”BRYCE CANYON” – ΓΙΟΥΤΑ εικονική πεζοπορια ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ
19 Φεβρουαρίου 2021
”ΠΕΤΡΑ – ΙΟΡΔΑΝΙΑ”
20 Φεβρουαρίου 2021

Κρόκος ή Ζαφορά

Κρόκος ή ζαφορά είναι ο στήμονας του άνθους κρόκος . Η χρήση του μοιάζει μ’ αυτήν του ακριβού αρώματος ‘μια σταγόνα αρκεί’ . Δίνει στα φαγητά αυτή την ωραία πορτοκαλί απόχρωση, έχει φίνο άρωμα και η γεύση που δίνει διακριτική, ‘τόσο , όσο’, αλλά άοσμο… τι σημαίνει αυτό…

Τα στίγματα του είναι κατακόκκινα (λόγω των υδατοδιαλυτών χρωστικών του κρόκου , την πικροκροκίνη και την κροκίνη οι οποίες είναι άοσμες) σαν λεπτές κλωστές. Αν τα χρησιμοποιήσουμε χωρίς να τα επεξεργαστούμε τότε θα σπαταλήσουμε άδικα τα στίγματα. Αν όμως ζεσταθούν καλά ή διαλυθούν σε χλιαρό νερό, τότε αλλάζουν χρώμα και απελευθερώνετε το άρωμά τους. Η ποσότητα πρέπει να είναι ελάχιστη διότι εύκολα μπορεί να αλλοιωθεί η γεύση του παρασκευάσματος που φτιάχνουμε αν βάλουμε μεγάλη ποσότητα.

Τον Ελληνικό κρόκο τον συναντάμε στην Κοζάνη , εκεί φυτεύεται το Καλοκαίρι και το Φθινόπωρο μαζεύεται αποκλειστικά με το χέρι και τα αποξηραίνουν προσεχτικά για να γίνουν τα κατακόκκινα στίγματα. Για 100γρ. κόκκινου κρόκου χρειάζονται 50.000 στίγματα γι’ αυτό και είναι από τα ακριβότερα μπαχαρικά. Στην Κοζάνη ο κρόκος καλλιεργείται από τον 17ο αιώνα.

Τα οφέλη στην υγεία μας

Όπως προαναφέρθηκε ο κρόκος περιέχει την πικροκροκίνη και την κροκίνη που είναι ιδιαίτερα υδροδιαλυτές. Έτσι:

  • Ανακουφίζει από το στομαχόπονο
  • Διευκολύνει την πέψη
  • Διεγείρει την όρεξη
  • Καταπραΰνει τους πόνους των νεφρών
  • Έχει αντικαταθλιπτικές ιδιότητες
  • Αντικαρκινικές
  • Αντιγηραντικές
  • Βελτιώνει το δέρμα από την ακμή (εξωτερική χρήση)
  • Μείωση της χοληστερίνης
  • Μείωση της αρτηριακής πίεσης
  • Ενίσχυση της εγκεφαλικής λειτουργίας και της μνήμης

Έτσι λοιπόν μπορούμε να τον χρησιμοποιήσουμε σαν μπαχαρικό ή να τον προσθέσουμε στο αφέψημά μας.

Η φύση μας χαρίζει υγεία , εμείς θα το δεχτούμε και θα το βάλουμε στη διατροφή μας με όποια μορφή μας αρέσει;

Comments are closed.