Αίγυπτος : Μια χώρα με πολλές πτυχές!!(Β΄μέρος)
25 Μαΐου 2022
Γιαούρτι και οφέλη …..
28 Μαΐου 2022

Αίγυπτος : Μια χώρα με πολλές πτυχές!!(γ΄μέρος)

Ολοκληρώνοντας το ταξίδι μας στην Αίγυπτο θα σταθούμε σήμερα σε μια Ελληνική πόλη…

Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, η πρώτη πόλη με αυτό το όνομα που ίδρυσε ο Μέγας Αλέξανδρος, όταν κατέκτησε την Αίγυπτο το 332 π.Χ.
Η πόλη χτίστηκε στη δυτική πλευρά του Δέλτα του Νείλου, σε μια στενή λωρίδα γης ανάμεσα στη θάλασσα και τη λίμνη Μαρεώτιδα, που γέμιζε με νερό το καλοκαίρι, όταν πλημμύριζε ο ποταμός.
Τη θέση την επέλεξε ο ίδιος ο Αλέξανδρος, ο οποίος ενέκρινε και το πολεοδομικό της σχέδιο, αλλά η εκτέλεση των έργων κράτησε πολλά χρόνια και ολοκληρώθηκε μετά τον θάνατό του, όταν βασιλιάς της Αιγύπτου ήταν ο στρατηγός του Πτολεμαίος ο Λάγου.
Η  Αλεξάνδρεια     αποτελεί   το μεγαλύτερο λιμάνι της  Αιγύπτου καθώς και  βασικό οικονομικό   και τουριστικό κέντρο της χώρας .
Το 641 μ.Χ. κατακτήθηκε από τους μουσουλμάνους ακολούθησαν χρόνια στασιμότητας και για κάποιους αιώνες μειώθηκε η εμβέλεια της.

Γνώρισε εποχες  μεγάλης δόξας κατα την Ελληνορωμαική περίοδο, όντας η αιγυπτιακή   πρωτεύουσα για   μια   χιλιετία μέχρι την αραβική επιδρομή και κατάκτησή  της.

 Η  πλούσια  ιστορία  της  πόλης σκιαγραφήθηκε  από  σπουδαίες προσωπικότητες οπως  η  Κλεοπάτρα και ο Ιούλιος Καίσαρας, καθως και από τις δημιουργίες του Κωσταντίνου Καβάφη και της Πηνελόπης Δέλτα. 
Η Αλεξάνδρεια αποτέλεσε  λίκνο πολιτισμού και γνώσης με  την περίφημη βιβλιοθήκη της  Αλεξάνδρειας, την πιο σημαντική  βιβλιοθήκη της αρχαιότητας, ενώ ήταν  γνωστό κέντρο ελληνισμού  με σημαντική  παρουσία και της εβραικής κοινότητας. 
Το μεσογειακό ταπεραμέντο συναντά την ανατολίτικη κουλτούρα και η Αλεξάνδρεια, διατηρώντας τη γοητεία της, προσφέρει αξεπέραστες εικόνες και μαγική  ατμόσφαιρα στους  επισκέπτες της.

Ο Φάρος και η Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας .

Ο ΦΑΡΟΣ ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ.

Άρχισε να χτίζεται περί το 283-282 π.Χ.,από τον Σώστρατο τον Κνίδιο επί Πτολεμαίου Α’, και ολοκληρώθηκε κατά τη βασιλεία του γιου του, Πτολεμαίου Β’, περί το 270 π.Χ.

Το όνομά του το πήρε από τη νησίδα Φάρο στον κόλπο της Αλεξάνδρειας λειτουργώντας πια ως πρότυπο για το πώς πρέπει να χτίζονται οι φάροι.

Στο ψηλότερο τμήμα του υπήρχε ένας θεόρατος καθρέφτης (ή ορειχάλκινο κάτοπτρο),για να κάνει σινιάλο στους ναυτικούς την ημέρα, ενώ το βράδυ έκαιγε μια τεράστια πυρά.
Ήταν χτισμένο σε τέσσερα επίπεδα (ή τρία) και διακοσμημένο με λευκό μάρμαρο, ώστε να αντανακλά τις ακτίδες του ηλίου και να φαίνεται από χιλιόμετρα μακριά.

Κατάφερε να διασωθεί εώς την σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή του από τρεις σεισμούς που έλαβαν χώρα το 796, το 1303 και το 1323 μ.Χ. 

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

ιδρύθηκε επί  Πτολεμαίου Α’ ,του Σωτήρος, με την παρότρυνση του Δημήτριου Φαληρέα, και έγινε το εκδοτικό κέντρο του τότε γνωστού κόσμου,υπερσκελίζοντας ως προς τον πλούτο των χειρογράφων της κάθε άλλη γνωστή βιβλιοθήκη της εποχής της και του παρελθόντος.

Η μαζική παραγωγή χειρογράφων, ωστόσο, επετεύχθη από τον εξόριστο Δημήτριο Φαληρέα κατ’ εντολήν του Πτολεμαίου .

Η μεγάλη φιλοδοξία του Πτολεμαίου ηταν να συσσωρεύσει όλη τη γνώση, και οδήγησε αυτές τις μικρές συλλογές στην επικράτεια μιας αληθινής βιβλιοθήκης. 

