Βόρειο Σέλας-Aurora Borealis
22 Φεβρουαρίου 2021
Θέατρο Μπαλσόι -Μπαλέτα Μπαλσόι.
23 Φεβρουαρίου 2021

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΣΗΜΕΟΝΟΓΛΟΥ

Εξερευνητής της ζωής -Συγγραφέας

Ο Ασημεόνογλου Παναγιώτης γεννήθηκε το 1982 στη Θεσσαλονίκη και μεγάλωσε στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης. Σπούδασε Φυσική στο ΑΠΘ κι έκτοτε εργάζεται ως καθηγητής Μέσης Εκπαίδευσης.
Αν και η μεγάλη του αγάπη είναι η Φυσική, επί σειρά ετών εντρύφησε σε θέματα φιλοσοφίας, θρησκειολογίας, θεολογίας, ψυχολογίας, τέχνης κ.ά.

Ως βιοσοφία του έχει υιοθετήσει έναν πρακτικό Χριστιανισμό εμπλουτισμένο από διάφορες παγκόσμιες παραδόσεις, όπως του Βουδισμού Ζεν (κυρίως της Βιετναμέζικης παράδοσης του Τικ Νιατ Χαν), των Ινδιάνων της Β. Αμερικής, των ειρηνικών κινημάτων του Μαχάτμα Γκάντι και του Τολστόι, κ.ά.
Έχει συγγράψει τρία βιβλία: (α) “Σαν άνθη κερασιάς, σπουδή στο σαμουράι Ζεν”, Δαιδάλεος 2017, (β) “Ασκήσεις Αναπνοής από τους Σοφούς της Ανατολής”, Δαιδάλεος 2018, (γ) “Το εγχειρίδιο ενός Jedi, πώς τα Star Wars μπορούν να αλλάξουν τη ζωή σου”, iWrite 2019, και έχει συμμετάσχει στο συλλογικό τόμο “Ευτυχία και πώς να την Κατακτήσεις”, iWrite, 2018.

Καλώς ήρθες στη “Γωνιά Χαλάρωσης” και σ’ευχαριστώ για το χρόνο σου. Θα ήθελα να μας πεις πως άνθισε η έμπνευσή σου για το βιβλίο ‘’Σαν Άνθη Κερασιάς’’;

Κατ’ αρχάς θα ήθελα να σας ευχαριστήσω θερμά για την πρόσκληση που μου απευθύνατε να μιλήσω στο νεοσύστατο και αξιόλογο ιστολόγιό σας. Εύχομαι να κερδίσει και να διαφωτίσει πολλούς αναγνώστες. Όπως ίσως γνωρίζετε σπούδασα Φυσική, που σημαίνει ότι λειτουργώ πολύ με τον αριστερό μου εγκέφαλο, εκείνον που κάνει διαρκείς υπολογισμούς, ανακυκλώνεται σε σκέψεις, επιζητά διακαώς τον έλεγχο και αναλώνεται σε άγχη ή ανασφάλειες. Αυτή η έμφυτη τάση που είχα μου προκάλεσε διάφορα προβλήματα υγείας, όπως μόνιμες εμβοές και μου ενεργοποίησε τη νόσο του Crohn.

Αναζήτησα διάφορες λύσεις που θα με βοηθούσαν να ισορροπήσω μέσα μου, αλλά καμία δεν είχε ριζική επίδραση πάνω μου. Πριν έξι χρόνια δοκίμασα το διαλογισμό όπως τον εξασκούν στο Ιαπωνικό Σότο Ζεν και στο Βιετναμέζικο Ζεν. Μετά από λίγους μήνες καθημερινής άσκησης παρατήρησα ότι η υγεία μου βελτιώθηκε δραστικά και ο εαυτός μου ένιωθε πιο ήρεμος, γαλήνιος και όμορφος. Πειραματίστηκα ενίοτε με πολλές τεχνικές από διάφορες χώρες και μία εξ’ αυτών που με κέρδισε ήταν το Ζεν όπως το εξασκούσαν οι Σαμουράι. Έτσι προέκυψε το εν λόγω βιβλίο.

