Θεσσαλονίκη : Μπουγάτσα και Γκατό ντε Σαλονικέν
15 Απριλίου 2021
Παστέλι :η θρεπτική του αξία
16 Απριλίου 2021

Νικόλ-Άννα Μανιάτη : Συζήτηση σε μια ζεστή γωνιά για όλα!!

Συζήτηση σε μια ζεστή γωνιά για όλα!!…Με αυτά τα όμορφα και ζεστά λόγια ξεκίνησε η συγγραφέας τη συζήτηση μας …Ζεστή φωνή , αυθεντική , απλή .Από εκείνους τους ανθρώπους που θέλεις να τους ακούς μόνο να σου μιλάνε και να ηρεμείς…

Κυρία Μανιάτη καλώς ήρθατε στη γωνίτσα μας και θα ήθελα να μου πείτε ‘’Όταν κλαίνε τα αστέρια’’ , κλαίνε για τις αποφάσεις που πήραμε εμείς και καθορίστηκε η μοίρα μας ή κλαίνε για τη μοίρα μας που έγραψε την πορεία μας ;

Ευχαριστώ για την πρόσκληση στη «ζεστή σας γωνιά»! Πολύ όμορφο όνομα δώσατε στην ομάδα σας.

Πριν προχωρήσω θα ήθελα να διευκρινίσω πως ο τίτλος του βιβλίου δόθηκε βασισμένος στα «πιστεύω» της φυλής που περιγράφω και όχι σε δικές μου πεποιθήσεις. Οι δικές μας αποφάσεις σχεδόν πάντα επηρεάζουν την πορεία μας, μα όπως λέει και ο λαός μας «αν ήξερα σε ποια πέτρα θα σκουντουφλούσα, θα την παραμέριζα».

Το ‘’Όταν κλαίνε τα αστέρια’’ μας παρουσιάζει τη ζωή των τσιγγάνων με τη δική τους κουλτούρα, ήθη, έθιμα που δεν παραβιάζουν ποτέ . Και αν θέλουμε να το γενικεύσουμε υπάρχουν πολλές κοινωνίες που είναι σταθερές στις συνήθειες που έμαθαν . Θεωρείτε ότι ένας άνθρωπος προερχόμενος από μια κοινωνία με στερεότυπα μπορεί να αλλάξει τρόπο ζωής , σκέψεις μόνο μέσα από εσωτερική αφύπνιση ή συναισθήματα. Παράδειγμα , ο έρωτας μπορεί να γίνει αιτία ;

Εδώ το θέμα είναι πολυδιάστατο. Σ΄ αυτή την κουλτούρα, τις συνήθειες, τα στερεότυπα ή τις πεποιθήσεις υπεισέρχεται και η θρησκεία ακόμα και τα ατομικά «πιστεύω» κάθε ενός. Το πόσο προσκολλημένος είναι σ΄ αυτά τα «πιστεύω» είναι η διαφορά.

Να μιλήσουμε λίγο για τη Νέμεσις….Υπάρχει και έρχεται την κατάλληλη ώρα ;

Η Νέμεσις είναι μέσα μας. Ή μόνοι μας αυθυποβαλλόμαστε επιθυμώντας την εκδίκηση , ή το πρόσωπο που μας έβλαψε κάποια στιγμή χαμηλώνει τις ασπίδες του στους γύρω του με αποτέλεσμα κάτι να συμβεί. Και το αποδίδουμε στη «Θεία δίκη» ή «Μοίρα» ή «Νέμεση». Υπάρχουν περιπτώσεις που οι πεποιθήσεις είναι τόσο δυνατές που οδηγούνται σε αποτρόπαιες πράξεις αποδίδοντας το σε αυτά τα πιστεύω.

Ο θυμός και η εκδίκηση, τη συναντάμε στο ‘’Πίσω από τον καθρέφτη’’ και στο ‘’εξήντα βήματα’’, θεωρείται ότι φθείρει την ψυχή και αν συμβαίνει αυτό , τότε στην αδικία και στην εκμετάλλευσή μας πως μπορούμε να διεκδικήσουμε το δίκαιο;

Στο «Πίσω απ΄ τον Καθρέφτη» διεκδικεί το δίκιο της και για όσα σφετερίστηκε ο άνθρωπος που αυτή εμπιστεύθηκε. Η δική της εκδίκηση είχε σκοπό την επαναπόκτηση όσων της υπέκλεψε αλλά όχι το κακό άλλων και ιδιαίτερα του ίδιου που του έδωσε την ευκαιρία να αρχίσει από την αρχή. Όσο για το «60 Βήματα» η δική του εκδίκηση ήταν καθαρά αποτέλεσμα μίσους. Από εμάς τους ίδιους εξαρτάται να αναγνωρίσουμε τα λάθη μας, να καταλάβουμε τον λανθασμένο τρόπο σκέψης και ενέργειας μας. Πάντα όμως, σε κάθε περίπτωση, η ψυχή φθείρεται και τα πιστεύω κλονίζονται.

