3D απεικόνηση στην Ι.Μονή Αγ. Γεωργίου Περιστερεώτα-ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ ΝΕΦΙΔΗΣ
1 Μαρτίου 2021
Καφες ….εσύ ξέρεις την ιστορία του;;
2 Μαρτίου 2021

” όσες δυσκολίες κι αν αντιμετωπίζουμε, θα έρθει κάποια στιγμή που μια καλή νεράιδα θα σηκώσει το μαγικό ραβδάκι μας και θα μας δικαιώσει”

Μια κυρία που ασχολείται με τη συγγραφή , είναι αγιογράφος , ποιήτρια. Έργα της : ‘’Δύναμη ψυχής’’ , ‘’Το στοιχειωμένο Αρχοντικό’’, ‘’ Ο θησαυρός του νερού’’ και ‘’ Η λίμνη με τις Νεράιδες’’ το τελευταίο βιβλίο .

Καλώς ήρθατε στη ‘’Γωνιά Χαλάρωσης’’ και ευχόμαστε να περάσετε όμορφα στην παρέα μας.

Καλώς σας βρήκα! Ευχαριστώ θερμά για τη φιλοξενία στην υπέροχη ομάδα σας!!!

Κυρία Καλατζή θα ήθελα να ξεκινήσω τη συζήτησή μας με κάποιο κοινό στοιχείο που τραβάει τον αναγνώστη στο ‘’στοιχειωμένο αρχοντικό’’ και ‘’Η λίμνη με τις Νεράιδες’’.. Το μεταφυσικό στοιχείο με το παραμύθι και η μικρή νεραϊδούλα η Μελένια …είναι κάτι που σας εμπνέει;

Είμαι λάτρης του μεταφυσικού και υπάρχει λίγο πολύ σε όλα μου τα βιβλία. Με βοηθά να αφήνω τη φαντασία μου ελεύθερη, χωρίς να περιορίζετε στα στενά ρεαλιστικά πλαίσια. Η Μελένια είναι ένας χαρακτήρας που λάτρεψα και εμφανίζεται και στα δύο βιβλία που προαναφέρατε. Είναι μια νεραϊδοπεταλούδα με εμφάνιση μικροσκοπικής κοπέλας, τύπου Τίνκερμπελ. Παρεμβαίνει κατά τη ροή των εξελίξεων και δίνει λύση στα προβλήματα των κεντρικών ηρώων. Η πρώτη της εμφάνιση έγινε στο δεύτερο βιβλίο μου «Το στοιχειωμένο αρχοντικό». Χρειαζόμουν μια μεταφυσική παρουσία και τότε στο μυαλό μου, γεννήθηκε η Μελένια. Ο ρόλος της ήταν πολύ μικρός για τη δυναμική παρουσία της και θέλησα να την εκμεταλλευτώ λίγο ακόμη. Η επανεμφάνισή της έγινε μετά από έντεκα χρόνια, στο τέταρτο βιβλίο μου, «Η λίμνη με τις νεράιδες», που ταίριαζε και περισσότερο. Όσο παιδικός κι αν ακούγεται ο χαρακτήρας της, σας διαβεβαιώνω πως δεν είναι έτσι. Η Μελένια επεμβαίνει σε δύσκολες καταστάσεις, όπως απαγωγές και απόπειρες δολοφονίας. Η παρουσία της κάνει τη σκληρή πλευρά της πλοκής να αποκτά μια πιο παραμυθένια χροιά.