Αυτό μετά σας οδήγησε και στο δεύτερο βιβλίο σας «Ασκήσεις Αναπνοής από τους Σοφούς της Ανατολής»;

Στο δεύτερο βιβλίο μου επιχείρησα να φέρω πιο κοντά στην καθημερινότητα όλες αυτές τις υπέροχες τεχνικές. Να τις ασκεί κάποιος όταν εργάζεται, περπατάει, ξαπλώνει, απολαμβάνει ένα ποτήρι κρασί, βρίσκεται με τους φίλους του ή αντιμετωπίζει τις απαιτήσεις μιας δυσβάστακτης ρουτίνας. Για αυτό δημιούργησα ένα εγχειρίδιο που περιγράφονται λεπτομερώς ασκήσεις θεραπείας συναισθημάτων (άγχος-στρες, θυμός, ζήλεια, ανασφάλεια, κατάθλιψη, συζυγικά προβλήματα, κ.α.), τεχνικές της Γιόγκα (με συνοδεία φωτογραφικού υλικού), καθώς και μέθοδοι επικέντρωσης στο θαυμαστό παρόν της ζωής, από διάφορες χώρες της Ανατολής. Έτσι, ο αναγνώστης μπορεί να γνωρίσει -απλά και εμπειρικά- τα ιδιαίτερα πνευματικά αρώματα της Ιαπωνίας (Βουδισμός Ζεν και Σίντο), του Βιετνάμ (Βουδισμός Ζεν), της Βιρμανίας (Βουδισμός Βιπάσανα), της Ινδίας (Γιόγκα), της Κίνας (Ταοϊσμός) και του Θιβέτ (Βουδισμός Βατζραγιάνα).

Καταλαβαίνει ο καθένας ότι όλη αυτή η διαδικασία είναι ένα στάδιο για να κατανοήσει ο κάθε άνθρωπος τον εαυτό του, ώστε να τα βρει μέσα του και να διατηρείται σε ηρεμία . Πόσο εφικτό είναι όμως να μείνει ήρεμος όταν αυτά που συμβαίνουν γύρω μας ξεπερνούν κάθε φαντασία;

Κάποτε δύο από τους σημαντικότερους μαθητές του Βούδα έφυγαν από τον κόσμο και πολλοί ένιωσαν τότε πως έχασαν τη γη κάτω απ’ τα πόδια τους, όπως περίπου νιώθουμε εμείς τώρα με τον κορωνοϊό. Πώς θα συνέχιζαν να ζουν χωρίς τη συντροφιά τους και τη στήριξή τους; Τότε ο Βούδας απευθύνθηκε σε εκείνους και τους είπε: «Σας προτρέπω να ασκηθείτε ώστε να είστε ένα νησί στον εαυτό σας. Να γνωρίζετε ότι μπορείτε πάντοτε να βρίσκετε καταφύγιο στον εαυτό σας και να μην καταφεύγετε σε τίποτε ή σε κανέναν άλλον». Το ίδιο θα μας συμβούλευε κι ο Χριστός, να ανακαλύψουμε τη Βασιλεία του Θεού μέσα μας.

Όλα αυτά που ζούμε είναι μια θαυμάσια ευκαιρία για να κάνουμε ένα Reset στη ζωή μας. Να σταματήσουμε να πιστεύουμε πως έχουμε τον έλεγχο και να παραδοθούμε. Να επαναξιολογήσουμε τις θεμελιώδεις ανάγκες μας. Να συνδεθούμε με τον εαυτό μας και τον κόσμο σε ένα επίπεδο πιο ουσιώδες. Ο Μεγάλος Πόνος είναι απλά μια ρωγμή που επιτρέπει τη Μεγάλη Αγάπη, το Φως, να εισέλθει στη ζωή μας. Έλεγε ο μέγιστος Καζαντζάκης «Δεν μπορούμε ν’ αλλάξουμε την πραγματικότητα; Ας αλλάξουμε τότε το μάτι που βλέπει την πραγματικότητα».

Αναφέρθηκε η Φαντασία και θέλω να μιλήσουμε για το τρίτο βιβλίο σας «Το εγχειρίδιο ενός Jedi, πώς τα StarWars μπορούν να αλλάξουν τη ζωή σου». Οι Jedi είναι ένα φανταστικό τάγμα ειρηνευτικό και στο βιβλίο σου μέσα από το μύθο παίρνουμε απαντήσεις για πράγματα που μας ανησυχούν. Μίλησε μας για όσα μπορούμε να γνωρίσουμε μέσα από αυτό.

Ένα από τα πιο υπέροχα συστήματα που έμαθα από την Ιαπωνία είναι τα kuji, πνευματικές ασκήσεις διαλογισμού στις οποίες επιδίδονταν Ιάπωνες ερημίτες των βουνών, Shugenja ή Yamabushi, αλλά και πολεμιστές Νίντζα που τους δίδασκαν οι πρώτοι. Αφορούν τεχνικές που αποδεικνύονται ένα άριστο δείγμα αυτού που θα λέγαμε positive thinking ή Νευρογλωσσικός Προγραμματισμός (Neuro-linguistic Programming), και συμβάλλουν δραστικά στην ψυχοσωματική ενδυνάμωση και σταθερότητα.

