Θάνος Κονδύλης – δύο βιβλία που αναφέρονται στα ιστορικά γεγονότα της Ελληνικής επανάστασης .
13 Απριλίου 2021
”Γαλάζια Λίμνη”- Σκρα
14 Απριλίου 2021

 Ήταν κτιριακό συγκρότημα που κατασκευάστηκε το 295 μ.Χ.,από τον Ρωμαίο Αυτοκράτορα Διοκλητιανό (Gaius Aurelius Valerius Diocletianus, αυτ. 284—305 μ.Χ.), σε ένα κόλπο που σχηματίζεται στο νότιο τμήμα μιας μικρής χερσονήσου και ήταν σε μικρή απόσταση από τη γειτονική πόλη Σαλώνα/Σάλωνα, η οποία τον 1ο π.Χ. αιώνα έγινε πρωτεύουσα της Ρωμαϊκής Επαρχίας της Δαλματίας.

Με το πέρασμα των χρόνων γύρω από το παλάτι εγκαταστάθηκαν άνθρωποι από γειτονικές περιοχές και έτσι σχηματίστηκε η πόλη Σπλιτ  στο κέντρο της οποίας μπορεί να δει κανείς τμήματα του παλατιού που έχουν διασωθεί μέχρι τις μέρες μας. Το παλάτι χτίστηκε προκειμένου να μείνει εκεί ο Διοκλητιανός όταν θα αποφάσιζε να αποσυρθεί.

Το κτίριο είχε ορθογώνια κάτοψη, και έμοιαζε με οχύρωση, με σειρές πύργων στις τρεις πλευρές του, ενώ η νότια πλευρά, με θέα τη θάλασσα, στο ανώτερό της επίπεδο ήταν ανοιχτή, με στοές κατά όλο το μήκος της πρόσοψης. Το Παλάτι συμπεριλάμβανε το αυτοκρατορικό διαμέρισμα, την κεντρική πλατεία (το Περιστύλιο) — μεταξύ του διαμερίσματος και του κύριου δρόμου , τις ιερές περιοχές του Μαυσωλείου και των ναών, και το αυτοκρατορικό κλωστοϋφαντουργικό εργαστήριο (gynaeceum, γυναικωνίτης) στο βόρειό του τμήμα.

Στην νότια πλευρά των τειχών, που ήταν σχεδόν πάνω στη θάλασσα, υπήρχε μια πύλη η Porta Aenea την οποία πιστεύεται ότι χρησιμοποιούσαν οι υπηρέτες για την μεταφορά προμηθειών στο παλάτι αλλά και ο αυτοκράτορας όταν χρειαζόταν να έχει πρόσβαση στη θάλασσα. Στην ανατολική πλευρά των τειχών υπήρχε η Porta argentea (Ασημένια Πόρτα) και στη δυτική η Porta ferrea (Σιδερένια Πόρτα) και ένας δρόμος ένωνε τις δύο εισόδους χωρίζοντας έτσι το συγκρότημα σε δύο μέρη. Στο νότιο κομμάτι βρίσκονταν τα διαμερίσματα του αυτοκράτορα και τα θρησκευτικά κτίρια, γενικότερα τα πιο πολυτελή κτίρια του παλατιού.Μετά τον θάνατο του Διοκλητιανού, το Παλάτι παρέμεινε στην ιδιοκτησία της αυτοκρατορικής οικογένειας. Το 1979 έγινε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Πηγή πληροφοριών : expoaus.org

Για περισσότερες περιηγήσεις και οχι μόνο, ακολουθήστε τη ”Γωνιά Χαλάρωσης” στο Facebook

Παρακολουθήστε τον σύνδεσμο και κάντε την πιο όμορφη ξενάγηση!!

Comments are closed.