’Η λίμνη με τις Νεράιδες ‘’ λοιπόν και μια ιστορία όπως τα παραμύθια αλλά μήπως και στη ζωή δεν έχει δολοπλοκίες και κακούς; Είναι τελικά ένα ρεαλιστικό παραμύθι που περνάει τα μηνύματα του μέσα από το μεταφυσικό;

Ακριβώς αυτό συμβαίνει! Τα παραμύθια είναι μια ωραιοποιημένη εκδοχή τής ζωής. Όμως όπως συνηθίζουμε να λέμε κάποιες φορές, κάθε παραμύθι έχει και το δράκο του. Γιατί πάντα το καλό συνυπάρχει με το κακό και βρίσκεται σε μια αέναη μάχη μαζί του. «Η λίμνη με τις νεράιδες», είναι ένα μυθιστόρημα που περιγράφει ακραία γεγονότα μέσα από το πρίσμα του ονείρου. Παιχνίδια διεκδίκησης για τον βασιλικό θρόνο, δολοφονικές συνωμοσίες και θανάσιμα μυστικά, μπλέκονται με τη χρυσόσκονη του νεραϊδόκοσμου. Το μεταφυσικό στοιχείο έχει έντονη παρουσία και λειαίνει τη σκληρότητα των καταστάσεων που διαδραματίζονται. Τα μηνύματα της αλληλοβοήθειας, της αυτοθυσίας και της άδολης αγάπης διανθίζουν την πλοκή του. Θα το χαρακτήριζα παραμύθι για μεγάλους,. γιατί όλοι έχουμε ανάγκη από λίγη μαγεία στη ζωή μας

Ποιό το κίνητρο για να ξεκινήσετε τη συγγραφή . Ήταν όνειρο ζωής;

Ανέκαθεν διέθετα μεγάλη φαντασία. Αυτό έβγαινε έντονα μέσα από τις σχολικές μου εκθέσεις. Μου άρεσε να διαβάζω βιβλία και να σκαρώνω ιστορίες, μα ποτέ δεν είχα διανοηθεί να γίνω συγγραφέας. Όταν τα τρία παιδιά μου μεγάλωσαν, είχα πια αρκετό ελεύθερο χρόνο στη διάθεσή μου. Ένιωσα μια έντονη επιθυμία να εκφραστώ μέσα από το γραπτό λόγο. Αποφάσισα να βάλω τις σκέψεις μου στο χαρτί και ξαφνικά ένιωσα πως ανοίχτηκε μπροστά μου ένας μαγικός κόσμος. Δεν περίμενα πως θα με γέμιζε τόσο πολύ η συγγραφική διαδικασία. Τα νοερά μου ταξίδια με συνεπήραν και πολύ σύντομα είχα στα χέρια μου ένα ολοκληρωμένο μυθιστόρημα. Ήμουν πολύ συγκινημένη όταν κράτησα για πρώτη φορά ένα βιβλίο που στη θέση του συγγραφέα είχε το δικό μου όνομα.

Να ρωτήσω με βάση το πρώτο σας βιβλίο ’’Δύναμη ψυχής’’ και να πω , ο άνθρωπος τελικά δεν γνωρίζει πόσο δυνατός είναι μέχρι τη στιγμή που μόνο δύναμη πρέπει να δείξει;

Η δύναμη της ψυχής είναι ανεξάντλητη και δε γνωρίζει από όρια και φραγμούς. Δε γνωρίζουμε πόση δύναμη κρύβουμε μέσα μας, μέχρι να κληθούμε να την ανακαλύψουμε. Κάποτε μ’ εντυπωσίασε η είδηση πως μια μητέρα κατόρθωσε να σηκώσει ένα αυτοκίνητο για να σώσει το παιδί της. Φαίνεται πως εν ώρα κινδύνου ενεργοποιείται ένας μικρός συναγερμός μέσα στην ψυχή μας κι εκείνη με τη σειρά της μας τροφοδοτεί με υπερφυσικές δυνάμεις. Αρκεί μια στιγμή ανάγκης για να μας μεταμορφώσει σ’ ένα μικρό Θεό.