Μελετώντας τα kuji διαπίστωσα πως μια άλλη μεγάλη μου αγάπη, τα Star Wars, όχι μόνο είχαν επηρεαστεί από αυτές τις παραδόσεις, αλλά τις μεταλαμπάδευαν με έναν τρόπο όμορφο, γνήσιο και εμπνευσμένο. Έτσι αποφάσισα να αναδείξω, αλλά και να επεκτείνω, αυτή τη σχέση με έναν χρωματισμό που δεν έχει προκύψει ξανά στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό. Ο μύθος του Luke και του Darth Vader, του Obi Wan Kenobi και του Yoda, του Kylo Ren και της Rey, του Han Solo και της Leia, μας διηγείται με φρεσκάδα κάτι τόσο παλιό όσο η ανθρώπινη φύση. Οι Jedi και η Δύναμη είναι μια νέα μυστηριακή ψηλάφηση ενός κόσμου που το ήθος φθίνει, που το πνευματικό σκοτάδι ολοένα εξαπλώνει τα δίχτυα του, που η Επιστήμη έχει καταλάβει τον θρόνο του Θεού και η κατανάλωση έχει θεραπευτική αξία.

Υπάρχουν άνθρωποι που εθελοτυφλούν ή απλά είναι συμβιβαζόμενοι με τον τρόπο που ζουν και θεωρούν ότι έτσι θα πάει η ζωή τους γιατί έτσι είναι. Το αναφέρω αυτό γιατί η ερώτησή μου είναι: Πιστεύεις ότι για να μελετήσει κάποιος τα βιβλία σου θα πρέπει να είναι έτοιμος να θέλει να δει την αλήθεια του ή ακόμα και αν ανήκει στην πιο πάνω κατηγορία, αρχίζοντας να διαβάζει τότε σίγουρα θα καταλάβει τον εαυτό του ;

Ο γνωστός ψυχολόγος Καρλ Γιούνγκ, προς το τέλος της ζωής του, έγραψε σε ένα γράμμα του πως δεν γνώριζε ούτε έναν από τους ασθενείς του (ιδιαίτερα μεσήλικες) που δεν θα μπορούσε να λύσει τα προβλήματά του αν ερχόταν σε επαφή με το «νουμηνιακόν» (nouminous), δηλαδή με το Ιερό, το Νόημα, τον Θεό.

Φαίνεται τελικά ότι αντιμετωπίζουμε τόσες δυσκολίες μέσα μας, και για αυτό γύρω μας, επειδή μας λείπει το Νόημα, η Αλήθεια, η Ομορφιά, η Συνάντηση, ο Σκοπός, το Κέντρο. Ο μοναδικός τρόπος για να σταθεροποιηθούμε είναι να επιχειρήσουμε μια γνήσια επαφή μαζί Του. Μόνο εκεί -αντί των διαφημιζόμενων ψεμάτων- μπορούμε να ανακαλύψουμε την ασφάλεια, την ευρυχωρία και την ελευθερία που θα μας προσφέρει την ισορροπία, την ευτυχία, τη χαρά και την ειρήνη που τόσο πολύ ποθούμε.

Ένα βιβλίο δεν είναι η απάντηση, παρά μόνο ένα δάχτυλο που δείχνει το φεγγάρι, ή ένας χάρτης που προσκαλεί σε εξερεύνηση. Αν δεν το εκμεταλλευτούμε έστω και αυτό, τότε τι κάνουμε με τη ζωή μας;

Ο Παναγιώτης και η Ιαπωνική παράδοση πως συναντήθηκαν;

Από τους Ιάπωνες δασκάλους του Ζεν (π.χ. Ντόγκεν) έμαθα ότι ισορροπώντας στο σώμα ο νους ακολουθεί όμορφα. Όταν οι Ιάπωνες έχουν ψυχολογικά προβλήματα, ξεκινούν να δουλεύουν τον εαυτό τους τακτοποιώντας τα παπούτσια τους πριν μπουν στο σπίτι, ή κάνουν ένα μπάνιο στη φύση. Σήμερα χρειαζόμαστε μια τέτοια βιοσοφία που θα μας στηρίζει και θα μας χαρίζει ισορροπία.

Το Ζεν είναι σαν τα STOP που μας υπενθυμίζουν ότι δεν χρειάζεται να τρέχουμε διαρκώς, αλλά πρέπει να σταθούμε για λίγο ήσυχοι εκεί που είμαστε και να ρίξουμε μια ματιά γύρω μας. Να σταματήσουμε να αναλωνόμαστε και να βιώνουμε με όλο μας το είναι το εδώ και το τώρα.

