Επαγγέλματα περίεργα που χάθηκαν στον χρόνο!!
8 Αυγούστου 2021Ποιός ήταν ο Δρόμος του Μεταξιού….
10 Αυγούστου 2021Η ιστορία της Ελαφονήσου ξεκινά από τη νεολιθική περίοδο (6000-3500 π.Χ.) κατά την οποία ήκμασε ένας λαμπρός και σπάνιος προϊστορικός πολιτισμός,
ίχνη του οποίου μπορεί κανείς να δει στο Παυλοπέτρι , την αρχαιότερη βυθισμένη πόλη στον κόσμο.
Έκτοτε η ιστορική διαδρομή της Ελαφονήσου και της γύρω περιοχής συνδέεται με τον Πελοποννησιακό Πόλεμο και την κατάληψη από τους Αθηναίους, τον Θουκυδίδη, τους Ρωμαίους, το Βυζάντιο, τα Κάστρα και τις Βίγλες,
την Πειρατεία, τον Δον Κιχώτη, τις Βενετοτουρκικές Ναυμαχίες, τους Πορτολάνους, τις ναυτικές βάσεις του Αγώνα, τον Καποδίστρια, τη Ναυμαχία του Ναβαρίνου και την απελευθέρωση της Ελλάδας.
Η περιοχή στην οποία σήμερα βρίσκεται η Ελαφόνησος κατοικήθηκε για πρώτη φορά κατά τη νεολιθική περίοδο,
ανάμεσα στο 6000-3500 π.Χ.. Ευρήματα της Πρωτοελλαδικής εποχής βρέθηκαν στο Παυλοπέτρι.
Το Παυλοπέτρι , συνδυάζει όλες τις πρώτες φάσεις και αποχρώσεις του Ελληνικού Πολιτισμού (Εποχή Χαλκού, Μεσοελλαδικό πολιτισμό, Μινωικό Πολιτισμό, Μυκηναϊκό Πολιτισμό, επιρροές Κυκλαδίτικου Πολιτισμού κ.α.).
Σύμφωνα με τον Άγγλο ωκαιονολόγο N.C. Flemming το Παυλοπέτρι χάθηκε μαζί με το περίφημο κράτος της Ατλαντίδας.
Εκτός από το Παυλοπέτρι μια άλλη βυθισμένη πόλη φαίνεται να υπάρχει, νότια από το Ακρωτήρι Έλενα, στο οποίο εντοπίστηκε οψιανός.
Οι πρώτοι κάτοικοι του σημερινού νησιού ήταν οι Λέλεγες και αργότερα οι Αχαιοί και οι Δωριείς.
Οι έντονες διασυνδέσεις του με τον Πρωτοκυκλαδίτικο και Μινωικό πολιτισμό δεν αποκλείουν το μερικό τουλάχιστο εποικισμό Κυκλαδιτών και Κρητών. Το Στενό της Ελαφονήσου γνωστό ως το Μπογάζι του Τσιρίγου
αποτελεί τον ισχυρότερο ιστορικό κρίκο μεταξύ τωνΚυθήρων, της Ελαφονήσου και του Κάβο Μαλιά.
Αποτελεί έναν από τους σπουδαιότερους υπερπόντιους δρόμους μεταξύ Ανατολής και Δύσης στη Μεσόγειο και το μοναδικό οικονομικό θαλάσσιο δρόμο σύνδεσης μεταξύ Ανατολικής και Δυτικής Ελλάδας για 9.000 χρόνια.
Ανάμεσα στη νησίδα και στην ξηρά, κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας είναι θαμμένο το Παυλοπέτρι εδώ και σχεδόν 5.000 χρόνια
Πρώτος την ανακάλυψε το 1967 ο Νίκολας Φλέμινγκ και χαρτογραφήθηκε το 1968 από ομάδα του πανεπιστημίου του Κέμπριτζ.
Σύμφωνα με καταγραφές υπάρχουν τουλάχιστον 15 κτίρια σε βάθος 3 με 4 μέτρων ενώ έρευνες του 2009 αποκάλυψαν ότι εκτείνεται σε 9 στρέμματα.
Παρά τις αλλοιώσεις και τη φυσική φθορά που έχει προκαλέσει το νερό με την πάροδο των αιώνων,
το γεγονός ότι βυθίστηκε έχει βοηθήσει να διατηρηθούν τα σημερινά ευρήματα εφόσον δεν χτίστηκε ξανά διατηρώντας τη διάταξή της σε μεγάλο βαθμό ακέραιη.
Αξιοθέατα
Η Ελαφόνησος διαθέτει μοναδικό φυσικό πλούτο, εξαιρετικά τοπία και παραλίες,
ελληνορθόδοξους ναούς ιστορικής σημασίας χτισμένες στα ερείπια βυζαντινών και παλιότερων χτισιμάτων,
σημαντική λαογραφία βασισμένη στη ναυτική παράδοση του τόπου, αλλά και καλά κρυμμένα υποθαλάσσια μυστικά.
Η ξεχωριστή κουλτούρα του νησιώτη Λάκωνα σε συνδυασμό με τη ναυτική παράδοση, την απαράμιλλη φυσική ομορφιά του τόπου και τον αρχαίο πολιτισμό του,
είναι οι λόγοι που κάνουν το Λαφονήσι ένα ξεχωριστό προορισμό για έμπειρους ταξιδιώτες.
Προϋπόθεση για να επισκεφτεί κανείς την Ελαφόνησο είναι ο σεβασμός στο περιβάλλον, στον πολισμό και στην τοπική κοινωνία της Ελαφονήσου.
Παραλία του Σίμου:
Η πιο γνωστή παραλία του νησιού, έχει κηρυχθεί προστατευόμενη περιοχή από την UNESCO
και κάποιοι τη θεωρούν την ομορφότερη παραλία της Ευρώπης. Χωρίζεται σε δύο μέρη, τον Σίμο και το Σαρακήνικο.
Τα εντυπωσιακά ρηχά τιρκουάζ νερά, η ψιλή λευκή άμμος, οι μεγάλοι αμμόλοφοι και οι κέδροι συνθέτουν ένα εξωτικό σκηνικό. Μέσα από τα πεντακάθαρα νερά είναι ευδιάκριτος ο βυθός με την πανέμορφη ροζ άμμο,
που προέρχεται από τα κόκκινα κοράλλια.
Λεύκη:
Μικρή παραλία στην ανατολική ακτή του νησιού. Έχει καταγάλανα, ρηχά νερά, λευκή αμμουδιά και βράχια. Άλλος ένας επίγειος παράδεισος!
Παναγία:
Πανέμορφη παραλία στη δυτική ακτή της Ελαφονήσου, το λεγόμενο «Κάτω Νησί». Έχει τιρκουάζ νερά, αμμόλοφους, κέδρους και υπέροχη θέα σε μικρά νησάκια και στο ηλιοβασίλεμα!
πηγή πληροφοριών:https://elafonisos.inspacetime.gr/
Ελάτε στην παρέα μας στο Facebook