Σλοβενία: Λιουμπλιάνα – λίμνη μπλέντ/Slovenia: Ljubliana -Lake Bled
25 Απριλίου 2021
Πως να μην πάρεις κιλά το Πάσχα!!
26 Απριλίου 2021

Ιερουσαλήμ: Η Κυριακή των Βαϊων- Πύλες

Ιερουσαλήμ

Η Ιερουσαλήμ, γνωστή και ως Ιεροσόλυμα, είναι η πρωτεύουσα του Ισραήλ από το 1949.Βρίσκεται σε ένα οροπέδιο στα όρη της Ιουδαίας, ανάμεσα στη Μεσόγειο και τη Νεκρά Θάλασσα, ενώ το καθεστώς της είναι αντικείμενο διαμάχης ανάμεσα σε Ισραήλ και Παλαιστίνη.

Μάλιστα το ανατολικό τμήμα της πόλης θεωρείται από την διεθνή κοινότητα ως κατεχόμενο τμήμα της Παλαιστίνης, μετά τον πόλεμο των έξι ημερών το 1967, όταν οι Ισραηλινές δυνάμεις το κατέλαβαν από την Ιορδανία. Η πόλη αποτελεί ιουδαϊκό, χριστιανικό και ισλαμικό κέντρο θρησκευτικής και ιστορικής σημασίας και προσελκύει πιστούς από όλο τον κόσμο.

Η παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ αποτελεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, περιβάλλεται από έναν οχυρωμένο τοίχο και διαιρείται σε τέσσερις συνοικίες: την αρμένικη, την χριστιανική, τη μουσουλμανική και την εβραϊκή.

Πύλες

Τα τείχη της Παλιάς Πόλης της Ιερουσαλήμ, που χτίστηκαν στις αρχές του 16ου αιώνα από τον σουλτάνο Suleiman the Magnificent και είναι οκτώ . Όλες εκτός από μία (τη Πύλη του Έλεος), εξακολουθούν να εξυπηρετούν τους κατοίκους.

 

Η Πύλη του Λέοντα

Έγινε διάσημη κατά τη διάρκεια του πολέμου των Έξι Ημερών.Πήρε το όνομά της από ένα ζευγάρι γλυπτών που υπάρχουν στις δύο άκρες της. Στην πραγματικότητα τα γλυπτά είναι τίγρεις, το σύμβολο του Σουλτάνου Μπεϊμπάρ του 13ου αιώνα.

Ονομάζεται επίσης Πύλη του Αγίου Στεφάνου, μετά τον πρώτο Χριστιανό μάρτυρα, ο οποίος σύμφωνα με τη παράδοση λιθοβολήθηκε στη περιοχή.Αυτή η πύλη , οδηγεί στις πισίνες της Μπεθέσντα.

Χρυσή Πύλη (Πύλη του Ελέους)

Την Κυριακή των Βαϊων ο Ιησούς μπήκε στα Ιεροσόλυμα από τη Χρυσή Πύλη καθήμενος σε ένα γαϊδουράκι και το πλήθος τον υοδέχτεικε μετά Βαϊων και κλάδων. Από την ίδια Πύλη μπήκε και ο αυτοκράτορας Ηράκλειτος μεταφέροντας το 629 μ.Χ τον Τίμιο Σταυρό από τους Πέρσες που τον είχαν κλέψει.

Κάθε χρόνο άνοιγε μόνο μια φορά το χρόνο για να περάσει ο Πατρειάρχης κατά την αναπαράσταση της Κυριακής των Βαϊων.

Στη συνέχεια η Πύλη έκλεισε με εντολή του Ομάρ Χαττάπ δότι την θεώρησε περιττή. Κατά την παράδοση θα ανοίξει όταν ξαναέρθει ο Κύριο κατά τη Δευτέρα Παρουσία.

.Μέχρι σήμερα όπως είπαμε παραμένει κλειστεί και η εσωτερική πλευρά ονομάζεται Πύλη του Ελέους και εξωτερικά Πύλη της Μετάνοιας.

Σήμερα θα δούμε την είσοδο του Ιησού στην Ιερουσαλήμ και θα κάνουμε έναν περίπατο στην Πύλη των Λεόντων και την Πύλη του Ελαίους ή Χρυσή Πύλη!!

Ελάτε στην παρέα μας στο Facebook

Η χρυσή πύλη και η πύλη των Λεόντων στην παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ

Comments are closed.