Πως να μην πάρεις κιλά το Πάσχα!!
26 Απριλίου 2021
Αέριδες , η συνοικια και τα λουτρά της παλιάς Αθήνας
26 Απριλίου 2021

Μ.Δευτερα: Η άκαρπη συκιά & η ιστορία του «Πάγκαλου» Ιωσήφ

Το Πάσχα είναι η μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης.
Τους πρώτους μετά Χριστόν αιώνες, οι εορτασμοί της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα δεν υπήρχαν, καθώς οι Χριστιανοί ήταν μια διωκόμενη μειονότητα. Όλα άλλαξαν τις ημέρες του Αυτοκράτορα Κωνσταντίνου του Μεγάλου και οι πρώτες λειτουργίες της Μεγάλης Εβδομάδας ξεκίνησαν στην Ιερουσαλήμ.
Το Χριστιανικό Πάσχα πιστεύεται ότι έχει τις ρίζες του στο Εβραϊκό Πεσάχ.
Η λέξη Πάσχα είναι ελληνοποιημένη απόδοση του Πεσάχ και σημαίνει Διάβαση. Οι μεν Εβραίοι γιορτάζουν τη διάβασή τους από την Ερυθρά θάλασσα και την απελευθέρωσή τους από τη φαραωνική δουλεία. Οι δε Χριστιανοί γιορτάζουν το Πάσχα, την ανάσταση του Χριστού  και την απελευθέρωσή τους από την αμαρτία και το θάνατο.

Η Μεγάλη Εβδομάδα ή Εβδομάδα των Παθών αρχίζει όπως ξέρουμε όλοι αμέσως μετά την Κυριακή των Βαϊων . Κάθε μια μέρα της Μεγάλης Εβδομάδας είναι αφιερωμένη σε κάποιο ή κάποια περιστατικά των Παθών του Χριστού.

Τη Μ. Δευτέρα στους ναούς  ακούμε για την άκαρπη συκιά , που με έναν λόγο του ο Χριστός την ξέρανε και συμβολίζει τον άνθρωπο δίχως αρετές.

Επίσης ακούγεται η ιστορία του Ιωσήφ ο οποίος ήταν ο 11ος γιος του Πατριάρχη  Ιακώβ, που αναφέρεται στη Παλαιά Διαθήκη. έκανε ενάρετη ζωή και τον ζήλευαν τα αδέρφια του και ήθελαν να τον εκδικηθούν.

Έτσι αρχικά τον έριξαν σ’ ένα λάκκο και χρησιμοποιώντας ένα ματωμένο ρούχο, προσπάθησαν να πείσουν το πατέρα τους ότι τον έφαγε κάποιο θηρίο. Ωστόσο όταν είδαν ότι δε μπορούν να εξαπατήσουν τον πατέρα τους, πούλησαν τον Ιωσήφ σε εμπόρους κι εκείνοι τον έδωσαν στον αρχιμάγειρα του Φαραώ Πετεφρή, βασιλιά της Αιγύπτου.


Εκεί ο Ιωσήφ αρνήθηκε να ενδώσει στις ερωτικές επιθυμίες της συζύγου του Πετεφρή, η οποία εξοργισμένη τον κακολόγησε στον Φαραώ και εκείνος τον φυλάκισε. Ωστόσο όταν ο Φαραώ είδε ένα παράξενο όνειρο και ζήτησε έναν ερμηνευτή, ο Ιωσήφ του είπε ότι θα έρθουν στη χώρα 7 χρόνια ευφορίας και 7 χρόνια λιμού. Ο Φαραώ ευχαριστήθηκε με την προειδοποίηση του Ιωσήφ και του έδωσε αξιώματα κι εκείνος προστάτευσε το λαό του στα δύσκολα χρόνια του λιμού και μάλιστα προσκάλεσε στην Αίγυπτο και τα αδέρφια του να μείνουν μαζί του.

Εμείς σήμερα θακάνουμε μια βόλτα στη χριστιανική συνοικία στην Ιερουσαλημ και παρέα με του μικρούς μας φίλους θα δούμε την ιστορία του Ιωσήφ και φυσικά την παραβολή της άκαρπης συκιάς

Ακολουθήστε μας στο Facebook

η ιστορία του Ιωσήφ 1ο μέρος
η Ιστορία του Ιωσήφ 2ο μέρος
Η άκαρπη συκιά

Comments are closed.