηλασία βουνού, η ιππασία, που συχνά προσφέρονται από καταλύματα της περιοχής, ως δραστηριότητες.

Ναός Αρχαγγέλου Μιχαήλ

Ο Ιερός Ναός (ολοκληρώθηκε το 1977) είναι σταυροειδής με τρούλο και κτισμένος από πέτρα του Χολομώντα και κατά το μεγαλύτερο μέρος από εθελοντική εργασία των κατοίκων.

Χτίστηκε στη θέση παλαιότερου ναού, βασιλικού ρυθμού, ο οποίος είχε καταστραφεί από τους Τούρκους το 1821 και έπειτα ανακαινίστηκε το 1914.

Στον περίβολο του ναού υπάρχει παρεκκλήσι προς τιμήν του Αγίου Θεοδώρου.

Στο ναό φυλάσσεται η θαυματουργή εικόνα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, η οποία πιθανότατα προέρχεται από τη Μονή Δοχειαρίου, μετόχι της οποίας ήταν η περιοχή που βρίσκεται σήμερα το χωριό.
Στο φόρεμα του αγγέλου (η εικόνα είναι “ντυμένη” με ασημένιο πουκάμισο) βλέπουμε επιγραφή με τη χρονολογία 1872.
Κατά την Τουρκοκρατία, οι Τούρκοι ανακάλυψαν την ιερή εικόνα και προσπάθησαν να την πυρπολήσουν, χωρίς επιτυχία.

Το ασημένιο φόρεμα φτιάχτηκε από προσφορές των πιστών στη Ρωσία. Το ιστορικό του “πουκαμίσου”, όπως ονομάζεται, της εικόνας, έχει ως εξής:


Κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας, οι Τούρκοι έκαναν επιδρομή στο χωριό. Οι κάτοικοι στην προσπάθεια τους να σωθούν εγκατέλειψαν το χωριό παίρνοντας μαζί τους τη θαυματουργή εικόνα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ.
Καθώς οι Τούρκοι κόντευαν να πιάσουν τους φυγάδες, αυτός που κρατούσε την εικόνα, την έκρυψε σε κάποια μικρή σπηλιά στην περιοχή που ονομάζεται “Αρκουδόλακας”.
Οι Τούρκοι ανακάλυψαν την Ιερή εικόνα και προσπάθησαν να την πυρπολήσουν.
Όμως, η εικόνα απομακρύνθηκε από τη φωτιά, έπεσε μέσα στο ποτάμι που περνούσε από εκεί και στάθηκε όρθια μέσα στο νερό.
Υπέστη κάποιες φθορές αλλά δεν καταστράφηκε. Οι κάτοικοι όταν επέστρεψαν από τη φυγή, βρήκαν τη θαυματουργή εικόνα και την τοποθέτησαν στη θέση της, πίσω στο ναό.
Με την πρώτη ευκαιρία συγκέντρωσαν χρήματα και έφτιαξαν το φόρεμα του Ταξιάρχου για να καλυφθούν οι φθορές από την πυρπόληση.

Στο ναό του Αρχαγγέλου Μιχαήλ λειτουργεί εκκλησιαστικό μουσείο και υπάρχουν μεταξύ άλλων ιερά κειμήλια και λείψανα αγίων…

Σώζονται περίπου 120 κειμήλια του περασμένου αιώνα. Πρόκειται για εικόνες, βιβλία και Ιερά σκεύη, φτιαγμένα ή αφιερωμένα

από ευσεβείς χριστιανούς, προς τιμήν του Αρχαγγέλου Μιχαήλ καθώς και πλήθος τάματα, τούρκικα φλουριά, σταυροί και κοσμήματα

Όλα τα αντικείμενα αξίας που φυλάσσονται στο ναό  είναι καταγεγραμμένα από την Εφορία Βυζαντινών και Νεοτέρων Αρχαιοτήτων και βρίσκονται σε βιτρίνες στο Γυναικωνίτη του Ιερού Ναού, όπου λειτουργεί ένα μικρό Μουσείο.

Μερικά από αυτά είναι:

Ένα ασημένιο Αρτοφόριο, με ημερομηνία 1884
Ευαγγέλιο, με ασημένιο κάλυμμα του 1857
Ασημένιο δισκοπότηρο του 1860
Η Σταύρωση, η οποία βρίσκονταν στο παλαιό τέμπλο του Ναού και φέρει ημερομηνία 1857,
καθώς και τα βημόθυρα του παλαιού τέμπλου, το οποίο τέμπλο, ήταν φτιαγμένο στο χέρι με τσεκούρι και επιχρυσωμένο, αλλά δυστυχώς δεν σώζεται.
Εικόνες περιόδου 1800-1900 

Τέλος ο περιηγητής μπορεί να περπατήσει στα μονοπάτια να δει πηγές, ρέματα, μικρούς καταρράκτες, να απολαύσει τον καθαρό αέρα του βουνού και να ασχοληθεί με ποικίλες δραστηριότητες (αναρρίχηση, ιππασία, ποδήλατο, τοξοβολία κλπ.).

πηγή: https://www.gtp.gr/, https://el.wikipedia.org/

Εδώ είναι η ομάδα μας στο Facebook και εδώ  η σελίδα μας!!

Comments are closed.