Ποιος ήταν ο δρόμος του μεταξιού (9ο μέρος)
18 Αυγούστου 2021
Ποιος ήταν ο δρόμος του μεταξιού (10ο μέρος)
19 Αυγούστου 2021

Ρώμη: η ιστορία μιας ”αιώνιας πόλης”…

Σύμφωνα με το θρύλο, η Ρώμη ιδρύθηκε το 753 π.Χ. από το Ρωμύλο και το Ρέμο, δίδυμα αδέρφια, απογόνους του Τρώα πρίγκιπα Αινεία που ανατράφηκαν από μια λύκαινα.

Η παράδοση θέλει την ίδρυση της Ρώμης να λαμβάνει χώρα στις 21 Απριλίου 753 π.Χ.



Ωστόσο ο Ρωμύλος θανάτωσε τον αδερφό του, Ρέμο, έπειτα από σφοδρή διαφωνία. Κατά μία εκδοχή για το ποιος θα κυβερνήσει τη νέα πόλη, κατά μία άλλη για το ποιος θα χαρίσει το όνομά του στην πόλη.

Από τον Ρωμύλο τελικά πήρε το όνομά της η Ρώμη.

Ρωμαϊκή ιστορία εν συντομία:


Το κράτος που είχαν δημιουργήσει οι αρχαίοι Ρωμαίοι πέρασαν αρκετοί αιώνες μέχρι να αποκτήσει το πολίτευμα της Αυτοκρατορίας,

με το οποίο το θυμούνται οι περισσότεροι, αλλά έχει επικρατήσει να αναφερόμαστε με τον όρο «Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία» για όλη την περίοδο της αρχαίας Ρωμαϊκής ιστορίας.


Η Αρχαία Ρωμαϊκή Ιστορία έχει τρεις περιόδους.



Η Ρώμη ήταν η πρωτεύουσα διαδοχικά στο Ρωμαϊκό Βασίλειο, τη Ρωμαϊκή Δημοκρατία και τελικά τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.


Ρωμαϊκό Βασίλειο (753 π.Χ -509 π.Χ.):


Ήταν η περίοδος του αρχαίου ρωμαϊκού πολιτισμού που χαρακτηρίζεται από μια μοναρχική μορφή διακυβέρνησης της πόλης της Ρώμης.
Ωστόσο, η ιστορία του Ρωμαϊκού Βασιλείου άρχισε με την ίδρυση της πόλης που παραδοσιακά χρονολογείται στο 753 π.Χ. από τον Ρωμύλο (πρώτος βασιλιάς της Ρώμης και ιδρυτής της πόλης)

με οικισμούς γύρω από το Παλατίνο Λόφο κατά μήκος του ποταμού Τίβερη και έληξε με την ανατροπή των βασιλέων και την εγκαθίδρυση της Δημοκρατίας περίπου το 509 π.Χ.

Ρωμαϊκή Δημοκρατία (509 – 27 π.Χ.):


Η εγκαθίδρυση της Ρωμαϊκής Δημοκρατίας έλαβε χώρα περίπου το 509 π.Χ. Κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου ο έλεγχος της Ρώμης επεκτάθηκε έξω από την πόλη της, σε όλη τον Μεσογειακό κόσμο

(το σύνολο της Ιταλικής χερσονήσου, Ελλάδα, Ισπανία, Νότια Γαλλία, Βόρεια Αφρική, και ένα μεγάλο μέρος της ανατολικής Μεσογείου).

Αυτή τη φορά, οι εσωτερικές εντάσεις οδήγησαν σε μια σειρά εμφύλιων πολέμων,

με αποκορύφωμα τη δολοφονία του Ιουλίου Καίσαρα, η οποία οδήγησε στην μετάβαση από την δημοκρατία στην αυτοκρατορία.

Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία (27 π.Χ. – 476 μ.Χ.):


H μετεξέλιξη της Ρωμαϊκής Δημοκρατίας. Ήταν η περίοδος του αρχαίου Ρωμαϊκού πολιτισμού που χαρακτηρίζεται από κυβερνήσεις με επικεφαλής αυτοκράτορες (imperator),

καθώς και από μεγάλες εδαφικές επεκτάσεις γύρω από τη Μεσόγειο Θάλασσα την Ευρώπη, την Αφρική και την Ασία.

Οι δύο πρώτοι αιώνες της ύπαρξής της αυτοκρατορίας ήταν σε περίοδο πρωτόγνωρης πολιτικής σταθερότητας και της ευημερίας γνωστή ως Pax Romana, ή “Ρωμαϊκή Ειρήνη”.

Μετά τη νίκη του Οκταβιανού, το μέγεθος της αυτοκρατορίας αυξήθηκε σημαντικά.

Ο Αύγουστος, (63 π.Χ. – 14 μ.Χ.) ήταν ο ιδρυτής της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και ο πρώτος της αυτοκράτορας.