‘’Το στοιχειωμένο αρχοντικό ‘’ θέλετε να μας πείτε γι’ αυτό . Από τον τίτλο μοιάζει με θρίλερ αλλά νομίζω κάτι άλλο συμβαίνει…

Έχετε δίκιο! Διαθέτει έντονο μεταφυσικό στοιχείο, μα δεν έχει καμία σχέση με θρίλερ. Το συγκεκριμένο αρχοντικό το στοιχειώνει το φιλικό πνεύμα μιας δούκισσας που κατοικούσε εκεί πριν εκατό χρόνια. Εμφανίζεται στην κεντρική ηρωίδα, τη Μάχη και της ζητά ν’ ανακαλύψει το στέμμα της και να την ελευθερώσει, λύνοντας κάποιους γρίφους. Εκείνη μέσα από μια δύσκολη αναζήτηση έρχεται αντιμέτωπη με έναν ύπουλο εχθρό που βάζει εμπόδια σε κάθε της βήμα. Μυστικά και ψέματα που την αφορούν θα βγουν στην επιφάνεια και θα θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή της. Σκιές το ένοχο παρελθόν, ζωντανεύουν ξανά και διεκδικούν τη θέση τους στο παρόν.

’Ο θησαυρός του νερού’’ και μια θαυματουργή εικόνα. Βασίζετε σε αληθινά γεγονότα;

Υπάρχει ένα πολύ μικρό κομμάτι που βασίζεται σε διήγηση της μητέρας μου. Από μικρό παιδί θυμάμαι να μου λέει μια ενδιαφέρουσα ιστορία. Στο κτήμα του πατέρα της, στην Αστυπάλαια, υπήρχε ένα εκκλησάκι του αγίου Γεωργίου. Όταν έσβηνε το καντήλι του, ο άγιος χτυπούσε το παράθυρο του παππού της και κατόπιν του πατέρα της για να πάνε να το ανάψουν. Αυτό φάνταζε μεγαλειώδες στο παιδικό μου μυαλό και όταν άρχισα ν’ ασχολούμαι με τη συγγραφή θέλησα να το εντάξω σε κάποιο από τα μυθιστορήματα μου. Αυτό συνέβη στο τρίτο μου βιβλίο, «Ο Θησαυρός του νερού». Όλη η υπόλοιπη ιστορία αποτελεί προϊόν μυθοπλασίας.

Το αληθινό θαύμα είναι η ίδια η ζωή που μας χάρισε ο Δημιουργός . Συμφωνείτε μ’ αυτό;

Βεβαίως και συμφωνώ! Η γέννηση του ανθρώπου όπως και της φύσης αποτελεί από μόνη της ένα μεγάλο θαύμα. Αρκεί να έχουμε την ευαισθησία να το εκτιμήσουμε όπως και να σεβαστούμε το δώρο της ζωής Αν ανοίξουμε την ψυχή και κοιτάξουμε μέσα από τα δικά της μάτια θα δούμε το μεγαλείο της δημιουργίας να ξεδιπλώνεται σε όλη του τη μεγαλοπρέπεια.

Είστε Αγιογράφος , πόσα χρόνια έχετε που ασχολείστε;

Η αγιογραφία μπήκε στη ζωή μου εντελώς ξαφνικά. Μια μέρα έτσι απλά πήρα το μολύβι κι άρχισα ν’ αποτυπώνω μια χάρτινη εικόνα που κατά τύχη βρέθηκε πάνω στο τραπέζι.. Έχουν περάσει σχεδόν είκοσι χρόνια που πήγα σε σχολή κι έφτιαξα το πρώτο μου έργο πάνω σε ξύλο. Από τότε έχω αγιογραφήσει μεγάλο αριθμό εικόνων και πολλές από αυτές βρίσκονται σε εκκλησίες. Συγκινούμαι πολύ όταν βλέπω τους πιστούς να προσκυνούν γεμάτοι ευλάβεια και δέος, ένα δικό μου δημιούργημα.

