Βερσαλλίες :Μέσα στο εντυπωσιακό ανάκτορο!!
25 Αυγούστου 2021
«Η Σμύρνη μάνα καίγεται»… Χάθηκε η Ελληνική Σμύρνη
27 Αυγούστου 2021

Νάπολη…η όμορφη της Ιταλίας!!

Το ταξίδι μας στην Ιταλία έχει συνέχεια και θα κατέβουμε λίγο πιο κάτω από τη Ρώμη , στη Νάπολη και στα γύρω μέρη που αξίζει να γνωρίσουμε…
Η Νάπολη…ιδρύθηκε. από τους Έλληνες που είχαν εποικήσει τη διπλανή Κύμη.

Αρχικά, λοιπόν, αποτέλεσε μια ελληνική αποικία,..γύρω στον 9ο και 8ο αι. π.Χ., με το όνομα Παρθενόπη.

Η αποικία αυτή ονομάστηκε Παλαιόπολις, όταν, κατά τον 5ο αι. π.Χ., ιδρύθηκε σε μια κοντινή περιοχή η σημερινή Νάπολη (Νεάπολις=Νέα πόλις).

Το 326 π.Χ. η πόλη κατακτάται από τους Ρωμαίους, διατηρώντας, ωστόσο, τα ελληνικά στοιχεία του πολιτισμού της και τη γλώσσα της.

Κατά τους επόμενους αιώνες, η Νάπολη υπήρξε καταφύγιο πολλών Ρωμαίων αυτοκρατόρων σε διαστήματα εξορίας τους.

Ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Αύγουστος θέσπισε στη Νάπολη τους Ιταλικούς Ολυμπιακούς Αγώνες, κατ’αντιστοιχία με τους ελληνικούς Ολυμπιακούς Αγώνες, θεωρώντας τη Νάπολη “ως την πιο ελληνική πόλη της Ιταλίας”.

Το 536, κατακτήθηκε από τους Βυζαντινούς, ενώ στη συνέχεια πολιορκήθηκε και από τους Λογγοβάρδους και τους Σαρακηνούς πειρατές,

ενώ στο μεσοδιάστημα ανακηρύχθηκε αυτόνομο Δουκάτο από τους ευγενείς της πόλης.

Γύρω στα 990, με απόφαση του Λέοντα Γ’ Ίσαυρου και εξαιτίας της Εικονομαχίας, η πόλη υπάχθηκε στο Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης,

μετά από ένα διάστημα πνευματικής υπαγωγής της επισκοπής της Καπούα (στην οποία ανήκε η Νάπολη) στον Πάπα.

Από την Νάπολη πέρασαν πολλοί κατακτητές μέχρι τον Β΄παγκόσμιο πόλεμο, όπου μετά το τέλος του πολέμου γνώρισε μεγάλη οικιστική ανάπτυξη πέρα από τον χώρο του ιστορικού της κέντρου.

Στις 23 Νοεμβρίου 1980, η πόλη συγκλονίστηκε από ένα σεισμό που προκάλεσε σοβαρές ζημιές αλλά και αξιόλογες μεταβολές κατά την ανοικοδόμησή της,

οπότε και άρχισε να αναπτύσσεται προς τα νότια και ανατολικά τμήματα ως τους πρόποδες του Βεζούβιου και βόρεια προς την Καζέρτα, παράλληλα προς τη θάλασσα.

Από το 1994, οπότε και η Νάπολη φιλοξένησε τη σύνοδο των G-8 είχε ήδη εισέλθει σε μια περίοδο βαθιάς ανοικοδόμησης που άλλαζε ριζικά το προφίλ της.

Η Νάπολη είναι από τις πιο όμορφες και αναπτυγμένες οικονομικά πόλεις της Ιταλίας. Αρχικά, σαν λιμάνι, έχει πολύ μεγάλη κίνηση, εμπορική και επιβατική. Εξαιρετική ανάπτυξη παρουσιάζει και στο βιομηχανικό τομέα.

