Η κατοικία της Παναγίας, στην Έφεσο
15 Ιανουαρίου 2022Το Άγαλμα της Ελευθερίας και το , Ellis Island …
16 Ιανουαρίου 2022Κόμαρα
Η δημιουργία του σημερινού χωριού των Κομάρων τοποθετείται χρονολογικά περίπου το 1780-1790.
Ήταν τότε τσιφλίκι ενός Αγά, στο οποίο εργαζόταν Έλληνες από την Αδριανούπολη, το Ορτάκιοϊ και την βόρεια Θράκη.
Η ονομασία Κόμαρα-Κομαρλί προέρχεται από την τούρκικη φράση Κουμ Αρεσί, που στα ελληνικά σημαίνει “μεταξύ άμμων”.
Οι κάτοικοι των Κομάρων προέρχονται κατα την πλειοψηφία από την Ήπειρο, το Ορτάκιοϊ, το Σλίβενγκραντ και τις Σαράντα Εκκλησίες (Τουρκία).
Το 1885 κατοικούν στο χωριό περίπου 45 με 50 οικογένιες και χτίζεται το πρώτο σχολείο. Κατά τα έτη 1915-1919 δημιουργήθηκε από τους Βούλγαρους η αγροτική Επαρχία Αδριανουπόλεως,
με 7 Δήμους, με μια έδρα στα Κόμαρα. Με την καταστροφική πλημμύρα του Άρδα τον χειμωνα του 1931 οι κάτοικοι του χωριού αναγκαστήκαν να εγκαταλείψουν την αμμουδερή τοποθεσία (Κάτω Χωριό)
στην όχθη του ποταμού και εγκαταστήθηκαν περίπου ένα χιλιόμετρο πιο βορειοδυτικά.
Μόνο το εκκλησάκι του Αη-Δημήτρη, που πρόσφατα ξαναχτίστηκε, θυμίζει την αρχική τοποθεσία του χωριού.
Το 1950 αποτελούσε ήδη Κοινότητα της Επαρχίας Ορεστιάδος του Νομού Έβρου, είχε δημοτικό σχολείο, τηλέφωνο
και αριθμούσε 1135 κατοίκους.Από το 1997 ανήκει η κοινότητα των Κομάρων στον Δήμο Τριγώνου με άλλες 16 Κοινότητες.
Την Κυριακή της τυρινής στα Κόμαρα αναβιώνει το έθιμο του Μπέη με σατιρική διάθεση και θεατρικά στοιχεία και για το οποίο θα μιλήσουμε σε επόμενο άρθρο αναλυτικά!!
Κυπρίνος
Η περιοχή του Κυπρίνου αποτελούσε μεγάλο σταυροδρόμι λόγω της θέσεως της στον ευρύτερο χώρο της Θράκης και λόγω διαρκών μετακινήσεων πληθυσμών και πολιτισμών.
Η οριστική εγκατάσταση και δημιουργία του οικισμού Κυπρίνος χρονολογείται γύρω στο 1860.
Ο πρώτος οικισμός ήταν δίπλα στις όχθες του Άρδα. Τον Μάρτη του 1931 η μεγάλη πλημμύρα του ποταμού ανάγκασε τους κατοίκους να χτίσουν το χωριό στη σημερινή του θέση.
Η τούρκικη ονομασία του οικισμού ήταν Sari Hidir (Κίτρινος Προφήτης Χιντίρ). Ανέκαθεν πολιούχος ήταν ο Αγ. Γιώργης.
Το όνομα του, ο οικισμός το πήρε απο το ψάρι Κυπρίνος (Cyprinus), κοινώς γριβάδι, σαζάνι, τσουκάνι, καθότι στον Αρδα και γενικότερα στα γλυκά νερά των ποταμών το συγκεκριμένο ψάρι συναντάται σε μεγάλους πληθυσμούς.
Γέφυρα των Κόμαρων- Κυπρίνου
Η γέφυρα που ενώνει τα δυο χωριά ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1959 και ολοκληρώθηκε το Σεπτέμβριο του 1963.
Πριν από την κατασκευή της γέφυρας οι κάτοικοι από τα 17 χωριά του Τριγώνου εξυπηρετούνταν προς την υπόλοιπη Ελλάδα από σημεία αναφοράς όπου υπήρχαν βάρκες .
Το χειμώνα οι μετακινήσεις ήταν δύσκολες λόγω του ότι ανεβαίνει η στάθμη του ποταμού Άρδα. Στη γέφυρα των κομμάτων εργάστηκαν πάρα πολλοί κάτοικοι από τα γύρω χωριά της περιοχής
και σημαντικό είναι να τοωίσουμε ότι όλες οι εργασίες γινότανε με τα χέρια με τα υλικά κατασκευής με κουβάδες και τους τενεκέδες .
Μέχρι και το 1980 υπήρχε έλεγχος από στρατιωτικό φυλάκιο και γινόταν ταυτοπροσωπία για τους διερχόμενους επισκέπτες στα χωριά του Τριγώνου
Από το 1980 καταργήθηκε ο έλεγχος και το 1994 το φυλάκιο που μένανε οι στρατιώτες έγινε αναψυκτήριο και το οποίο λειτουργεί μέχρι και σήμερα .
Φράγμα του κυπρίνου
Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1966 και η διάρκεια των εργασιών ήτανε μέχρι το 1971. Αρδεύει τη Βόρεια περιοχή του τρίγωνο με 56.000 στρέμματα, τη νότια περιοχή των Ρυζιων και Στερνας Νεοχωριου 160 000 Συνολον 210 000 στρέμματα.
Πηγή πληροφοριών: Δημοσθένης Δεληδήμου πρώην πρόεδρος της κοινότητας Κομάρων και πρώην δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Ορεστάδας..
Φωτογραφίες: Δημοσθένης Δεληδήμου
Σάντη Βασιλική – εκπαιδευτικός
Ακολουθήστε τη σελίδα μας στο Facebook ή Την ομάδα μας στο Facebook