Μεξικό: Τι είναι τα Cenotes….
14 Νοεμβρίου 2022
Ελλάδα, Αθήνα , Σπάρτη……εκτός συνόρων!!
18 Ιανουαρίου 2023

”Γαλαζοαίματοι”: Μύθος ή αλήθεια;

Ο όρος «γαλαζοαίματοι» για αιώνες αναφερόταν στα άτομα που προέρχονταν από βασιλικούς οίκους. Οι αριστοκράτες ονομάστηκαν έτσι γιατί το δέρμα τους ήταν πιο λευκό και οι μπλε φλέβες τους φαίνονταν πιο έντονα. Αυτό συνέβη καθώς επέλεγαν να μην εκτίθενται στον ήλιο, γι΄ αυτό και το χρώμα του δέρματος του διαφοροποιούνταν.

Η χρήση του όρου ξεκινά από τον Μεσαίωνα, την εποχή δηλαδή που πολλά από τα εδάφη της Ευρώπης, μεταξύ αυτών και η Ισπανία, είχαν καταληφθεί από Άραβες. Οι Ισπανοί τότε διέθεταν ανοιχτό χρώμα δέρματος. Όταν όμως άρχισαν να παντρεύονται μέλη των Αράβων, προέκυψε ένα πιο σκούρο χρώμα στο δέρμα τους.

Η αντίθεση της λευκής επιδερμίδας των αριστοκρατών με τη μελαμψή των κατακτητών Κάποια μέλη της ισπανικής αριστοκρατίας επέλεξαν να μην αναμειχθούν με τους Άραβες. Για τον λόγο αυτό απομακρύνθηκαν από τα κέντρα των πόλεων και οδηγήθηκαν στα βουνά της Καστίλλης. Κατά αυτόν τον τρόπο αποστασιοποιήθηκαν από τους υπολοίπους, ενώ προσπάθησαν ακόμη και να διαφοροποιήσουν την εμφάνιση τους. Προσπάθησαν να διατηρήσουν το λευκό καθαρό δέρμα τους. Γι΄ αυτό οι αριστοκράτες σπανίως έβγαιναν από τα σπίτια τους. Αν ωστόσο αναγκάζονταν να κυκλοφορήσουν έξω, κρατούσαν πάντα μια ομπρέλα για να μην εκθέτουν το δέρμα τους στον ήλιο.

Ειδικά για μια κοπέλα, ήταν μεγάλη ντροπή να έχει μαύρο δέρμα, καθώς ήταν ταυτισμένο με την χειρωνακτική εργασία και την έκθεση στον ήλιο. Οι αγρότες, οι εργάτες και τα μέλη των κατώτερων τάξεων αναγκάζονταν να δουλεύουν επί ώρες κάτω από τον ήλιο και γι΄ αυτό αποκτούσαν μαυρισμένο δέρμα.

Αντιθέτως, οι αριστοκράτες χαρακτηρίζονταν από κατάλευκο χρώμα, σε σημείο που να είναι σχετικά ευδιάκριτες οι φλέβες τους. Λόγω του γαλάζιου χρώματος των φλεβών, ονομάστηκαν «κυανόαιμοι», δηλαδή γαλαζοαίματοι. Ο όρος αποτελεί μεταφραστικό δάνειο από την ισπανική sangre azul.

Το μπλε χρώμα που έχουν οι φλέβες έκανε πολλούς να πιστεύουν ότι και το αίμα των αριστοκρατών ήταν γαλάζιο. Ένα γεγονός που διέψευσε τη φήμη αυτή ήταν όταν κατά τη γαλλική επανάσταση πολλοί γαλαζοαίματοι αποκεφαλίστηκαν. Κάτω από τη γκιλοτίνα φάνηκε ότι τελικά και σε αυτούς κυλούσε κόκκινο αίμα.

Ο όρος «γαλαζοαίματοι» επικράτησε για αιώνες και παρότι προέκυψε από τη Μεσαιωνική Ισπανία, μεταφέρθηκε στην αγγλική γλώσσα. Οι Άγγλοι εφάρμοσαν τον όρο «γαλαζοαίματοι» για τις δικές τους βασιλικές και αριστοκρατικές οικογένειες.

Μήπως όμως  υπάρχουν και αληθινοί γαλαζοαίματοι;

Βεβαίως και υπάρχουν, σύμφωνα με ορισμένες ηλεκτρονικές πηγές!!! Αυτοί οι άνθρωποι φτάνουν τους 7.000 παγκοσμίως και ονομάζονται κυανητικοί λόγω του μπλε χρώματος του αίματός τους. Μια από αυτές είναι η Polly Neti, ένα κορίτσι στη Μεγάλη

image

Βρετανία με χρώμα αίματος… μελιτζανί! Όταν

γεννήθηκε, οι γιατροί εξήγησαν στους γονείς της ότι υπεύθυνο για αυτό ήταν το αντισυλληπτικό χάπι που παλιότερα έπαιρνε η μητέρα της, ενώ διαβεβαίωσαν ότι θα έχει φυσιολογική ανάπτυξη. Ο καθηγητής του κέντρου Efresi Robert εξηγεί ότι ο χαλκός αντικαθιστά τον σίδηρο – που κανονικά βρίσκεται στο αίμα – και έτσι έχουμε την χρωματική διαφοροποίηση. Φαινόμενα αληθινού κυανού/μπλε χρώματος ίσως υπήρχαν και στον Μεσαίωνα – κατά τις ίδιες πηγές – και άρα δεν ήταν απλά φήμη των ευγενών. Υποστηρίζεται επίσης πως κάποιοι από τους ιππότες των πρώτων αριστοκρατικών οικογενειών είχαν όντως μπλε αίμα που οφειλόταν στην επίδραση της μεγάλης ποσότητας χαλκού που ήταν κατασκευασμένη η πανοπλία τους. Επιπλέον, υποστηρίζεται ότι το μπλε αίμα είναι ανθεκτικότερο στα μικρόβια, ενώ επουλώνει έως και τρεις φορές γρηγορότερα τα τραύματα. Δυστυχώς, έστω αν και όλα αυτά ακούγονται πολύ αληθινά, τα ηλεκτρονικά άρθρα είναι ανεπιβεβαίωτα και μετά από επίμονη αναζήτηση δεν βρέθηκε κάτι που να πείθει ότι δεν είναι πλάνη.

Ωστόσο, τα άρθρα αυτά οδήγησαν συνειρμικά στα βιβλία και τις ταινίες με μαγικό περιεχόμενο. Η ύπαρξη του μπλε αίματος των ευγενών και αριστοκρατών στα παραμύθια και τους μύθους υπονοείται και σπάνια εμφανίζεται ουσιαστικά ακόμα και στο φανταστικό σύμπαν! 

πηγή: Cover photo: “The Coronation of Queen Victoria”,  by Sir George Hayter,

Γαλαζοαίματοι: αλήθειες και ψέματα

Ακολουθήστε τη σελίδα μας στο Facebook ή Την ομάδα μας στο Facebook

Comments are closed.