Η ιστορία του καπετάν Ανδρέα Ζέπο…
29 Ιουνίου 2022
Γαύδος: το νησί της Καλυψώς…
4 Ιουλίου 2022

Σκόπελος: η όμορφη των Σποράδων…

Το αρχαίο όνομα του νησιού της Σκοπέλου ήταν Πεπάρηθος, από το όνομα του αδερφού του πρώτου οικιστή της, Σταφύλου, τον Πεπάρηθο. Το όνομα αυτό αναφέρεται επίσης και από τον Θουκυδίδη.

Ο Στάφυλος, πρώτος μυθικός οικιστής της Σκοπέλου (Πεπαρήθου), ήταν γιος του θεού της γονιμότητας, της ευφορίας, της άμπελου και του κρασιού, Διόνυσου και της Αριάδνης, κόρης του βασιλιά της Κρήτης, Μίνωα.

Σύμφωνα με το μύθο, ο Θησέας, γιος του Αιγαία, βασιλιά της Αθήνας, στάλθηκε με 7 νέα αγόρια και 7 νέα κορίτσια, στον βασιλιά της Κρήτης Μίνωα, με σκοπό να προσφερθούν για θυσία στον Μινώταυρο ( ένα περίεργο δημιούργημα της φύσης, μισός άντρας, μισό τέρας) που ζούσε στον λαβύρινθο του παλατιού της Κνωσσού, στην Κρήτη.

Στην Κρήτη, ο Θησέας γνωρίζει την Αριάδνη, κόρη του Μίνωα.

Η Αριάδνη τον ερωτεύεται και τον βοηθά, δίνοντας του ένα κουβάρι μαλλί, να φύγει από τον λαβύρινθο και να σωθεί. Πράγματι ο Θησέας σκοτώνει το Μινώταυρο, βρίσκει την έξοδο, απαγάγει την Αριάδνη και φεύγει από την Κρήτη.

Στο νησί της Νάξου όμως εγκαταλείπει την Αριάδνη.

Στη Νάξο,ο θεός Διόνυσος βρίσκει την Αριάδνη, την ερωτεύεται και τη μεταφέρει στην Λήμνο. Στην Λήμνο η Αριάδνη και ο Διόνυσος θα αποκτήσουν τέσσερις γιους, τον Θόαντα, τον Οινοπίωνα, τον Στάφυλο και τον Πεπάρηθο.

Στην άκρη του όρμου του Σταφύλου υπάρχει, μία χερσόνησος. Στην άκρη της χερσονήσου έχει ανακαλυφθεί ο τάφος του βασιλιά Στάφυλου και το σπαθί του που θεωρείται ως ένα από τα πιο σημαντικά δείγματα τέχνης στην Μυκηναϊκή και Μινωική περίοδο. Το ξίφος του Στάφυλου με την λαβή- η οποία ήταν φτιαγμένη από χρυσό, μήκους 32 εκ, βρέθηκε σε λακκοειδή τάφο μαζί με άλλα κρητομυκηναϊκά ευρήματα από τον αρχαιολόγο Ν.Πλάτωνα σε ανασκαφή του 1936.  Το ξίφος φυλάσσεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας.

Αρχαίοι Χρόνοι

Από τον 6ο αι. π.Χ. έως τις αρχές του 5ου αι. π.Χ. θεωρείται ως περίοδος ακμής για την Πεπάρηθο κατά την οποία «κόβονται» ασημένια νομίσματα και αναπτύσσονται εμπορικές σχέσεις με άλλες πόλεις –κράτη του Αιγαίου. Ιδιαίτερη έμφαση δίδεται στις εξαγωγές προϊόντων, όπως ο περίφημος Πεπαρήθιος οίνος και το εξαίρετής ποιότητας και περιζήτητο ελαιόλαδο του νησιού.

Μία σημαντική συνεισφορά του νησιού στα αρχαία δρώμενα ήταν η συμμετοχή αθλητών του στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η μεγαλύτερη επιτυχία σημειώνεται στους Ολυμπιακούς του 569 αι. π.Χ., οπότε ο αθλητής Άγνων από την Πεπάρηθο κέρδισε στο αγώνισμα του σταδίου που ως γνωστόν ήταν αγώνας δρόμου. Προς τιμή του, οι Αρχαίοι απεικόνισαν το πρόσωπό του σε νομίσματα ενώ στην σύγχρονη εποχή δόθηκε το όνομά του στο σημερινό ομώνυμο κόλπο, διότι η παράδοση λέει ότι ο Άγνωντας μετά τη νίκη του αποβιβάστηκε εκεί με το πλοίο του. 

Η Χώρα της Σκοπέλου εντυπωσιάζει κάθε επισκέπτη με την επιβλητική όψη της και τα μικρά γραφικά δρομάκια! Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως η συντριπτική πλειοψηφία των τουριστών μιλάει για «έρωτα με την πρώτη ματιά» Μια όμορφη διαδρομή ξεκινά από το Πηγαδάκι, πάνω από την παραλία της Χώρας με κατεύθυνση στο Ενετικό Κάστρο που χρονολογείται από το 13ο αι. και δημιουργήθηκε από την οικογένεια των Γκίζι.  Στη Χώρα της Σκοπέλου, ξεχωρίζουν το σπίτι του λογοτέχνη Παύλου Νιρβάνα (δίπλα από την εκκλησία των Τριών Ιεραρχών), τα εκθέματα του Αρχοντικού Βακράτσα, του Λαογραφικού μουσείου, στο κέντρο της Χώρας αλλά και του αρχαιολογικού χώρου του Ασκληπιείου που βρίσκεται δεξιά του λιμανιού στην περιοχή Αμπελική.

Μια άλλη υπέροχη διαδρομή στην Χώρα, περιλαμβάνει την ανάβαση από την Παναγίτσα του Πύργου -στην άκρη του λιμανιού- έως το Κάστρο. Η διαδρομή αυτή είναι ταυτόχρονα ένα «ταξίδι» στο παρελθόν.

Όποια διαδρομή επιλέξει κανείς, η Παναγίτσα του Πύργου «κλέβει τις εντυπώσεις»! Η γραφική πανέμορφη εκκλησία βρίσκεται πάνω στο βράχο στην είσοδο του λιμανιού της Σκοπέλου και είναι μια από τις πρώτες εντυπωσιακές εικόνες που «χαράζονται» για πάντα στο μυαλό και την καρδιά του επισκέπτη, φτάνοντας στο νησί. Ο τύπος της εκκλησίας είναι σύνθετος, σταυροειδής και ο τρούλος της στηρίζεται σε τέσσερις κίονες που βρίσκονται στον κυρίως ναό. Το τέμπλο χρονολογείται από τον 17ο αιώνα και παρουσιάζει σκηνές από την Παλαιά και την Καινή Διαθήκη, με περίτεχνες διακοσμήσεις από σκαλιστά λουλούδια και πουλιά γύρω από τα πλαίσια με τις εικόνες των Αγίων.

Στο νησί θα βρείτε πολλές παραλίες και γραφικά χωριουδάκια και τα τελευταία χρόνια έχει γίνει αγαπημένος τουριστικός προορισμός από ξένους τουρίστες , μιας και η ταινία mamma mia το έκανε γνωστό σε όλο τον κόσμο… Παρακάτω βρήκαμε έναν εκπληκτικό σύνδεσμο που μας παρουσιάζει τις παραλίες του νησιού!!!

Εδώ είναι η ομάδα μας στο Facebook και εδώ  η σελίδα μας!!

Comments are closed.