ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΣΗΜΕΟΝΟΓΛΟΥ
22 Φεβρουαρίου 2021
ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ ΡΟΝΤΙΡΗΣ
23 Φεβρουαρίου 2021

Θέατρο Μπαλσόι -Μπαλέτα Μπαλσόι.

Ένα θέατρο αφιερωμένο στην όπερα και το μπαλέτο. Ιδρύθηκε το 1776

Όταν η αυτοκράτειρα Αικατερίνη Β’ η Μεγάλη παραχώρησε στον εισαγγελέα της Μόσχας, πρίγκηπα Πιοτρ Ουρούσοφ την άδεια να ιδρύσει θέατρο, με σκοπό την προβολή δημοσίων παραστάσεων. Ο Ουρούσοφ συνεταιρίστηκε με τον άγγλο ιμπρεσάριο Μάικλ Μάντοξ και στις 28 Μαρτίου  1776 ίδρυσαν θίασο, που στεγάστηκε προσωρινά στο Μέγαρο του κόμη Βοροντσόφ.

Η μόνιμη στέγαση του θιάσου έγινε αρχικά κοντά στην όχθη του ποταμού Πέτροφκα, που ολοκληρώθηκαν στα τέλη του 1780 και ονομάστηκε θέατρο ” Πετρόφσκι”. το τωρινό νεοκλασικό κτίριο είναι του 19ου αιώνα, το οποίο έγινε μετά την καταστροφή του πρώτου από πυρκαγιά. Στο νέο κτίριο δέσποζε η εντυπωσιακή είσοδός του σε αρχαιελληνικό ύφος και με το γλυπτό του Απόλλωνα στην κορυφή του αετώματος που έστεφε το πρόστυλο. Το νέο θέατρο ονομάστηκε «Μπολσόι Πέτροφσκι». Η τελευταία ανακαίνηση έγινε από το 2005-2011 .

Το ρεπερτόριο του Θεάτρου απαρτιζόταν ως επί το πλείστον από μπαλέτα και ρωσικές κωμικές όπερες τονίζοντας την καθαρόαιμη ρωσική ψυχή της Μόσχας . Τα μέλη του θιάσου ήταν από διαφορετικά κοινωνικά στρώματα , υπήρχαν καλλιτέχνες που είχαν ξεκινήσει από το ορφανοτροφείο της Μόσχας ή από το Πανεπιστήμιο αλλά και πολλοί καλεσμένοι διάσημοι από το εξωτερικό . Σήμερα θα κάνουμε μια περιήγηση σ’ αυτό το εντυπωσιακό θέατρο και θα δούμε και μερικά στιγμιότυπα από τα περίφημα μπαλέτα του!!!


Οι πρώτες Μπαλαρίνες για το 2017



Comments are closed.