Την πατριδα μ’έχασα : 19 Μαϊου ημέρα μνήμης
19 Μαΐου 2021
Αρχαία Ρώμη & Κολοσσαίο 3D Περιήγηση
20 Μαΐου 2021

Η Μάχη της Κρήτης -Τα γεγονότα..

Η Μάχη της Κρήτης (Γερμανικά Luftlandeschlacht um Kreta) ονομάστηκε η επιχείρηση κατάληψης της Κρήτης από τους Γερμανούς κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Συγκεκριμένα από το πρωί της 20ής Μαΐου 1941, όταν ξεκίνησε η αεραπόβαση των Γερμανών με συνθηματικό όνομα «Unternehmen Merkur» (Επιχείρηση Ερμής) εναντίον του νησιού, ως την 1η Ιουνίου.

Είναι τόσα πολλά τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στη Μάχη της Κρήτης που σίγουρα δεν φτάνει ένα άρθρο όταν έχουν γραφτεί εκατοντάδες βιβλία με εκατοντάδες σελίδες.

Σήμερα θα σταθούμε στα πιο σημαντικά γεγονότα …

Η Κρήτη βρίσκεται στο μέσον της ανατολής λεκάνης της Μεσογείου, πάνω στο σταυροδρόμι των αεροπορικών και θαλάσσιων συγκοινωνιών και αποτελεί εξαίρετη βάση για αεροναυτικές επιχειρήσεις.

Φυσική συνέπεια της μεγάλης στρατηγικής σημασίας ήταν να βρεθεί -από τις αρχές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου- στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, τόσο των συμμάχων Βρετανών όσο και του Χίτλερ.

Την ευθύνη για την ασφάλεια της Κρήτης -ύστερα από σύμφωνη γνώμη της ελληνικής κυβέρνησης- ανέλαβε η Μεγάλη Βρετανία, λόγω του αποτελεσματικού ελέγχου που ασκούσε το Βρετανικό Ναυτικό στην Ανατολική Μεσόγειο .

Στις 31 Οκτωβρίου 1940 έφτασαν στην Κρήτη οι πρώτες βρετανικές δυνάμεις για την άμυνά της.Οι Βρετανοί βασίστηκαν στο δυνατό τους Ναυτικό στόλο και έτσι όλα τα υπόλοιπα μέσα , ήταν μόλις 20 αντιαεροπορικά και λίγα επάκτια τηλεβόλα.

Και ο ισχυρός ναυτικός στόλος ήταν η αιτία που μέχρι τον Απρίλιο του 1941 δεν υπήρχε οριστικό σχέδιο άμυνας ούτε είχαν προχωρήσει οι προπαρασκευές για την αντιμετώπιση της εχθρικής απειλής.

Η ελληνική πολιτική ηγεσία είχε επαναπαυτεί, θεωρώντας την άμυνα της Κρήτης εξασφαλισμένη από τους Βρετανούς. Έτσι απέσυρε την V Μεραρχία για το μέτωπο στην Ήπειρο. Ο Βρετανός Ναύαρχος δήλωσε ότι οποιαδήποτε απόβαση στην Κρήτη ήταν αδύνατη όσο ο ίδιος φρουρούσε την περιοχή.

Στην Κρήτη βρίσκονταν επίσης λιγοστές ελληνικές δυνάμεις: οκτώ τάγματα νεοσυλλέκτων που είχαν μεταφερθεί από το Ναύπλιο, την Καλαμάτα και την Τρίπολη και ήταν αγύμναστοι και χωρίς οπλισμό.

Αξιόμαχη ήταν η δύναμη της Σχολής Χωροφυλακής και οι πρώτες τάξεις των Σχολών Ευελπίδων και Ικάρων που όμως είχαν ανεπαρκή οπλισμό και ελάχιστα εφόδια. Συνολικά οι ελληνικές δυνάμεις αριθμούσαν γύρω στους 11.500 άνδρες.

Κρητικοί στρατιώτες δεν υπήρχαν στο νησί καθώς η V Μεραρχία Κρήτης είχε αποκλειστεί στην ηπειρωτική Ελλάδα. Υπήρχε όμως η Πολιτοφυλακή της Κρήτης, που μόλις είχε ιδρυθεί, με επικεφαλής τον γνωστό από τα χρόνια του Ε.Βενιζέλου, Παύλο Γύπαρη.