Σε όλα τα βιβλία αναδεικνύετε τουλάχιστον ένα αν όχι περισσότερα κοινωνικά προβλήματα. Πιστεύετε ότι μέσα από την μυθοπλασία μπορεί ο κάθε άνθρωπος να αντιληφθεί καλύτερα την πραγματικότητα της ζωής ;

Μα δεν είναι μυθοπλασία τα όσα περιγράφω σε πολλά βιβλία μου. Είναι αληθινά συμβάντα. Η ζωή γύρω μας που πολλές φορές δεν την βλέπουμε με το αληθινό της πρόσωπο. Μυθοπλασία είναι μόνο ο τρόπος που αποδίδονται για να «ξυπνήσουν» συνειδήσεις και ερωτηματικά. Η αυτοκακοποίηση είναι κάτι που συμβαίνει γύρω μας καθημερινά και αποσιωπείται από τους ίδιους τους γονείς όταν το διαπιστώσουν. Οφείλεται σε πολλούς λόγους, ακόμα και στην υπερβολική αγάπη που το παιδί νομίζει ότι αφού δεν το τιμωρούν δεν το αγαπούν πραγματικά. Αδιαφορία, κακομεταχείρηση, περιορισμός στην ελεύθερη έκφραση. Η απλή, συνήθης προτροπή στα μικρά αγοράκια «οι άντρες δεν κλαίνε» π.χ. μπορεί να έχει διπλό αποτέλεσμα στην ψυχοσύνθεση ενός παιδιού, ή να το οδηγήσει στο bullying ή στην αυτοκακοποίηση. Όταν έκανα παρουσιάσεις για το βιβλίο αυτό μετατρέπονταν σε σεμινάρια παιδοψυχολογίας και αμέτρητες ερωτήσεις αναγνωστών και μη. Πολλοί δεν ήξεραν καν ότι μικρά παιδιά χαράσσουν το κορμάκι τους σε μια απελπισμένη κραυγή «είμαι και γω εδώ!»

‘’Έκπτωτος Άγγελος’’ από τις εκδόσεις Ψυχογιός και αυτοκακοποίηση του παιδιού.. Μπορεί ο γονιός με την αγάπη και τη φροντίδα να το αποτρέψει ή χρειάζεται και κάτι ακόμα;

Όπως είπα και στην προηγούμενη απάντηση είναι πολυδιάστατο το θέμα αυτό. Το σημαντικό είναι ότι οι μητέρες από μητρικό ένστικτο και μόνο ξέρουν με πόση αγάπη να περιβάλουν το παιδί τους, πότε πρέπει να το τιμωρήσουν και πότε να υπερβάλουν στις εκφράσεις τους για να το τονώσουν. Η υπερβολή σε όλα αυτά ή στο κάθε ένα ξεχωριστά επιφέρει πλήγματα στην ψυχοσύνθεση ενός παιδιού που τα μεταφράζει με τον δικό του τρόπο.

Έχουμε από την άλλη ‘’Αόρατος δεσμός’’ , εκδόσεις Ψυχογιός , οπού εκεί συναντάμε έναν γιο να κακοποιεί τη μητέρα . Έχουμε όμως και ‘’ Οι σιωπές της ενοχής’’ επίσης εκδόσεις Ψυχογιός.. Στην πρώτη περίπτωση πολύ αγάπη από τη μάνα , στη δεύτερη αδιαφορία και απόρριψη του γονιού για το παιδί. Είναι όλοι θύματα τελικά, υπάρχει ‘’χρυσή τομή’’ για να μην συναντάμε τέτοιες καταστάσεις;

«Αόρατος Δεσμός». Αληθινό περιστατικό όταν σπούδαζα νοσηλευτική (στο Λονδίνο). Φέρανε μια μέρα μια γυναίκα σε κρίσιμη κατάσταση από ξυλοδαρμό. Ο γιος της ο ίδιος υπαίτιος και το έκανε πολύ συχνά. Η γυναίκα κατέληξε την επόμενη μέρα και ο γιος συνελήφθη. Τότε δεν ασχολήθηκαν με ψυχολογική ανάκριση, τον φυλάκισαν αμέσως. Το συμβάν καταχωρήθηκε στο υποσυνείδητο μου και μετά από πολλά χρόνια που άρχισα να γράφω διάβασα τόμους παιδοψυχολογίας για να καταλάβω πολλά που τα εξηγώ στο βιβλίο. Μετέφερα την ιστορία με μυθοπλασία στα δεδομένα της Ελλάδας μα δεν μου έκανε καρδιά να πεθάνει η μάνα από ξυλοδαρμό. Έβαλα τη φαντασία….