Αυτά ήταν αρκετά για να επιζητώ μια βιωματική συνάντηση με την Ιαπωνική και γενικά Ανατολική παράδοση.

Αυτό το διάστημα ετοιμάζεις κάτι καινούριο;

Την καραντίνα τη βίωσα εξαιρετικά δημιουργικά και θετικά, ως μια ευκαιρία ανασυγκρότησης, ανακάλυψης και αυτο-ανακάλυψης. Κατάφερα σε αυτό το διάστημα να ολοκληρώσω ένα βιβλίο που δούλευα πολλούς μήνες και αφορά τις συντροφικές σχέσεις. Η εκκίνησή μου είναι μια βαθιά αίσθηση ότι το σύμπαν μας φέρνει κοντά σε έναν άνθρωπο για να εκπληρώσουμε παρέα τον ανώτερο στόχο της ύπαρξής μας που είναι η φώτιση, δηλαδή το να ζούμε την κάθε στιγμή όσο γίνεται πληρέστερα, με ειρήνη, κατανόηση και αγάπη.

Επίσης δουλεύω ένα μικρό βιβλίο που στοχεύει να επαναπροσδιορίσει την προσευχή με έναν σύγχρονο, δημιουργικό και προσιτό σε όλους (επιστήμονες, άθεους, πιστούς όλων των θρησκειών, αναζητητές) τρόπο. Η πολύχρονη ενασχόλησή μου με τις διάφορες παγκόσμιες παραδόσεις με βοήθησε να εμβαθύνω από τον τοπικιστικό, δογματικό και «μικρό» Χριστό, σε έναν Κοσμικό Χριστό που είναι οι πάντες και τα πάντα -ακόμη και ο αθεϊσμός του αθεϊστή έλεγε ο Γκάντι. Το βιβλίο θα δείχνει τους τρόπους συσχέτισης μαζί του.

Και για το τέλος αυτής της όμορφης συζήτησης θα ήθελα μια μικρή άσκηση που θα μπορούσαν οι αναγνώστες μας να δοκιμάσουν.

Καθίστε αναπαυτικά σε μια καρέκλα ή οκλαδόν στο πάτωμα (δεν έχει ιδιαίτερη σημασία), προσπαθώντας να διατηρείτε τη σπονδυλική σας στήλη ίσια, αφήνοντας το βλέμμα σας να πέφτει απαλά στο έδαφος και αναπνέοντας βαθιά από τη μύτη.

Όταν νιώσετε ασφάλεια και ειρήνη στο σώμα σας, ξεκινήστε να κάνετε νοερά την εξής άσκηση:

«Εισπνέω-εκπνέω»… «εισπνέω-εκπνέω»… Σε λίγη ώρα η εισπνοή σας θα βαθύνει και η εκπνοή σας θα γίνει πιο αργή… «εισπνέω βαθιά-εκπνέω αργά»… «εισπνέω βαθιά-εκπνέω αργά»… «Ηρεμώ» (εισπνέοντας)… «Γαληνεύω» (εκπνέοντας)… «Ηρεμώ» (εισπνέοντας)… «Γαληνεύω» (εκπνέοντας)…-μετά από λίγα λεπτά- «Χαμογελάω» (εισπνέοντας και χαμογελώντας απαλά)… «Απελευθερώνομαι» (εκπνέοντας, διατηρώντας το χαμόγελό σας και αφήνοντας τα πάντα)… «Χαμογελάω»… «Απελευθερώνομαι»… -συνεχίζετε για λίγα λεπτά.

Όταν χαλαρώσετε, παραδοθείτε στη γλυκιά Σιωπή και στην όμορφη Ακινησία. Μην επιδιώκετε τίποτε. Βυθιστείτε στον πυθμένα σας. Γίνετε ένα βότσαλο στην κοίτη ενός ποταμού. Μείνετε όπως ένα θεόρατο βουνό, σταθεροί, ακλόνητοι, ήσυχοι. Επιτρέψτε τα ρεύματα και τα σύννεφα να σας διαπερνούν.

Με την άσκηση δεν κάνετε τίποτε ιδιαίτερο ούτε ζητάτε κάτι, απλά κάθεστε, ξεκουράζεστε, εκτιμάτε το θαύμα της ζωής μέσω της ανάσας σας και χαμογελάτε. Είστε όπως ένα ανθισμένο λουλούδι στις παρυφές μιας βουνοπλαγιάς. Η παρουσία σας είναι τα χρώματά σας και το άρωμά σας.

1 Comment

  1. […] και οι Jedi για να συνδεθούν με τη Δύναμη…ΕΔΩ όλη η συνέντευξη του Κου […]