Νικόλ-Άννα Μανιάτη : Συζήτηση σε μια ζεστή γωνιά για όλα!!
15 Απριλίου 2021
ΗΡΑ ΒΛΑΧΟΥ- ”GEMINI” κοντά μας σε λίγες ημέρες!!
16 Απριλίου 2021

Το μέλι όσο και το σουσάμι ήταν συστατικά της διατροφής των αρχαίων Ελλήνων, οι οποίοι είχαν επινοήσει διάφορα εδέσματα για να τα αξιοποιήσουν.Αναφέρεται και από τον Ηρόδοτο κατά τον 5ο αιώνα π.Χ.:<<ἱστάντες δὲ τοὺς χοροὺς τρωκτὰ σησάμου τε καὶ μέλιτος ἐποιήσαντο νόμον φέρεσθαι, ἵνα ἁρπάζοντες οἱ τῶν Κερκυραίων παῖδες ἔχοιεν τροφήν>>.Η κοινή ονομασία του παστελιού στα αρχαία χρόνια ήταν σησαμίς.Αναφέρεται από τον Όμηρο στην Ιλιάδα ως φάρμακο..το πιο γλυκό φάρμακο.Αναφέρθηκε επίσης ως τροφή που δινόταν στους στρατιώτες πριν από τις μάχες με σκοπό την ενίσχυση της ενέργειας και της δύναμης τους. Το παστέλι επίσης αναφέρεται σε αρχαία Αιγυπτιακά αρχεία ως ένα φάρμακο που ως επί το πλείστον καταναλώνοταν από τις γυναίκες, επειδή τόνωνε τις ορμόνες τους και προκαλούσε αύξηση της λίμπιντο τους. 

Το παστέλι είναι αναπόσπαστο κομμάτι της Ελληνικής παράδοσης και έχει συνδεθεί με χαρούμενα γεγονότα όπως τον γάμο και την βάφτιση!Το μέλι συμβολίζει την γλυκιά ζωή, το σουσάμι την αφθονία και το λαμπερό του χρώμα την φωτεινή συνέχεια στη ζωή!
Το γλυκό αυτό σνακ καταναλώνονταν ιδιαίτερα από τον αγροτικό πληθυσμό. Επίσης στην νηστεία αποτελεί το βασικό γλύκισμα, από τα Χριστιανικά χρόνια έως και σήμερα.

 Παρασκευάζεται από δύο σούπερ-υγιεινά συστατικά – σουσάμι και μέλι.

Αναλύοντας τη σύσταση του διαπιστώνουμε ότι έχει υψηλή περιεκτικότητά σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, σε πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, σε βιταμίνη Ε, ενώ παράλληλα έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε απλά σάκχαρα και κορεσμένο λίπος. Επιπλέον, το παστέλι αποτελεί μια αντιοξειδωτική τροφή, αφού περιέχει λιγνάνες, που προστατεύουν τον οργανισμό από χρόνιες παθήσεις όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ο σακχαρώδης διαβήτης.

Το παστέλι είναι πλούσιο σε: 

Ψευδάργυρο
Σίδερο
Φυτικές ίνες
Μαγνήσιο
Ασβέστιο
Χαλκό
Βιταμίνες
Βιταμίνες του συμπλέγματος Β 

Όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός μας !!! ΠΡΟΣΟΧΗ όμως στην υπερκατανάλωση γιατί έχει και θερμίδες και το Καλοκαίρι πλησιάζει!

Ιδιότητες και ευεργετικές δράσεις του παστελιού με βάση το σουσάμι:

Καταπολεμάει την χοληστερίνη αφού σύμφωνα με τους ειδικούς, το παστέλι επηρεάζει θετικά τη ρύθμιση των λιπιδίων στο αίμα, ιδιαίτερα τη ρύθμιση της αναλογίας μεταξύ των επιπέδων της LDH και της HDL χοληστερόλης. 

Ενισχύει την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος

Βοηθάει στην αντιμετώπιση του διαβήτη

Καταπολεμάει την υπέρταση. Το παστέλι επηρεάζει ευεργετικά τον καρδιακό ρυθμό, πράγμα που σημαίνει ότι είναι καλό για την αρρυθμία, την υπέρταση, την ταχυκαρδία και ρυθμίζει επίσης την κυκλοφορία του αίματος. 

Συμβάλλει στην αντιμετώπιση της αρτηριοσκλήρυνσης

Συμβάλλει στη σωστή λειτουργία του ήπατος

Αυτό το αρχαίο φάρμακο θα μας δώσει αρκετή ενέργεια για τη σωματική και πνευματική προσπάθεια, και η μακροχρόνια κατανάλωση του παστελιού θα μας βοηθήσει να μειώσουμε το άγχος, την χρόνια κόπωση και την κατάθλιψη. 

Με τα παραπάνω διαπιστώνουμε ότι το παστέλι είναι τόσο σημαντικό για την υγεία μας και είναι ώρα να το εντάξουμε στη καθημερινότητα μας. Δυστυχώς, οι καθημερινοί ρυθμοί της ζωής, μας αναγκάζουν να μένουμε πολλές ώρες νηστικοί με αποτέλεσμα να μειώνονται οι δυνάμεις μας και στο τέλος της ημέρας να νιώθουμε πολύ κουρασμένοι και άτονοι. Το παστέλι είναι μια πολύ πρακτική και εύκολη λύση για να ενταχθεί στα ενδιάμεσα γεύματα της διατροφής μας και να μας χαρίσει την ενέργεια που χρειαζόμαστε για τις σωματικές και πνευματικές μας δραστηριότητες. Αποτελεί επίσης ένα πολύ γευστικό σνακ για το παιδί στο σχολείο, τον αθλητή πριν και μετά την προπόνηση, τον εργαζόμενο στη δουλειά αλλά και όποιον επιθυμεί να τρέφεται σωστά.

Comments are closed.