Ο Καναδάς τιμά την Ελληνική Επανάσταση
22 Μαρτίου 2021
”La Sagrada Família”- Βαρκελώνη
23 Μαρτίου 2021

Νερό και υγεία!!

Το μεγαλύτερο ποσοστό σωματικού μας βάρους οφείλεται στην ύπαρξη του νερού, το οποίο αποτελεί και το διαλύτη μέσα στον οποίο οι υπόλοιπες θρεπτικές ουσίες θα λειτουργήσουν. Αν και το νερό επιτελεί έναν αριθμό διαφορετικών λειτουργιών στον ανθρώπινο οργανισμό, μια από τις σπουδαιότερες- ειδικά για τους αθλητές- είναι η ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος.

Ο βασικός μεταβολικός ρυθμός ενός ανθρώπου, δηλαδή ο αριθμός των θερμίδων που καίει χωρίς να κάνει κάποια ιδιαίτερη δραστηριότητα, αυξάνεται και γίνεται πιο αποτελεσματικός όταν ο οργανισμός είναι καλά ενυδατωμένος.

Η σωστή ενυδάτωση του οργανισμού απομακρύνει διάφορες παθήσεις που μπορεί να προκύψουν

 Όσοι πίνουν 2 ποτήρια νερό πριν από κάθε γεύμα καταναλώνουν 75 έως 90 λιγότερες θερμίδες όταν αρχίσουν να τρώνε.

Επίσης, όταν πίνουμε αρκετό νερό, η επιδερμίδα μας είναι πιο λεία και απαλή, με λιγότερες
ρυτίδες και λεπτές γραμμές. Όταν ο οργανισμός αφυδατώνεται, το δέρμα χάνει το σφρίγος και τη λάμψη του.

Θέλετε και άλλα επιχειρήματα για να αρχίσετε να πίνετε νερό;;;

Μην περιμένεις να νιώσεις δίψα για να πιεις, αλλά φρόντιζε να εφοδιάζεις τον οργανισμό σου με νερό σε τακτικά διαστήματα μέσα στην ημέρα. Καλό είναι να πίνεις 8 ποτήρια την ημέρα ή και περισσότερα εάν γυμνάζεσαι κι όταν κάνει ζέστη. Μπορείς να θεωρήσεις ότι ενυδατώνεις τον οργανισμό σου κι όταν πίνεις χυμούς ή πράσινο τσάι, όχι όμως όταν πίνεις καφέ και άλλα ροφήματα με καφεΐνη ή αλκοόλ γιατί επειδή έχουν διουρητική επίδραση προκαλούν το αντίθετο από το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Το νερό δεν έχει από μόνο του θρεπτική αξία, ωστόσο τα περισσότερα από τα υπόλοιπα συστατικά της διατροφής που είναι απαραίτητα για τη ζωή μπορούν να χρησιμοποιηθούν από το ανθρώπινο σώμα μόνο μετά την αντίδρασή τους με το νερό.

Όταν το σώμα «χάνει υγρά», από οποιαδήποτε οδό , χάνει ταυτόχρονα και ηλεκτρολύτες. Παθολογικές συγκεντρώσεις των ηλεκτρολυτών, μπορεί να οδηγήσουν σε διαταραχές της υγείας και της απόδοσης κατά την φυσική δραστηριότητα.

Μετά τον βραδινό ύπνο, το σώμα έχει μείνει περίπου 6 ώρες χωρίς να ενυδατωθεί οπότε όσο σημαντική συνήθεια είναι το πρωινό γεύμα, τόσο είναι και ένα ποτήρι νερό ακριβώς επειδή αναπληρώνονται τα υγρά και αποκαθίστανται οι ισορροπίες στον οργανισμό. Επίσης, πίνοντας ένα ποτήρι νερό ενεργοποιείτε το μεταβολισμό σας μέχρι και 25% Ο ρόλος του νερού εξάλλου είναι ενυδατικός και αποτοξινωτικός αφού βοηθά -ειδικά αν πίνουμε νωρίς το πρωί- τα νεφρά να λειτουργήσουν καλύτερα. Η σωστή ενυδάτωση ακόμα βοηθά όλο τον οργανισμό και φυσικά και τον εγκέφαλο, να λειτουργεί καλύτερα. Πονοκέφαλος, κόπωση και έλλειψη συγκέντρωσης είναι συμπτώματα αφυδάτωσης, τα οποία μπορούμε να αποφύγουμε πίνοντας απλά νωρίς το πρωί 1-2 ποτήρια νερό.

Συνοψίζοντας

  • σε ξεδιψάει καλύτερα από οτιδήποτε άλλο
  • θρέφει τα κύτταρα του οργανισμού και αυξάνει την ελαστικότητά τους
  • συμβάλλει στην εξισορρόπηση των ηλεκτρολυτών στο σώμα, εξασφαλίζοντας την προώθηση της ενέργειας σε όλα τα κύτταρα.
  • βοηθάει στην ταχύτερη αποκατάσταση του μυικού συστήματος μετά από μια έντονη προπόνηση.
  • βελτιώνει τη διάθεση και φροντίζει ώστε ο εγκέφαλος να παραμένει σε εγρήγορση.
  • κάνει το δέρμα υγιές και λαμπερό.
  • συμβάλλει στην αποβολή των τοξινών από το σώμα
  • είναι απαραίτητο για τη συνολική υγεία του οργανισμού.

Ένας καλός τρόπος για να μην ”ξεχνάτε” να πίνετε νερό είναι να γεμίσετε ποτηράκια πλαστικά με νερό στα σημεία μέσα στο σπίτι ή στη δουλειά στα οποία έχετε συχνή πρόσβαση(να τα βλέπετε). Έτσι θα θυμάστε να πιείτε νερό….Με τόσα που είπαμε για το νερό τι άλλο έμεινε από το να πιούμε τώρα αμέσως ένα ποτήρι.Στην υγειά σας!!

Comments are closed.