Έλβις Πρίσλεϋ:Ο βασιλιάς του Rock ‘n’ Roll
16 Αυγούστου 2021Ποιός ήταν ο δρόμος του μεταξιού (7ο μέρος)
16 Αυγούστου 2021Η Βίκυ Μοσχολιού γεννήθηκε στις 17 Μαΐου του 1943 στο Μεταξουργείο και έζησε τα παιδικά της χρόνια στο Αιγάλεω.
Έζησε χρόνια στερημένα, αλλά γεμάτα αγάπη και μουσική, καθώς ο πατέρας της δεν αποχωριζόταν το γραμμόφωνο και την πλούσια συλλογή του από λαϊκά δισκάκια της εποχής.
Μεγάλωσε με τους γονείς, τα αδέρφια της και τη γιαγιά της, αρχικά σε ένα δωμάτιο μιας αυλής στη συμβολή των οδών Πλαταιών και Κεραμεικού.
Η εργασία ως κορδελιάστρα
Αφού ολοκλήρωσε το δημοτικό σχολείο, η Μοσχολιού γράφτηκε στην Εμπορική Σχολή,
έχασε όμως τη δεύτερη χρονιά κι έτσι ο πατέρας της την έστειλε σε τσαγκάρηδες του κέντρου της Αθήνας, για να μάθει την τέχνη της κορδελιάστρας.
Πάντα, όμως, είτε ανάμεσα στις κλωστές και τα καρούλια, είτε στις ανθισμένες μυγδαλιές της Αγίας Βαρβάρας, η Βίκυ Μοσχολιού έχει ένα τραγούδι στο στόμα.
Οι αυστηρών αρχών γονείς της Βίκυς Μοσχολιού δεν της επιτρέπουν να δουλέψει νύχτα.
Με την παρέμβαση της ξαδέρφης της, Έφης Λίντα, πείθονται τελικά και το 1962, Κυριακή του Πάσχα, η Βίκυ κάνει την πρεμιέρα της στο πάλκο, δίπλα στον Γρηγόρη Μπιθικώτση και τη Δούκισσα, στην Τριάνα του Χειλά.
Ο ζωγράφος Γιάννης Τσαρούχης την χαρακτήρισε ως «Κοτοπούλη του ελληνικού τραγουδιού», διακρίνοντας έτσι την βαθιά θεατρικότητα και υποκριτική ευελιξία την οποία κατείχε η τραγουδίστρια.
Η Βίκυ Μοσχολιού ως τύπος τραγουδίστριας ήταν η βαρύτερη γυναικεία φωνή, στηλαϊκή εκδοχή της.
Κατείχε μεγάλη έκταση φωνής, βαριά ηχητικότητα και φυσικά μια μελαγχολική βραχνή χροιά.
Μια μέρα είδε στο λεωφορείο τον Γιώργο Ζαμπέτα, ο οποίος έμενε στο Αιγάλεω αλλά η Μοσχολιού δεν το γνώριζε.
Ο εισπράκτορας της είπε ότι εκείνος ήταν ο μεγάλος και τρανός Γιώργος Ζαμπέτας. Η Μοσχολιού επισκέφτηκε τον Ζαμπέτα σπίτι του και του ζήτησε δουλειά. Έτσι γεννήθηκε μια συνεργασία και οι επιτυχίες «Πόρτα κλειστή τα χείλη σου», «Τα Δειλινά» και «Τα Ξημερώματα».
Δύο χρόνια μετά, την ακούει τυχαία ο Σταύρος Ξαρχάκος που αναζητά εκείνη την περίοδο μια νέα φωνή για να ερμηνεύσει το θρυλικό πλέον τραγούδι ”Χάθηκε το φεγγάρι” στην ταινία Λόλα, με το Νίκο Κούρκουλο και την Τζένη Καρέζη.
Είναι η αρχή μιας λαμπρής καριέρας, καθώς ακολουθούν αμέτρητες συνεργασίες, σχεδόν με όλους τους κορυφαίους συνθέτες και στιχουργούς:
τον Σταύρο Ξαρχάκο,
τον Γιάννη Σπανό,
τον Γιώργο Ζαμπέτα,
τον Απόστολο Καλδάρα,
τον Δήμο Μούτση,
τον Άκη Πάνου,
τον Μίκη Θεοδωράκη,
τον Σταύρο Κουγιουμτζή,
τον Βασίλη Τσιτσάνη,
τον Μάρκο Βαμβακάρη.
Τα τρένα που φύγαν, Τα δειλινά, Τα αρχοντορεμπέτικα είναι μερικές μόνο επιτυχίες από το πλούσιο ρεπερτόριό της, που ξεκινά από το ρεμπέτικο και το λαϊκό για να καταλήξει στο ελαφρολαϊκό και το έντεχνο, γιατί η σπουδαία, ιδιαίτερη φωνή της με τη χαρακτηριστική βραχνάδα δεν χώρεσε ποτέ ταμπέλες.
Το 1972 είναι η πρώτη λαϊκή τραγουδίστρια που εγκαταλείπει τα μεγάλα νυχτερινά κέντρα και τα υψηλά νυχτοκάματα για να κατέβει στην πλάκα, αρχικά στο Ζουμ και μετά στο Ζυγό, δημιουργώντας ένα εναλλακτικό τρόπο διασκέδασης, με άλλο ήθος και ύφος.
Έξι συνεχείς σεζόν η Μοσχολιού τραγουδά στις μπουάτ Μούτση, Μαρκόπουλο, Θεοδωράκη και Σπανό και παράλληλα δισκογραφεί μερικά από τα σημαντικότερα τραγούδια της, όπως το Έτσι είναι η ζωή, Μια βραδιά στη Λάρισα, Η Ρόζα η ναζιάρα, Άνθρωποι Μονάχοι.
Μια άγνωστη σχεδόν επιτυχία της Βίκυς
ΗΒίκυ Μοσχολιού εμφανίστηκε στο Κάρνεγκι Χολ της Νέας Υόρκης το Ρόαγιαλ Άλμπερτ Χολ του Λονδίνου και το θέατρο Ολυμπιά του Παρισιού.
Με τη σεμνότητα και την απλότητα που την διακατείχε ελάχιστες φορές μιλούσε για τους θριάμβους της.
Παντρεύτηκε με τον ποδοσφαιριστή Μίμη Δομάζο την Πρωτομαγιά του 1967, με τον οποίο απέκτησε δύο κόρες.
Για τον γάμο είχαν παραγγελθεί 7000 μπομπονιέρες, που είχαν πάνω ένα κλειδί του σολ και το Τριφύλλι του Παναθηναϊκού.
Η Βίκυ Μοσχολιού έφυγε για πάντα στις 16 Αυγούστου 2005 έπειτα από διετή μάχη με τον καρκίνο. Ήταν μόλις 62 ετών…. Τα τραγούδια της όμως έμειναν….Έτσι είναι η ζωή και πως να την αλλάξεις…ξενύχτησα στην πόρτα σου και σιγοτραγουδώ.. και τόσα μα τόσα άλλα αγαπημένα τραγούδια..
πηγή πληροφοριών : https://www.bovary.gr/oramatistes/
Ακολουθήστε τη σελίδα μας στο Facebook ή Την ομάδα μας στο Facebook