Η Σκιάθος πρωτοκατοικήθηκε από τους Πελασγούς . Ακολούθησαν οι Κάρες, οι Κρήτες, οι Μυκηναίοι και οι Χαλκιδείς από τη γειτονική Εύβοια.
Τα σημεία που αξίζουν την επίσκεψή σας μπορούν να χωριστούν σε πολιτιστικά αλλά και φυσικά αξιοθέατα που εκφράζουν τον μοναδικό χαρακτήρα του νησιού, συνδυάζοντας τη φυσική ομορφιά με την κουλτούρα.
Τα κύρια πολιτιστικά αξιοθέατα του νησιού είναι οι εκκλησίες του, τα μοναστήρια και άλλα μνημεία κυρίως της Βυζαντινής περιόδου αλλά και της Βενετσιάνικης εποχής. Τα περισσότερα εντοπίζονται στην πόλη της Σκιάθου ή στα περίχωρα. Σε κάθε περίπτωση όμως στη Σκιάθο αξίζει να δείτε το κάστρο, αλλά και το Μπούρτζι, την παλιά μεσαιωνική πόλη αλλά και το σπίτι του Παπαδιαμάντη.
Χτίστηκε την εποχή που η Σκιάθος χτυπήθηκε από πειρατές και οι κάτοικοι με κάθε τρόπο προσπάθησαν να σώσουν την περιουσία τους και τους εαυτούς τους. Αν και η ζωή μέσα στο κάστρο υπήρξε δύσκολη, αυτό σε καμία περίπτωση δεν εμπόδισε τους κατοίκους από το να συνεχίσουν τη ζωή τους και τις παραδόσεις τους. Έχτισαν εκκλησίες, μοναστήρια ακόμη και ένα τζαμί, απομεινάρια των οποίων θα μπορείτε να εντοπίσετε όταν επισκεφθείτε για πρώτη φορά το νησί.
Θα το βρείτε σε μια μικρή χερσόνησο που χωρίζει το νησί σε ανατολικό και δυτικό τμήμα του ενώ χτίστηκε από δυο αδέρφια Βενετών που ήταν ευεργέτες του νησιού και στο παρελθόν λειτούργησε και ως δημοτικό σχολείο. Στις μέρες μας είναι χώρος τέχνης με ένα παραπλήσιο ανοιχτό θέατρο.
Πρόκειται για το σπίτι του Έλληνα συγγραφέα, όπου μεγάλωσε και πέθανε. Ο Παπαδιαμάντης υπήρξε μια σεβάσμια δημόσια φιγούρα του νησιού που προσέφερε σημαντικά στην τοπική κουλτούρα μέσα από τα διηγήματα του, αν και ο ίδιος έζησε μια ταπεινή ζωή. Το σπίτι στις μέρες μας λειτουργεί ως μουσείο και αξίζει τον κόπο να το επισκεφθείτε καθώς το οίκημα είναι ένα μνημείο από μόνο του και χαρακτηριστικό δείγμα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής του νησιού.
Αν επιθυμείτε να περάσετε ένα απόγευμα περπατώντας στο νησί, τότε καλό θα ήταν να το κάνετε στην παλιά πόλη με τα στενά πέτρινα σοκάκια της. Θα βρεθείτε μπροστά στη θέα εναπομεινάντων παραδοσιακών επαύλεων, με την τυπική τους αρχιτεκτονική που είναι ένας συνδυασμός νησιώτικης αρχιτεκτονικής με στοιχεία από την αρχιτεκτονική των χωριών του Πηλίου.
Υπάρχουν δύο είδη σπηλιάς κοντά στην παραλία στα Λαλάρια. Η σκοτεινή σπηλιά και η γαλάζια. Η σκοτεινή είναι πολύ στενή και χαμηλή σπηλιά που γίνεται προσβάσιμη μόνο με μικρά καραβάκια.
Πρόκειται για μια παραλία με χαλίκια στη βορειότερη ακτή η οποία είναι προσβάσιμη με καραβάκι. Σχεδόν όλοι οι επισκέπτες της Σκιάθου έχουν μια φωτογραφία από τα Λαλάρια εξαιτίας της μεγαλειώδους και άγριας ομορφιάς της φύσης.
Εδώ είναι η ομάδα μας στο Facebook και εδώ η σελίδα μας!!