ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΑΤΖΗ
1 Μαρτίου 2021Το Τράμ το Τελευταίο…Η ιστορία του τραγουδιού!!
2 Μαρτίου 2021Υπάρχουν πολλές ιστορίες για τον καφέ όμως αυτή που επικρατεί είναι η εξής:
Ανακαλύφθηκε τυχαία, όλα ξεκίνησαν τον 9ο αιώνα στην Αβησσυνία, τη σημερινή Αιθιοπία. Ένας βοσκός που ζούσε στην επαρχία της Kaffa ο Kaldi, παρατήρησε ότι το κοπάδι του γίνεται πολύ ζωηρό κάθε φορά που οι γίδες του μασουλούσαν τους κόκκινους καρπούς από κάτι άγριους θάμνους και αποφάσισε να τους δοκιμάσει και ο ίδιος. Τα αναζωογονητικά αποτελέσματα της ανακάλυψης τον ενθουσίασαν και άρχισε να χορεύει μαζί με τις γίδες του. Ο Kaldi εξιστορήθηκε την ανακάλυψη του στον ηγούμενο ενός μοναστηριού κοντά στην περιοχή και σύντομα ο καφές κατέκτησε όλη την περιοχή και από εκεί εξαπλώθηκε στην Αραβία αλλά και την Οθωμανική Αυτοκρατορία.
Πως ήρθε στην Ευρώπη
Το 1683 οι Τούρκοι έζησαν μεγάλη καταστροφή σε μια μάχη στα τείχη της Βιέννης και έφυγαν άρων -άρων χωρίς να πάρουν απολύτως τίποτα . Μέσα σε αυτά που άφησαν ήταν και κάποια σακιά με κόκους καφέ. Στην αρχή ήθελαν να τα πετάξουν όμως βρέθηκε ένας Πολωνός ο οποίος είχε ζήσει χρόνια στην Ανατολή και του τα έδωσαν. Αυτός λοιπόν έφτιαξε το πρώτο καφενείο στην Ευρώπη και τον πρώτο καφέ . Μαζί με τον καφέ έδινε και κρουασάν σε σχήμα ημισέλινου για να τονίζει την ήττα των Τούρκων Το όνομά του Jerzy Franciszek Kulczycki .
Το εμπόριο των κόκκων καφέ παρέμεινε στα χέρια των Αράβων για πολλά χρόνια, μέχρις ότου, στις αρχές του 17ου αιώνα, μερικοί τολμηροί Ολλανδοί έμποροι μετέφεραν λαθραία κόκκους καφέ στην Ευρώπη. Εκεί οι καρποί του καφέ καλλιεργήθηκαν σε θερμοκήπια και πορτοκαλεώνες, μέχρι που οι φιλόδοξες αποικιακές δυνάμεις άρχισαν να τους καλλιεργούν στο νησί της Ιάβα, στην Κολομβία και στην Κένυα.
Ο Δήμαρχος τους κατέστρεψε
Ο καφές γρήγορα διαδόθηκε και ιδιαίτερα στη Γαλλία αλλά το προνόμιο και το μονοπώλειο να τον καλλιεργήσουν το είχαν οι Ολλανδοί. Έτσι η τιμή του καφέ στη Γαλλία και σε όλη την Ευρώπη ήταν πολύ ακριβή.
Το 1714 ομως ο Δήμαρχος του Αμστερνταμ κάνει το τραγικό λάθος να δωρίσει ένα μικρό δέντρο καφέ στον Λουδοβίκο ΙΔ’. Ο δήμαρχος πίστευε ότι δεν θα μπορούσε ποτέ ένα τέτοιο φυτό να «πιάσει» στο κρύο Παρίσι. Για δεκατέσσερα χρόνια οι Γάλλοι πάλευαν να φροντίσουν το δέντρο ώστε να βγάλει καρπούς αλλά χωρίς αποτέλεσμα, μέχρι που κάποια στιγμή ένας αξιωματικός του στρατού είχε την ιδέα να το μεταφέρουν στη Μαρτινίκα η οποία ήταν γαλλική αποικία, με το σκεπτικό ότι το τροπικό κλίμα θα βοηθούσε. Σε πέντε χρόνια η Γαλλία ήταν αυτάρκης σε καφέ, η τιμή του έπεσε ραγδαία και σύντομα κατέκτησε όλο τον κόσμο…
Στον πρώτο σύνδεσμο θα δείτε ενα εκπαιδευτικό βίντεο περιγράφει μερικά από τα βασικά γεγονότα και αριθμούς σχετικά με τις κορυφαίες χώρες παραγωγής καφέ και γενικά την παραγωγή καφέ.
Στο δεύτερο σύνδεσμο θα δείτε το μάζεμα του καφέ και την επεξεργασία.