ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΥΡΤΣΗΣ-‘’Το Αρχοντικό του θανάτου”
30 Μαΐου 2021
Big Ben: το πιο διάσημο ρολόι…
31 Μαΐου 2021

Χρώματα και ψυχική υγεία!! Ο ρόλος των χρωμάτων

Ο χώρος όπου ζούμε  είμαστε εμείς . Καθορίζει την ταυτότητά μας. Δείχνει την ποιότητα της ζωής μας . Αυτός ο χώρος λοιπόν πρέπει να μας καλύπτει συναισθηματικά γιατί Το σπίτι είναι η απεικόνιση της ψυχής μας.

Το σπίτι είναι αυτό που πηγαίνει τη σκέψη μας πιο πάνω και ωριμάζει τα συναισθήματά μας. Είναι το προσωπικό μας καταφύγιο. Είναι τα συναισθήματά μας, είναι η απόλυτη αγάπη και ο απόλυτος φόβος που κλείνει μέσα μας όλες τις ιδιαιτερότητές μας και τις κρυφές μας επιθυμίες.

Όταν όμως ο χώρος όπου ζούμε δεν είναι σωστά διαμορφωμένος, όταν το περιβάλλον που βιώνουμε δεν είναι απόλυτα αποδεκτό, γίνεται αρνητικό και λανθασμένο για την ψυχολογία μας, επηρεάζοντάς μας αρνητικά και ασκώντας μας συνεχή πίεση.
Κινδυνεύουμε έτσι με μια εσωστρέφεια και έναν προβληματισμό, διαμορφώνοντας μια διαδικασία απόρριψης του χώρου όπου ζούμε. Αυτό μπορεί να οφείλεται στην κακή διακόσμηση, σε κακούς χρωματισμούς, σ’ ένα βρόμικο και άσχημο περιβάλλον που θα δημιουργεί αρνητική εικόνα γύρω μας.

Αυτή η εικόνα μπορεί να μας προκαλέσει προβλήματα ψυχοσωματικά, όπως διαταραχές του ύπνου μας, ταχυπαλμία, θλίψη και ανασφάλεια για όλα όσα συμβαίνουν στον δικό μας χώρο. Τα παραπάνω μπορεί να επηρεάσουν τις επαγγελματικές μας σχέσεις αλλά και τις προσωπικές μας διαθέσεις, ακόμα και τον τρόπο διασκέδασής μας.

Επειδή, λοιπόν, πολλές φορές οι αντιδράσεις του σώματός μας είναι αντανακλαστικές και οι αισθήσεις μας συμμετέχουν άμεσα σε έναν χώρο όπου μπαίνουμε ή ζούμε, η αρνητική επίδραση πάνω μας είναι ακαριαία.

Ελάτε να δούμε όμως πως μπορούμε να φτιάξουμε ένα όμορφο περιβάλλον με τη σωστή επιλογή των χρωμάτων στο χώρο μας…

Ποια η επίδραση του κάθε χρώματος

Κίτρινο

Το κίτρινο, φιλικό και ευχάριστο είναι το χρώμα της χαράς και του ήλιου. Λέγεται επίσης ότι προκαλεί την απελευθέρωση σεροτονίνης, ουσίας που συμβάλει στο αίσθημα της χαράς.

Όποια απόχρωση και να διαλέξετε, το κίτρινο έχει την δύναμη να απελευθερώνει ενέργεια, και η χρήση του συνίσταται σε κρεβατοκάμαρες και μπάνια αλλά και στο καθιστικό.

Το κίτρινο μπορεί να κλέψει εύκολα την παράσταση, γι’ αυτό οι κίτρινες αποχρώσεις ταιριάζουν σε γκρίζο ή λευκό φόντο.

Πράσινο

Φέρνει ευτυχία σε ένα σπίτι. Το πράσινο θυμίζει τη φύση, και σε απαλούς τόνους φέρνει συγκέντρωση και χαλάρωση. Οι πιο έντονες νότες σας παρακινούν να δραστηριοποιηθείτε. Η χρήση του ενώνει φυσικά το μέσα με το έξω και σας κάνει να νιώθετε ένα με τη φύση και τη θέα έξω από το παράθυρό σας.

Το πράσινο, βοηθάει στην μείωση του άγχους και συμβολίζει την φρεσκάδα, την ευημερία και την ισορροπία. Είναι ξεκούραστο για τα μάτια και βοηθάει στην συγκέντρωση και την δημιουργικότητα. Είναι ιδανικό για βιβλιοθήκες, χώρους μελέτης αλλά και το παιδικό δωμάτιο.  Αναμείξτε διάφορους τόνους του πράσινου αντλώντας έμπνευση από τους κήπους και ..δραστηριοποιηθείτε!!

