ΜΑΡΙΑ ΣΚΑΜΑΓΚΑ -Συνέντευξη. ”Ο Προσκυνητής” & ”Πληγές στο δειλινό”
5 Απριλίου 2021
Οι καλύτερες τροφές για καλή υγεία.(πρώτο μέρος)
6 Απριλίου 2021

Βόσπορος και Πριγκηπονήσια

ΒΟΣΠΟΡΟΣ

”Μες του Βοσπόρου τα στενά” λέει το τραγούδι και όλοι γνωρίζουμε ότι ο Βόσπορος  είναι ένα στενό που αποτελεί, μαζί με τα Δαρδανέλια, το όριο μεταξύ Ευρώπης και Ασίας.Εάν κάποιος ήθελε να δει τον κόσμο μόνο με μια ματιά θα έπρεπε να δει την Κωνσταντινούπολη . Είναι το σημείο που η Ανατολή συναντάει τη Δύση . Και είναι το σημείο που κάθε ένας Έλληνας όταν το βλέπει ακόμα και από μακριά πονάει η ψυχή του . Και πονάει περισσότερο όταν βλέπεις στις ακτές του βοσπόρου τα ξύλινα παλιά αρχοντικά ,κυρίως στις περιοχές Μέγα Ρεύμα, Νιοχώρι  και Μπέμπεκ που τα κατοικούσαν πλούσιοι Ρωμιοί .

Το στενό του Βοσπόρου αποτελεί το στενότερο πέρασμα της ναυσιπλοΐας και ενώνει την Μαύρη Θάλασσα με την Θάλασσα του Μαρμαρά, η οποία με την σειρά της ενώνει τα Δαρδανέλια με το Αιγαίο. Το πέρασμα έχει μήκος 30 χιλιόμετρα ενώ κατά το μήκος και των δύο πλευρών του είναι χτισμένη η πόλη της Κωνσταντινούπολης. Διαθέτει δύο γέφυρες που το διασχίζουν, και έχουν μήκος περίπου 1 χιλιόμετρο. Η πρώτη ονομάζεται ‘Γέφυρα του Βοσπόρου’ και κατασκευάστηκε το 1973, ενώ η δεύτερη είναι η ‘‘Σουλτάνος Φατίχ Μεχμέτ” και ολοκληρώθηκε το 1988.

ΠΡΙΓΚΗΠΟΝΗΣΑ

Είναι ένα σύμπλεγμα νησιών στη Θάλασσα του Μαρμαρά, νότια της Κωνσταντινούπολης, στο στόμιο του κόλπου της Νικομηδείας.

Αποτελείται από 4 μεγάλα νησιά (Πρώτη, Αντιγόνη, Χάλκη, Πρίγκηπος) και 5 μικρότερα (Πίτα, Νέανδρος, Οξειά,Πλάτη, Αντιρόβυθος).

Απέχουν από την Κωνσταντινούπολη έντεκα μίλια και τα τέσσερα μεγάλα νησιά ανέκαθεν κατοικούνταν. Τον 4ο αιώνα μνημονεύονται από τον Αριστοτέλη με το όνομα «Χαλκηδόνιοι νήσοι» ή «Δημόνησοι», από το όνομα κάποιου Δημόνησου, ο οποίος πρώτος κατεργάστηκε τον υποθαλάσσιο χαλκό, που ανέσκαπταν στον παρακείμενο βυθό είλωτες εργάτες.

Η σημερινή ονομασία προήλθε από την εποχή που ο πρίγκηπα Ιουστίνος Κουροπαλάτης, στα 569 μ.Χ., έκτισε ανάκτορο στο μεγαλύτερο απο τα τέσσερα νησιά .Έκτοτε το νησί ονομάστηκε «Νήσος του Πρίγκηπος» και κατ’ επέκταση τα γύρω νησιά «Πριγκηπόνησα».

Πλήθος πριγκήπων και βυζαντινών αξιωματούχων κατέφευγαν στα ειδυλλιακά αυτά νησιά για ξεκούραση και συλλογισμό.

Τον 19ο αιώνα τα νησιά έγιναν τόπος παραθερισμού για τις πλούσιες οικογένειες της Κωνσταντινούλης οι περισσότεροι απο τους οποίους ήταν έμποροι και τραπεζίτες, Ελληνικής και Εβραϊκής καταγωγής.

Σημαντικού ελληνικού ενδιαφέροντος είναι η Μονή του Αγίου Γεωργίου στην Πρίγκηπο και η Μονή της Αγίας Τριάδας στη Χάλκη,
στην οποία στεγαζόταν και η Θεολογική Σχολή της Χάλκης.

Σήμερα θα κάνουμεμια απογευματινή κρουαζιέρα στο Βόσπορο με Ελληνόφωνο ξεναγό και μια βόλτα στα Πρηγκιπόνησα τότε και τώρα .

Ακολουθήστε την παρέα μας ”Γωνιά Χαλάρωσης” στο Facebook

Τα Πριγκηπόνησα τότε..

Και σήμερα..

Comments are closed.