Χρώματα και ψυχική υγεία!! Ο ρόλος των χρωμάτων
30 Μαΐου 2021
Υποβρύχιο μουσείο στην Αλόννησο
31 Μαΐου 2021

Big Ben: το πιο διάσημο ρολόι…

epa03282047 (FILES) A 11 August 2007 file photo showing the Great Westminster clock - better known as Big Ben - next to the Houses of Parliament. Britain's Queen Elizabeth II's 60 years on the throne will be honoured by having the famous timepiece renamed The Elizabeth Tower, it was announced in London 26 June 2012. A date now has to be set for the renaming. The four sided clock tower has been a symbol of London around the world. EPA/FELIPE TRUEBA

Ήταν 31 Μαΐου του 1859 όταν ξεκίνησε να λειτουργεί το περίφημο ρολόι και σύμβολο της πόλης του Λονδίνου, Μπιγκ Μπεν. Από τότε χτυπούσε ασταμάτητα μέχρι τις 21 Αυγούστου 2017 για συντήρηση η οποία θα έχει διάρκεια τέσσερα χρόνια .

Το Big Ben είναι το ψευδώνυμο που δόθηκε στη Μεγάλη Καμπάνα του ρολογιού στο βόρειο άκρο του παλατιού του Westminster στο Λονδίνο ο οποίος επίσημα μετονομάστηκε σε Πύργο της Ελισάβετ για να γιορτάσει το Diamond Jubilee της Ελισάβετ το 2012.

 Το αρχικό παλάτι του Westminster καταστράφηκε από πυρκαγιά το 1834, οι αρχιτέκτονες κλήθηκαν να υποβάλουν σχέδια για το νέο παλάτι και δημιουργήθηκε μια επιτροπή για να επιλέξει το καλύτερο. Ο σχεδιασμός  ωστόσο, δεν είχε πύργο ρολογιού.

Ο πύργος προστέθηκε στο σχέδιο το 1836. Το Κοινοβούλιο χτίστηκε σε νέο-γοτθικό στιλ και τα θεμέλια για τον Πύργο της Ελισάβετ τοποθετήθηκαν στις 28 Σεπτεμβρίου το 1843.

Διοργάνωσαν διαγωνισμό το 1846 για να βρουν ένα κατάλληλο σχέδιο για το ρολόι του πύργου. Ο Edward John Dent διορίστηκε για να χτίσει το ρολόι ακολουθώντας το σχέδιο του κατασκευαστή ρολογιών Edmund Beckett Denison.

Όταν ο Dent πέθανε, ο στρατηγός του Frederick ολοκλήρωσε το ρολόι το 1854. Εγκαταστάθηκε στον Πύργο της Ελισάβετ τον Απρίλιο του 1859.

Λόγω κατασκευαστικών δυσκολιών, οι οποίες καθυστέρησαν πέντε χρόνια την υλοποίηση του έργου από την εκτιμώμενη ημερομηνία, ο πύργος ολοκληρώθηκε το 1859 και έχει ύψος 96,3 μέτρα .

Ο πύργος δεν διαθέτει ανελκυστήρα, έτσι θα πρέπει κάποιος να ανέβει τα 334 σκαλοπάτια από ασβεστόλιθο για να φτάσει στην κορυφή. Όμως , ο πύργος δεν είναι επισκέψιμος για επισκέπτες από το εξωτερικό..

Λόγω των αλλαγών στις συνθήκες του εδάφους από την κατασκευή, ο πύργος κλίνει ελαφρώς προς τα βορειοδυτικά, κατά περίπου 220 χιλιοστά στο καντράν ρολογιού, δίνοντας μια κλίση περίπου 1/250.

πηγή πληροφοριών : studytours.gr

Ακολουθήστε τη ”Γωνιά Χαλάρωσης ” στο Facebook

Παρακάτω θα δούμε ένα ολιγόλεπτο βίντεο του 1950 , στο δεύτερο σύνδεσμο παρ’όλο που το κανάλι είναι για παιδιά , μας κάνει μια εκπληκτική αναδρομή στην ιστορία. Τέλος στον τρίτο σύνδεσμο μπορούμε να δούμε πως διατηρεί το ρολόι την ακρίβειά του .

Comments are closed.