Το μπλε

Το μπλε χρώμα έχει αποδειχθεί ότι βοηθάει στην αρτηριακή πίεση, συμβάλει στην σταθερή αναπνοή και καταπολεμά το στρες και μας κάνει να αισθανόμαστε πιο ήρεμοι. Συμβολίζει το νερό και τον ουρανό ενώ είναι τα χρώμα της επικοινωνίας. Είναι το κατάλληλο χρώμα για χώρους που θέλετε να ξεκουραστείτε, όπως η κρεβατοκάμαρα ή το καθιστικό. Προτιμήστε ανοιχτές ζεστές αποχρώσεις του μπλε σε συνδυασμό με γκρι λευκές επιφάνειες και γήινες αποχρώσεις σε διακοσμητικές λεπτομέρειες για να δημιουργήσετε μια ζεστή φωλιά.  Το μπλε συμβολίζει την πίστη και την εμπιστοσύνη, και όσοι το διαλέγουν θεωρούνται άτομα εμπιστοσύνης και με αυτοπεποίθηση.

Όταν χρησιμοποιείται σε ένα δωμάτιο φέρνει έμπνευση καθώς προκαλεί ηρεμία και συγκέντρωση. Οι αποχρώσεις του μπλε ταιριάζουν σε μπάνια, γραφεία και κρεβατοκάμαρες, αλλά και σε μικρούς χώρους. Χρησιμοποιήστε το μπλε για να δημιουργήσετε μια ψευδαίσθηση μεγαλύτερου χώρου.

Λευκό  

Το λευκό χρώμα συμβολίζει την καθαρότητα, την αθωότητα και την καλοσύνη. Βάφοντας τους τοίχους του σπιτιού σας λευκούς ή υπόλευκους δίνετε την ψευδαίσθηση ότι είναι μεγαλύτερο. Συνδυάστε το με μικρές πινελιές σε επίπλωση ή διακόσμηση με το αγαπημένο σας χρώμα και αμέσως θα έχετε ένα πιο ευρύχωρο και φωτεινό σπίτι που θα σας αναζωογονεί.

Κόκκινο

Το κόκκινο χρώμα είναι στενά συνδεδεμένο με το πάθος αλλά και την ένταση. Έχει την ιδιότητα να αιχμαλωτίζει την προσοχή και το συναίσθημα του παρατηρητή. Το κόκκινο είναι γνωστό ότι αυξάνει την αρτηριακή πίεση και τον καρδιακό ρυθμό. Δεν είναι κατάλληλο σε χώρους ηρεμίας ενώ το συναντάμε συχνά σε χώρους εστίασης. Αποφεύγετε μεγάλες επιφάνειες με κόκκινο χρώμα.Αν δεν είστε τόσο της… τόλμης, χρησιμοποιήστε ως πινελιές, π.χ. στην ταπετσαρία μίας πολυθρόνας, σε μαξιλαράκια, ριχτάρια κ.λπ.

Πορτοκαλί

Το πορτοκαλί είναι ένα χρώμα που χαρίζει ενθουσιασμό και ενέργεια. Επίσης θεωρείται ότι ενεργοποιεί το πεπτικό σύστημα και ανοίγει την όρεξη. Ενεργεί ως ισχυρότατο αντικαταθλιπτικό, αυξάνει την αυτοπεποίθηση, δημιουργεί την αίσθηση ζέστης στο χώρο και βοηθά την εγκεφαλική δραστηριότητα. Το συναντάμε συχνά σε χώρους άσκησης και λιγότερο σε χώρους χαλάρωσης.

Ροζ

Το ροζ μπορεί να έχει μια ηρεμιστική επίδραση στα νεύρα και βοηθά στην ανακούφιση των αισθήσεων του θυμού και της επιθετικότητας. Το ανοιχτό ροζ γνωστό ως baby pink είναι το συνηθέστερο χρώμα σε παιδικά δωμάτια και όχι τυχαία καθώς προωθεί συναισθήματα αγάπης και καλοσύνης.Το ροζ χρώμα μπορεί να κάνει ένα δωμάτιο να μοιάζει μικρότερο, γι’ αυτό χρησιμοποιήστε το σε δωμάτια με μεγάλα παράθυρα και άπλετο φως.


Μωβ

Το μωβ είναι ένα δραματικό, πλούσιο χρώμα που συμβολίζει την πολυτέλεια. Το σκούρο μωβ παραπέμπει στο μυστήριο και τον ρομαντισμό, ενώ πιο φωτεινές αποχρώσεις, όπως το λιλά, είναι μια καλή επιλογή σε χώρους που θέλετε ηρεμία. Το μωβ είναι ένα κατάλληλο χρώμα για θεραπευτικούς χώρους και για δωμάτια διαλογισμού. Είναι προτιμότερο να το χρησιμοποιείται σε μικρές δόσεις.

Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να δείτε πως θα ήταν η ζωή χωρίς χρώματα και τα συναισθήματα που σας δημιουργούνται…

Ακολουθήστε τη ”Γωνιά Χαλάρωσης ” στο Facebook

Comments are closed.