Την ανώτατη στρατιωτική διοίκηση των συμμαχικών και ελληνικών δυνάμεων είχε αναλάβει ο Στρατηγός Bernard Freyberg.

Λίγο πριν την κατάληψη της Αθήνας από τους Γερμανούς, συγκεκριμένα στις 23 Απριλίου 1941 ο βασιλιάς Γεώργιος και η ελληνική κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Εμμανουήλ Τσουδερό κατέφυγαν στην Κρήτη, τη μόνη ελεύθερη ακόμα περιοχή της Ελλάδας.

Η  Κρήτη απασχόλησε σοβαρά τον Χίτλερ, πολύ πριν η Γερμανία εκδηλώσει έμπρακτα τις προθέσεις της κατά της Ελλάδας.

Πίστευε ότι καταλαμβάνοντας την Κρήτη θα εξασφάλιζε μια γρήγορη και σοβαρή επιτυχία στην ανατολική Μεσόγειο, υψηλής στρατηγικής σημασίας, και ότι η επίθεση θα έπρεπε να γίνει από αέρος με αεροποβατική ενέργεια.

Το γερμανικό σχέδιο «Ερμής»

Για την κατάληψη της Κρήτης οι Γερμανοί έθεσαν σε εφαρμογή το σχέδιο «Ερμής», που προέβλεπε σφοδρό βομβαρδισμό των αεροδρομίων Μάλεμε (Χανίων), Ρεθύμνου και Ηρακλείου, των λιμένων Σούδας και Ηρακλείου, καθώς και την εξουδετέρωση των ελληνο-βρετανικών δυνάμεων από επίλεκτη μονάδα αλεξιπτωτιστών δυνάμεως Μεραρχίας.

Το σύνολο των γερμανικών δυνάμεων που θα έπαιρναν μέρος στην επίθεση κατά της Κρήτης ανερχόταν σε 22.750 άνδρες, 1.370 αεροσκάφη και 70 πλοία.

Τα πολεμικά γεγονότα

Η γερμανική επίθεση κατά της Κρήτης άρχισε το πρωί της 20ής Μαΐου 1941.

Στις 6:30 ώρα γερμανικά σμήνη αεροσκαφών βομβαρδισμού και διώξεως κατέκλυσαν τον τομέα Μάλεμε – Αγυάς και την περιοχή Χανίων – Σούδας και άρχισαν σφοδρότατο βομβαρδισμό και συνεχείς πυροβολισμούς κατά των συμμαχικών θέσεων, προσβάλλοντας κυρίως την περιοχή του Α/Δ Μάλεμε Χανίων.

Σφοδρά βομβάρδισαν και την πόλη των Χανίων, προκαλώντας σημαντικές ζημιές αλλά και πολλά θύματα.

Μετά τον ανηλεή βομβαρδισμό, πολυάριθμα σμήνη μεταφορικών αεροσκαφών πραγματοποίησαν ρίψεις αλεξιπτωτιστών στην περιοχή Χανίων – Μάλεμε («Ουρανίτες» ονόμασε τους αλεξιπτωτιστές ο απλός κρητικός λαός, αφού η λέξη «αλεξιπτωτιστής» τού ήταν τελείως άγνωστη).

Ταυτόχρονα άρχισε και η προσγείωση ανεμοπλάνων με αερομεταφερόμενα τμήματα.

Ακολούθησε σκληρός αγώνας με βαρύτατες απώλειες για τους Γερμανούς από την ηρωική αντίσταση των Ελληνοβρετανικών δυνάμεων και των γενναίων κατοίκων του νησιού.

πηγή πληροφοριών : http://www.army.gr/sites/default/files/h_maxh_ths_krhths_anxhs_gemenetzhs_anxhs_pbey.pdf

Ελάτε στην παρέα της ”Γωνιά Χαλάρωσης ” στο Facebook

Σήμερα έχουμε τη δυνατότητα να παρακολουθήσουμε ένα ολιγόλεπτο σύνδεσμο με τα σημαντικά γεγονότα από τη μάχη της Κρήτης . Τον σύνδεσμο δημιούργησε ο κύριος Νικήτας Παπαδογιαννάκης.


Comments are closed.