Γεννήθηκε ως Γάιος Οκτάβιος Θουρίνος. Έγινε γνωστός ως Γάιος Ιούλιος Καίσαρ Οκταβιανός καθώς υιοθετήθηκε από τον θείο του,

τον μεγάλο πολιτικό και στρατιωτικό Ιούλιο Καίσαρα και αναγνωρίστηκε κληρονόμος του μετά τη δολοφονία του τελευταίου το 44 π.Χ.

Τον τίτλο Αύγουστος του τον απένειμε η Σύγκλητος όταν ο Οκταβιανός ανέλαβε τον απόλυτο έλεγχο της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας το 27 π.Χ. Το αξίωμα του αυτοκράτορα κατείχε από το έτος αυτό ως τον θάνατό του το 14 μ.Χ. Αργότερα ο Οκταβιανός θεοποιήθηκε όπως και πολλά μέλη της οικογένειάς του.

Ο Οκταβιανός είχε μεγάλες διοικητικές ικανότητες, επεδίωξε δε με νομοθετικά μέτρα να επαναφέρει τα αρχαία ρωμαϊκά ήθη και να εφαρμόσει τη λιτότητα στη ζωή των Ρωμαίων. Ο Οκταβιανός έστρεψε την προσοχή του περισσότερο προς τις δυτικές περιοχές της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας παρά προς την Ανατολή. Στα χρόνια του θεμελιώθηκε η παγκοσμιότητα της Ρώμης. Προστάτευσε τα γράμματα, υπήρξε δε και ο ίδιος συγγραφέας. Σ’ αυτόν οφείλονται και φράσεις που διασώθηκαν μέχρι σήμερα. Ανάμεσα σ’ αυτές και η πολύ γνωστή «εἰς τάς Ἑλληνικάς Καλένδας». Όταν ο Οκταβιανός ανέλαβε τη διοίκηση της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, η Κύπρος ήταν ήδη από το 58 π.Χ. ρωμαϊκή επαρχία. 

Η πτώση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας (476 μ.Χ.):


Το 395 μ.Χ. ο Θεοδόσιος Α’ πέθανε και όρισε στη διαθήκη του τη διαίρεση της αυτοκρατορίας σε δύο τμήματα, ανατολικό και δυτικό.


Η Δυτική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία θα διοικούνταν από τον μικρότερο γιο του, τον Ονώριο, ενώ η Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία από τον μεγαλύτερο γιο του, Αρκάδιο.

Αυτός ήταν και ο τελευταίος διαχωρισμός της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.



Το δυτικό μέρος, που έχανε ταχύτατα την μία μετά την άλλη τις επαρχίες του από βαρβάρους (Φράγκους, Βησιγότθους, Οστρογότθους, Βάνδαλους, Σάξονες), καταλύθηκε τελικά το 476 μ.Χ.


Το ανατολικό μέρος κατόρθωσε να επιζήσει των βαρβαρικών επιδρομών για χίλια χρόνια ακόμη ως η γνωστή Βυζαντινή Αυτοκρατορία, μέχρι την κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης από το οθωμανικό κράτος το 1453 μ.Χ.



Ο Θεοδόσιος ήταν ο τελευταίος αυτοκράτορας που κυβέρνησε τόσο στο ανατολικό όσο και στο δυτικό μισό της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας.

Το 1871 η Ρώμη έγινε η πρωτεύουσα της ενοποιημένης Ιταλίας.

Η αιώνια πόλη, όπως την αποκαλούν, είναι εδώ και 2 χιλιάδες χρόνια ένα από τα επίκεντρα του δυτικού πολιτισμού, ενώ μέσα στα όρια της βρίσκεται το Βατικάνο , ένα ξεχωριστό κρατίδιο που είναι η έδρα της Καθολικής Εκκλησίας και του Πάπα.

Της έχει αποδοθεί η προσωνυμία «η αιώνια πόλη» , επειδή έχει σπουδαία ιστορία και αξιοσημείωτη προσφορά

στην επιστήμη,
τον πολιτισμό
και τις τέχνες ,
καθώς και για τα πολυάριθμα και εξαιρετικής ομορφιάς μνημεία .
Το ιστορικό της κέντρο έχει καταχωρηθεί στη λίστα των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO από το 1980.

 χωρίζετε σε 15 περιοχές με το λεγόμενο ιστορικό κέντρο (centro storico) να είναι αρκετά μικρό, μόνο το 4% περίπου της συνολικής έκτασης της πόλης, αλλά είναι ο τόπος στον οποίο βρίσκεται το μεγαλύτερο μέρος της τουριστικής κίνησης.

Σήμερα θα δούμε σε μορφή 3D πως ήταν η Ρώμη … και θα συνεχίσουμε σε επόμενο άρθρο με τη Ρώμη σημερα…

πηγή πληροφοριών: https://www.rome-info.gr/

Ακολουθήστε τη σελίδα μας στο Facebook ή Την ομάδα μας στο Facebook

1 Comment

  1. […] την Ρωμαϊκή αυτοκρατορία πολλές βίλες Αυτοκρατόρων κατασκευάστηκαν στην […]