Καπέλα Σιξτίνα: Ένα κόσμημα στο Βατικανό!!
23 Αυγούστου 2021
‘’Κάνω κριτική’’ ή ‘’λέω την άποψη μου’’;;
24 Αυγούστου 2021

Πομπηία- ένα τραγικό τέλος..μέσα σε λίγες ώρες..

Η Πομπηία ήταν πόλη της νότιας Ιταλίας  κοντά στη σημερινή Νάπολη. .

Χτίστηκε τον 8ο αιώνα π.Χ από τους Όσκους  στους πρόποδες του Βεζούβιου.  Η Πομπηία έπεσε στα χέρια των  Ρωμαίων και είχε επηρεαστεί πολύ από τον ελληνορωμαϊκό πολιτισμό.

Η τοποθεσία της και το κλίμα της ήταν περίφημα, πράγμα που την έκανε το καλύτερο θέρετρο της αρχαίας Ρώμης. 

Πολλοί πλούσιοι Ρωμαίοι είχαν χτίσει εξοχικές επαύλεις, τις οποίες στόλιζαν με διάφορα έργα τέχνης.

Το 62 μ.Χ. έγινε ένας σφοδρότατος σεισμός ο οποίος ήταν το προμήνυμα για την ολοσχερή καταστροφή της ,

αφού στις 24 Αυγούστου του 79 μ.Χ μετά από μια φοβερή έκρηξη του Βεζούβιου ,η στάχτη έθαψε και έκαψε τα πάντα, μέσα σε λίγες ώρες.

Στην αρχή σηκώθηκε ένα φοβερό σύννεφο από στάχτη, το οποίο σκέπασε την πόλη σε ύψος ενός μέτρου.

Μόλις αντιλήφθηκαν οι κάτοικοι της Πομπηίας τη θεομηνία, άρχισαν να τρέπονται σε φυγή, παίρνοντας ο καθένας ό,τι μπορούσε να προφτάσει τις συνταρακτικές εκείνες στιγμές.

Πολλοί όμως άλλαξαν γνώμη και ξαναγύριζαν .

Οι θερμοκρασίες όμως τόσο στους εσωτερικούς, όσο και στους εξωτερικούς χώρους έφτασε τους 300 βαθμούς Κελσίου. Θερμοκρασία ικανή να σκοτώσει εκατοντάδες ανθρώπους σε κλάσματα του δευτερολέπτου

Τα θύματα υπέστησαν θερμικά σοκ με αποτέλεσμα να προκληθεί άμεση νεκρική ακαμψία η οποία ευθύνεται για την παραμορφωμένη στάση με την οποία βρέθηκαν τα περισσότερα σώματα.

Πρώτη ανακάλυψη τμήματος της Πομπηίας έγινε το 1592, τυχαία, κατά τις εργασίες για την κατασκευή του υπόγειου υδραγωγείου της πόλης Τόρε Ανουντσιάτα που βρίσκεται εκεί κοντά.

Τότε βρέθηκαν πολλά σημαντικά αντικείμενα, που μαζί με όσα ανακάλυψαν σε κατοπινές ανασκαφές  αποτελούν σήμερα έναν πραγματικό θησαυρό τέχνης.

Οι ανασκαφές έφεραν την Πομπηία ζωντανή στα μάτια μας, αποκαλύπτοντας πολλές λεπτομέρειες της καθημερινότητας των κατοίκων της.

Διασώθηκαν, προστατευμένες απ’ τη φθορά του χρόνου,

όλες οι πλούσιες επαύλεις, με τις πολυάριθμες τοιχογραφίες τους,

η αγορά,

οι πολυάριθμοι ναοί,

το μικρό και το μεγάλο θέατρο,

οι αψίδες,

οι κρήνες,

τα καταστήματα,

τα ιδιωτικά σπίτια.

Διασώθηκαν και λεπτομέρειες που μας δείχνουν τον ξαφνικό θάνατο της πόλης, από την καθημερινή ζωή που διακόπηκε απότομα. 

Άνθρωποι που έτρωγαν ξαπλωμένοι στα ανάκλιντρα, άνθρωποι που πνίγηκαν απ’ τις αναθυμιάσεις προσπαθώντας να ξεφύγουν απ’ το φριχτό θάνατο.

Στα τραπέζια των πανδοχείων βρέθηκαν παρατημένα τα κύπελλα και τα πιάτα, σ’ ένα δωμάτιο βρέθηκαν τα σώματα επτά παιδιών που ο θάνατος τα είχε προλάβει ενώ έπαιζαν.

Ένα τραγικό τέλος που στοίχισε τη ζωή πολλών ανθρώπων..

Έχουμε τη δυνατότητα με τη βοήθεια της τεχνολογίας σήμερα να δούμε το χρονικό της καταστροφής και σε άλλο σύνδεσμο να δούμε πως ήταν ένα σπίτι στην Πομπηία…

Ακολουθήστε τη σελίδα μας στο Facebook ή Την ομάδα μας στο Facebook

1 Comment

  1. […] Έχουμε κάνει ξεχωριστό άρθρο και λεπτομέρειες ..Δείτε το άρθρο εδώ: […]