Η Ανάσταση του Χριστού- Φως στην καρδιά μας
1 Μαΐου 2021
Το χρώμα στην Αρχαία Ελλάδα
3 Μαΐου 2021

Έφτασε η πιο λαμπρή και χαρμόσυνη μέρα για όλη την Ορθοδοξία. Η Ανάστασή του Κυρίου μας δίνει φως, ελπίδα και δύναμη. Σήμερα ημέρα χαράς και σε όλη την Ελλάδα από το πρωί σε όποια πόλη και αν βρεθούμε , σε όποια γειτονιά και να γυρίσουμε οι σούβλες , τα ψητά και τα ποτά έχουν την τιμητική τους .

Πολλά τα έθιμα που συναντάμε κατά τόπους , με μερικά να είναι οχι και τόσο συνηθισμένα. Για παράδειγμα :

Την Κυριακή του Πάσχα σε πολλά χωριά με καταβολές από τον Πόντο  αναβιώνει το πασχαλινό έθιμο «αυγομαχίες».Το έθιμο έχει τις ρίζες του στον Πόντο και συμβολίζει την Ανάσταση του Κυρίου και τη σύγκρουση του καλού με το κακό. Βασικός κανόνας του εθίμου είναι η χρησιμοποίηση μόνο αυγών κότας.Μικροί και μεγάλοι, με ιδιαίτερη φροντίδα, παρουσιάζουν τα αυγά τους και ξεκινούν μια ιδιόμορφη μάχη τσουγκρίσματος. Νικητής είναι αυτός που θα έχει στην κατοχή του τα λιγότερα σπασμένα αυγά.

Σε αρκετά χωριά της Μακεδονίας την Δεύτερη μέρα του Πάσχα γίνονται αλογοδρομίες Οι Αλογοδρομίες είναι ένα έθιμο που έχει βαθιά τις ρίζες του στο χρόνο.Έτσι μετά την καθιερωμένη λειτουργία για την εορτή του Αγίου Γεωργίου, παραδίδεται η εικόνα μαζί με ευχές από τον ιερέα στους ιππείς, οι οποίοι αναλαμβάνουν ένα είδος λιτανείας, μεταφέροντας την εικόνα από το παρεκκλήσι στο χώρο διεξαγωγής των Αλογοδρομιών.

Στην Κύθνο αναβιώνει το έθιμο της κούνιας. Στην κεντρική πλατεία στήνεται μια κούνια, στην οποία κουνιούνται εναλλάξ αγόρια και κορίτσια, ντυμένα με παραδοσιακές στολές. Σύμφωνα με το έθιμο, όποιο αγόρι κουνήσει ένα κορίτσι και το αντίθετο, δεσμεύεται ενώπιων Θεού και ανθρώπων, για γάμο.

Όσα όμως και διαφορετικά να είναι κάποια έθιμα σε όλη την Ελλάδα ένα έθιμο που δεν έχει χρόνο, τόπο ακόμα και ώρα είναι ο χορός και το τραγούδι. Θα το συναντήσουμε σε κάθε εκδήλωση εορταστική, συμμετέχουν μικροί και μεγάλοι .

Ο χορός είναι έκφραση και όπως πολύ σωστά είπε ο Καβάφης ” Όταν χορεύεις γράφεις στη γη αυτό που θέλει να πει η ψυχή σου” . Πολλά έχουν γραφτεί για το χορό , ενώνει ανθρώπους , συναισθήματα , λαούς. Κάποτε ο θεατρικός συγγραφέας Μπερνάρ Σω είπε ”..Χορός είναι η κάθετη έκφραση των οριζόντιων επιθυμιών..” και τελικά μια ομάδα Πολιτιστικού Συλλόγου έγραψαν στα μπλουζάκια τους και υιοθέτησαν το εξής ” Ζω για να χορεύω , Χορεύω για να ζω” και αυτό τα λέει όλα …

Πάσχα λοιπόν χωρίς γλέντι δεν γίνεται και επειδή ακόμα δεν μπορούμε να κάνουμε ένα γλέντι όπως πριν δυο χρόνια , εμείς εδώ στη ”Γωνιά Χαλάρωσης ” σας φέραμε τους καλύτερους Καλλιτέχνες για να σας δώσουμε σχεδόν 2,5 ώρες χορευτικό πρόγραμμα , την αρχή για ένα υπέροχο γλέντι , να το απολαύσετε και νοερά να χορεύουμε όλοι μαζί ..

.Έχουμε κοντά μας , Γιώργο και Τάσο Σβάρνα με σκοπούς από την Ήπειρο και με τραγούδια δικά τους αλλά και του παέρα τους τον δεξιοτέχνη του κλαρίνου Κώστα Σβάρνα.

Στη συνέχεια Στάθης Νικολαϊδης και όμορφος Πόντος.. ,

το μικρόφωνο περνάει στη Δόμνα Μέγγα και εδω έχουμε Μακεδονία, Μικρά Ασία , Θράκη, τη σκυτάλη παίρνει ο Αλέξης Παρχαρίδης με συνέχεια Πόντου και το αποκορύφωμα έρχεται από τον Ματθαίο Γιαννούλη και Στέλλα Κονιτοπούλου και τα όμορφα νησιά μας!!!

Αφού κάνουμε προθέρμανση εδώ συνεχίζουμε στα κανάλια τους στο YouTube

Θα ξεκινήσουμε με ένα τραγούδι της Δόμνας Μέγγα ”Τρεις μέρες εχ’η Πασχαλιά” ζωναράδικο Θράκης

Αν σας αρέσει η δική μας παρέα ”Γωνιά Χαλάρωσης ” ακολουθήστε μας στο Facebook. ΕΔΩ

ΗΠΕΙΡΟΣ- Γιώργος και Τάσος Σβάρνας . Το κανάλι τους στο YouTube: ΕΔΩ

Στάθης Νικολαϊδης- Σχεδόν μια ώρα όμορφο Πόντο!!!

Δόμνα Μέγγα: Θα πάρουν φωτιά τα κλαρίνα , οι γκάιντες , τα νταούλια και τα βιολιά!!! Περισσότερα στο κανάλι στο YouTube ΕΔΩ

Αλέξης Παρχαρίδης : Ο Πόντος καλά κρατεί και έχει συνέχεια!! Το κανάλι του στο YouTube ΕΔΩ

Και αγαπημένα νησιά με Ματθαίο Γιαννούλη!!!

Comments are closed.