Βόσπορος και Πριγκηπονήσια
5 Απριλίου 2021
Θεατρική Ομάδα Πολ.Συλ. Νεοχωρουδας ”Ο ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ”
6 Απριλίου 2021

Οι καλύτερες τροφές για καλή υγεία.(πρώτο μέρος)

Όλο και περισσότερο γυρίζουμε σε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωήςκαι διατροφής.Αυτή μας η ανάγκη μας κάνει να καταναλώνουμε τροφές που έχουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά, υπόσχονται ευεξία, καλή υγεία και μακροζωία και βοηθούν στη διατήρηση του σωματικού βάρους σε φυσιολογικά επίπεδα.

Αυτές οι τροφές χαρακτηρίζονται ως ‘’superfoods’’..Πείτε το Ελληνικά όπως το έλεγε ο παππούς και η γιαγιά που δεν ήξεραν τι είναι υψηλή διατροφική αξία αλλά ήξεραν ότι έκαναν καλό αυτές οι τροφές στην υγεία τους. Και αν θέλουμε να δώσουμε ένα πιο πιασάρικο όνομα σ’αυτές τις τροφές ας δεχτούμε το υπερτροφές για όντως έχουν υψηλή διατροφική αξία και καλό είναι να υπάρχουν στην διατροφή μας πάντα με μέτρο . Γιατί μπορεί να έχουν καλές ιδιότητες αλλά ξέρουμε ότι κάθε υπερβολή δεν έχει καλά αποτελέσματα.

Υπερτροφές λοιπόν και σήμερα θα δούμε αυτές που μπορούμε να βρούμε και στο κατάστημα τροφίμων στη γειτονιά . Τις άλλες τις πιο δύσκολες σε εύρεση και με τα παράξενα ονόματα θα τις αφήσουμε σε δεύτερο χρόνο να τις δούμε…Φαντάζομαι μπορούμε να ζήσουμε και χωρίς Κινόα για ένα διάστημα…Υπάρχουν άφθονες . Σήμερα θα δούμε δεκατρείς από αυτές και σταδιακά θα δούμε και τις υπόλοιπες!!

Από την πόλη έρχομαι και στην κορφή Κανέλα : όταν μια συζήτηση δεν έχει λογικό ειρμό αναφέρουμε αυτή την παροιμία αν και η κορφή είναι μεγάλη αλήθεια αν σκεφτούμε οτι η κανέλα είναι στην κορφή των μπαχαρικών βάσει της θρεπτικής της αξίας. Στη διατροφή μας, αποτελεί για πολλούς μια αγαπημένη γεύση ή ευχάριστη οσμή, χρησιμοποιείται για γλύκες, αλλά και αλμυρές παρασκευές και είναι παραδοσιακό στοιχείο της ανατολίτικης κουζίνας .

Που βοηθάει :

Η κανέλα φαίνεται να ενεργοποιεί τους κυτταρικούς υποδοχείς της ινσουλίνης, ώστε να είναι πιο αποτελεσματική η δράση της, ρυθμίζοντας το σάκχαρο του αίματος

Καρδιαγγειακή προστασία

Αντιθρομβωτική δράση

Αντιμικροβιακή δράση

Αν συνδυάσουμε Μέλι με κανέλα τότε θα έχουμε ενίσχυση του ανοσοποιητικού, ανακούφιση από δυσπεψ’ια και γαστρεντερικές διαταραχές και μια καθαρή αναπνοή .

Προσοχή . Ούτε χρειάζεται υπερβολή στην κατανάλωση(το πολύ ένα κουταλάκι του γλυκού ) ούτε αντικαθιστά φάρμακα. Επίσης προσοχή στη διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλά και σε άτομα με αλλεργίες.

Αμύγδαλα:Τα 30 γραµµ. περιέχουν το 35% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας σε βιταµίνη Ε και είναι καλή πηγή Ω-3 λιπαρών οξέων.

Καρύδια:Περιέχουν βιταµίνες B1, B2, B6, E, φολικό οξύ και σελήνιο. Επίσης, περιέχουν και τα τρία αµινοξέα της γλουταθειόνης, ενώ είναι πλούσια σε µαγνήσιο και ψευδάργυρο – συµπαράγοντες της βιταµίνης D.

Kεφίρ:Ένα γαλακτοκοµικό ρόφηµα σαν ξινόγαλα, προϊόν ζύµωσης βακτηρίων γαλακτικού οξέος και ζυµών (kefir grains) που παράγουν δεκάδες ποικιλίες προβιοτικών βακτηρίων.

Κρεµµύδι:Οι φαινόλες και τα φλαβονοειδή του ωµού κρεµµυδιού έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Μαϊντανός:Ο φρέσκος είναι πολύ καλή πηγή βιταµίνης C, K, σιδήρου, ψευδαργύρου, φολικού οξέος, µαγνησίου και φυτικών ινών. Θα πρέπει, όµως, να αποφεύγεται από όσους παίρνουν αντιπηκτικά και ειδικά από εγκύους, γιατί µπορεί να προκαλέσει συσπάσεις στη µήτρα.

Μπρόκολο: Έχει αποδεδειγµένα αντικαρκινικές, αντιβακτηριδιακές και αντιικές ιδιότητες λόγω βιταµίνης C, φυτικών ινών, σεληνίου.

Παντζάρι: Γνωστό για την αντιοξειδωτική και αντιφλεγµονώδη δράση των χρωστικών του, περιέχει καλές ποσότητες φολικού οξέος, µαγγανίου, καλίου, σιδήρου, βιταµινών C και Β6.

Ρόδι: Πολύ πλούσιο σε βιταµίνες Α, C, Ε, φολικό οξύ, κάλιο και φυτικές ίνες. Έχει την υψηλότερη περιεκτικότητα αντιοξειδωτικών (µαζί µε τα µούρα) από όλες τις τροφές.

Σκόρδο:Έχει αποδεδειγµένη αντιβακτηριδιακή, αντιµυκητιασική, αντιική και αντιφλεγµονώδη δράση. Διεγείρει το ανοσοποιητικό, καθώς περιέχει κυστεΐνη, ενώ συντελεί στη µείωση της χοληστερίνης.

Σοκολάτα:Το κακάο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά και ενισχύει τη λειτουργία και την ελαστικότητα των αγγείων.

Σουσάµι:Είναι βασική πηγή των τριών αµινοξέων της γλουταθειόνης και κύρια πηγή µαγνησίου και ψευδαργύρου (απαραίτητα για την παραγωγή βιταµίνης D).

Σύκο: Πρόκειται για το πλουσιότερο φρούτο σε φυτικές ίνες, τονώνει τον οργανισµό σε περιπτώσεις µακροχρόνιας ασθένειας και περιέχει τα περισσότερα µέταλλα από όλα τα φρούτα. Ακόμα και αποξηραμένο έχει τα οφέλη του.

Φασόλια:Πλούσια σε κάλιο και βιταµίνες του συµπλέγµατος Β. Συστήνεται η κατανάλωσή τους δύο φορές την εβδοµάδα.

Ψάρια: Πηγή βιταµίνης D, γλουταµινικού οξέος και γλυκίνης. Τα λιπαρά ψάρια, π.χ. σολοµός, ξιφίας, τόνος κ.ά., είναι ιδανικές πηγές Ω-3 λιπαρών οξέων, µε αντιφλεγµονώδη και αντιοξειδωτική δράση.

Comments are closed.