Αξίζει να δούμε:

Το Βασιλικό Παλάτι και το Μουσείο Capodimonte

Προοριζόμενο αρχικά ως κυνηγετικό καταφύγιο για τον βασιλιά Κάρολο Γ, το Palazzo Reale di Capodimonte μεγάλωσε για να γίνει η βασιλική κατοικία  και φυσικά να τοποθετήσει  τη συλλογή Farnese,

η οποία περιλαμβάνει πορτρέτα μελών των κυβερνώντων οικογενειών από τον Titian και αποτέλεσε τη βάση για την Εθνική Πινακοθήκη (Galleria Nazionale), μια από τις καλύτερες συλλογές τέχνης στην Ιταλία, που στεγάζεται εδώ .

Καθεδρικός ναός

χρονολογείται από τα τέλη του 13ου αιώνα, αλλά ο καθεδρικός ναός έχει αλλάξει σημαντικά λόγω των σεισμών και της αποκατάστασης, ειδικά μετά από το 1456, αλλά η πόρτα του 1407 στο κέντρο του έχει επιβιώσει. 

Κατακόμβες του San Gennaro

Οι κατακόμβες του Αγίου Γκενάρου του δεύτερου αιώνα, όπως και οι ρωμαϊκές κατακόμβες, είναι ένας λαβύρινθος διαδρόμων και επιτύμβιων θαλάμων.

Υπάρχουν δύο επίπεδα αυτών, και στην κορυφή του κατακόμβη είναι τοιχογραφίες από τα τέλη του δεύτερου αιώνα.

Εδώ είναι και η μικρή Κρύπτη των Επισκόπων και η μεγάλη υπόγεια βασιλική,

με τρεις ναούς κομμένες στην πέτρα και διακοσμημένες με τοιχογραφίες από τον τέταρτο έως τον έκτο αιώνα.

Η βασιλική χτίστηκε κοντά στις κατακόμβες τον 5ο αιώνα και παρόλο που έχει υποστεί αρκετές αλλαγές, είναι ένα σπάνιο παράδειγμα παλαιοχριστιανικής αρχιτεκτονικής. 

Πομπηία

Έχουμε κάνει ξεχωριστό άρθρο και λεπτομέρειες ..Δείτε το άρθρο εδώ:

Μια επίσκεψη στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στη Νάπολη σίγουρα θα σας ωθήσει την όρεξη για να δείτε τον σχεδόν πιο διάσημο γείτονα της πόλης, την Πομπηία.

Αρκετοί αιώνες ανασκαφών έχουν αποκαλύψει σπίτια, καταστήματα, ναούς και δημόσια κτίρια

μιας ευημερούσας πόλης των 20.000 που κατακλύστηκε και καταψύχθηκε εγκαίρως από την κατακλυσμική έκρηξη του Βεζούβιου το 79 μ.Χ.

Herculaneum

Σε αντίθεση με τη γειτονική Πομπηία, η ρωμαϊκή πόλη του Herculaneum κατακλύστηκε από τη λιωμένη λάβα αντί της τέφρας στην έκρηξη του 79 μ.Χ. 

Βεζούβιος

είναι το μόνο ηφαίστειο στην ευρωπαϊκή ενδοχώρα που εξακολουθεί να είναι διαλείπουσα ενεργός.

Είναι γνωστό, βέβαια, για την καταστροφική έκρηξη του 79 μ.Χ. που κατέστρεψε τόσο την Πομπηία όσο και το Herculaneum.

Η τελευταία μεγάλη έκρηξή του ήταν το 1944, και από τότε υπήρξαν ενδείξεις μόνο ήπιας δραστηριότητας. 

Για πρώτη ημέρα στη Νάπολη νομίζω είναι πάρα πολλά αυτά που μπορούμε να δούμε …
Προτείνω να πάμε για πίτσα Ναπολιτάνα και αύριο συνεχίζουμε!!

Ακολουθήστε τη σελίδα μας στο Facebook ή Την ομάδα μας στο Facebook

Comments are closed.