«Οι Σιωπές της ενοχής» επίσης αληθινά πέρα για πέρα, ειδικά το α΄ μέρος. Στο β΄ μέρος έβαλα πάλι τη φαντασία για να τονίσω την επίπτωση των γεγονότων στη παιδική ηλικία και πώς μπορεί ένας αγνός άνθρωπος να φτάσει σε φόνο και ακόμα ευθανασία.

«Ο Ύπνος των Χιλίων Ημερών» πάλι εμπνευσμένο από αληθινό περιστατικό. Ο γιος μιας φίλης στην Αθήνα είχε ατύχημα με μηχανή και έμεινε σε κώμα μια βδομάδα. Όταν συνήλθε

έπρεπε να μάθει από την αρχή να μιλά, να αναγνωρίζει γράμματα, να περπατά… Και σε αυτό έβαλα τη φαντασία, έκανα έρευνα, πρόσθεσα μυθοπλασία και δομήθηκε το βιβλίο. Επίσης

εξηγώ και αναφέρω περιπτώσεις στο τέλος, ατόμων που έπεσαν σε κώμα.

Το ίδιο συμβαίνει και με τον «Έκπτωτο Άγγελο». Μικρός μαθητής μου κάποτε. Και με το «Τίμημα» και… Όπως βλέπετε υπάρχουν γεγονότα ή καταστάσεις που δεν μπορούμε να ελέγξουμε ή να βρούμε μια «χρυσή τομή» για να μετριάσουμε ή να αλλάξουμε τις επιπτώσεις.

Έχετε σπουδάσει αγγλική φιλολογία και νοσηλευτική . Και οι δυο επιστήμες έχουν να κάνουν με τον άνθρωπο και την ψυχή του . Η πρώτη έχει σχέση με την καλλιέργεια και την κατανόηση της ψυχής πολλές φορές η δεύτερη με την συμπαράσταση και τη φροντίδα του ασθενή …Έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην προσέγγιση των κοινωνικών θεμάτων που θέλατε να αναδείξετε;

Είναι ολοφάνερο στην πιο πάνω απάντηση. Έπαιξαν σημαντικό ρόλο και κάθε περιστατικό ήταν πηγή έμπνευσης για την φαντασία.

Οι άνθρωποι ξεχάσαμε να αγαπάμε ;

Δεν ξεχάσαμε να αγαπάμε, απλά ξεχάσαμε ΠΩΣ; να αγαπάμε.

Και κάτι για επίλογο..Ζούμε καταστάσεις αποξένωσης και αβεβαιότητας. Θα ήθελα να μας αποχαιρετήσετε με ένα μικρό απόσπασμα από όποιο πόνημα σας θέλετε και να μας δώσετε ένα αισιόδοξο μήνυμα που τόσο έχουμε ανάγκη. Σας ευχαριστώ που ήρθατε στην παρέα μας και είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε αυτή την όμορφη συζήτηση.

Απ. Σελ. 235 «60 Βήματα»

«…Η μάνα του τον άρπαζε κάθε φορά από τους ώμους και τον γύριζε αναγκάζοντας τον να κοιτάξει τη φύση γύρω τους. «Αυτή είναι η διαφορά αγόρι μου. Κοίτα γύρω σου.»

«Ερημιά και κατσάβραχα, Αυτό βλέπω.» έλεγε πεισμωμένος.

«Γαληνεμένη φύση, ομορφιά και σοφία! Αυτό πρέπει να βλέπεις παιδί μου. Όταν νιώθεις μέσα σου κακίες, σαν αντικρύζεις γύρω σου αυτή την ομορφιά, γαληνεύεις. Και όταν ανάβεις το ταπεινό κεράκι σου εδώ, αισθάνεσαι να καθαρίζει η ψυχή σου από κακές σκέψεις. Παίρνεις μέσα σου δύναμη να προχωρήσεις και αφήνεις τη καρδιά να γεμίσει αγάπη και δύναμη για τη ζωή!»

Ευχαριστώ πολύ για την ευκαιρία επικοινωνίας. Έχετε την αγάπη μου όλοι εσείς οι αναγνώστες που πάντα μας στηρίζετε όλους.

Comments are closed.