Πείτε μου τα συναισθήματα σας όταν αρχίζετε μια αγιογραφία και όταν πια ολοκληρώνετε την εικόνα;

Είναι ένα μοναδικό συναίσθημα που δεν είναι εύκολο να περιγραφεί. Προσωπικά πιστεύω πολύ στα θεία και θεωρώ την αγιογραφία ευλογημένη τέχνη. Αισθάνομαι δέος και ικανοποίηση όταν βλέπω να ξεπηδά μέσα από ένα άψυχο ξύλο μια ιερή μορφή και να το γεμίζει ευλογία. Όταν ολοκληρώνω το πρόσωπο ενός Αγίου νιώθω το βλέμμα του να φτάνει ως τα βάθη της ψυχής μου. Στενοχωριέμαι όταν πρέπει να παραδώσω το έργο μου, γιατί κάθε εικόνα που έχω ζωγραφίσει έχει κάτι από μένα. Στην αγιογραφία δεν αρκεί μόνο η τεχνική αλλά και να καταθέτεις ένα κομμάτι τής ψυχής σου. Αν δε βάλεις αγάπη στο έργο σου, το αποτέλεσμα δε θα σε δικαιώσει.

Θα σας αναφέρω μια μικρή ιστορία που συνέβη στη σχολή αγιογραφίας που φοιτούσα. Μία κοπέλα προσπαθούσε να φτιάξει την πρώτη της εικόνα, που ήταν το πρόσωπο ενός αγγέλου. Αν και ήταν κάτι σχετικά απλό, εκείνη δεν μπορούσε να το φτιάξει με τίποτα. Το περίεργο ήταν πως ακόμη και η καθηγήτρια μας που προσπάθησε να τη βοηθήσει, δεν τα κατάφερε. Φαινόταν σαν κάτι να εμποδίζει τη μορφή του αγγέλου να αποτυπωθεί στο ξύλο. Τελικά αυτό το γεγονός έγινε η αφορμή ν’ αποκαλυφθεί πως η κοπέλα δεν ήταν βαπτισμένη χριστιανή και εκ του αποτελέσματος αυτός ήταν και ο λόγος της αποτυχίας της να αγιογραφήσει.

Είναι σημαντικό για ένα συγγραφέα να έχει κοντά του στήριγμα την οικογένεια του, αντλεί περισσότερη έμπνευση ;

Η άποψή μου είναι πως ένας συγγραφέας έχει ανάγκη από ένα ήρεμο και συγκροτημένο περιβάλλον για να εμπνευστεί. Προσωπικά έχω άπλετη στήριξη από την οικογένειά μου και αυτό με βοηθά στο έργο μου. Ο σύζυγός μου και τα παιδιά μου κατανοούν την ανάγκη μου για έκφραση και με τροφοδοτούν με τις κατάλληλες συνθήκες για να δημιουργήσω.

Ένα ταξίδι που θα θέλατε να κάνετε ;

Μου αρέσουν πολύ τα ταξίδια, αλλά δεν κάνω συχνά γιατί δε διαθέτω τον απαραίτητο χρόνο. Ένα ταξίδι που έχω απωθημένο και θα ήθελα να το κάνω κάποια στιγμή είναι να πάω στα Ιεροσόλυμα. Έχω ακούσει τα καλύτερα από όσους έχουν τη χαρά να επισκεφθούν τους άγιους τόπους και ελπίζω στο μέλλον να αξιωθώ να ζήσω κι εγώ αυτή την εμπειρία.

Ένα μήνυμα αισιόδοξο για τους αναγνώστες μας

Κατ’ αρχάς θα ήθελα να τους ευχαριστήσω για την υπομονή τους να διαβάσουν τη συνέντευξή μου. Κατόπιν να τους πω αυτό που λέω πάντα στον εαυτό μου για να παίρνω δύναμη. Όλα γίνονται για κάποιο λόγο και όσες δυσκολίες κι αν αντιμετωπίζουμε, θα έρθει κάποια στιγμή που μια καλή νεράιδα θα σηκώσει το μαγικό ραβδάκι μας και θα μας δικαιώσει.

Κα Καλατζη σας ευχαριστούμε πολύ για την παρουσία σας και πάντα επιτυχίες και έμπνευση σας ευχόμαστε

Κι εγώ σας ευχαριστώ πολύ για την τιμή που μου κάνατε. Μέσα από τις εύστοχες ερωτήσεις σας μου δόθηκε η ευκαιρία να ξεδιπλώσω πτυχές του εαυτού μου και να με γνωρίσει καλύτερα το αναγνωστικό κοινό.

Comments are closed.