Οι μέθοδοι που χρησιμοποίησαν οι διάδοχοι του Πτολεμαίου προκειμένου να πετύχουν το σκοπό τους ήταν σίγουρα μοναδικές.

Ο Πτολεμαίος Γ΄ συνέταξε μια επιστολή “προς όλους τους ηγεμόνες του κόσμου”, ζητώντας να δανειστεί τα βιβλία τους, (Γαλην. 17.1).

Όταν οι Αθηναίοι του έστειλαν τα κείμενα του Ευριπίδη, του Αισχύλου και του Σοφοκλή, εκείνος τα αντέγραψε και επέστρεψε πίσω τα αντίγραφα, κρατώντας τα πρωτότυπα για τη βιβλιοθήκη.

Επίσης, όλα τα πλοία που ελλιμενίζονταν στο λιμάνι της Αλεξάνδρειας, ήταν υποχρεωμένα να υποστούν έρευνα όχι για λαθρεμπόριο, αλλά για παπύρουςπου αντιγράφονταν και παραδίδονταν πίσω στους κατόχους τους, αν το επιθυμούσαν.

Στην βιβλιοθήκη εργάστηκαν σπουδαίοι έλληνες σοφοί όπως ο Ερατοσθένης,ο Ζηνόδοτος,ο Αρίσταρχος ο Σάμιος και ο Καλλίμαχος.

Η πρώτη μεγάλη καταστροφή της βιβλιοθήκης έρχεται με την πολιορκία του Ιουλίου Καίσαρα στο Βρουχείον από τον Αχίλα.

Θέλοντας να εμποδίσει τον αντίπαλό του από την ελεύθερη είσοδο στο λιμάνι, ο Ιούλιος Καίσαρας έκαψε το ρωμαϊκό του στόλο, αποτελούμενο από 72 πλοία, μαζί με εκείνα που κατασκευάζονταν στα ναυπηγεία.

Η φωτιά μεταδόθηκε στην ξηρά στο λιμάνι και τότε κάηκε η βιβλιοθήκη του Βρουχείου

Η δεύτερη καταστροφή συνέβη επί αυτοκράτορα Καρακάλλα.
Ο Καρακάλλας, επιθυμώντας να εκδικηθεί τους Αλεξανδρινούς για τα δηκτικά τους σχόλια σε βάρος του, όχι μόνον κατέσφαξε όλη τη νεολαία της ευγενούς τάξης,αλλά και δήμευσε και την περιουσία του Μουσείου, του ενός από τα τρία φημολογούμενα κτίρια της Βιβλιοθήκης, έδιωξε τους σοφούς και κατέστρεψε μέρος της βιβλιοθήκη.

Ότι απέμεινε τον 7ο αιώνα ο χαλίφης Ομάρ της Δαμασκού κατέλαβε την πόλη της Αλεξάνδρειας και διέταξε την καταστροφή των έργων της βιβλιοθήκης που έρχονταν σε αντίθεση με το Κοράνι.

Οι στρατιώτες του έκαψαν όλα τα βιβλία εκτός από εκείνα του Αριστοτέλη.
Τους πήρε 6 μήνες για να τα καταστρέψουν και μάλιστα χρησιμοποιούσαν τη φωτιά για να ζεστάνουν τα δημόσια λουτρά όπου διασκέδαζαν….

Σήμερα στην Αλεξάνδρεια μπορεί ο επισκέπτης να κάνει περιήγηση:

Η Νέα Αλεξανδρινή Βιβλιοθήκη

Αποτελεί προσπάθεια αναβίωσης του μεγαλείου της αρχαίας  βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας. Ολοκληρώθηκε το 2002 κοντά στο σημείο  που  βρισκοταν η αρχαία βιβλιοθήκη και αποτελεί μεγαλειώδες  αρχιτεκτονικό επίτευγμα. Στους χώρους της φιλοξενούνται εκθέσεις τέχνης, εργαστηριο  συντήρησης χειρογράφων, πλανητάριο και 3 μουσεία.

Το Φρούριο του Σουλτάνου Κάιτ Μπέη

Ειναι χτισμενο στοσημείο που βρισκόταν ο αρχαίος Φάρος  της  Αλεξάνδρειας, πριν καταρρεύσει απο τους σεισμους που επληξαν την περιοχη το 1303 και το 1323. Περιλαμβάνει Ναυτικό Μουσείο και τζαμί, ενώ προσφέρει υπέροχη θέα της πόλης και του λιμανιού.

Οι   Κατακόμβες του Kom Ash Shuqqafa

Πρόκειται για το μεγαλύτερο Ρωμαϊκό νεκροταφείο της Αιγύπτου και αποτελεί σημαντικό αρχαιολογικό χωρο. Οι  Αλεξανδρινοί τάφοι, τα αγάλματα και η αρχιτεκτονική  παρουσίαζουν μείγμα από ρωμαϊκές, ελληνικές και  αιγυπτιακές   επιρροές, ενώ ο χώρος διαρθρώνεται σε 3 επίπεδα χτισμένα από βράχο, τα  οποία χρονολογούνται  από το  2ο αιώνα μ.Χ.

Το σπίτι του Κωνσταντίνου Καβάφη

Το σπίτι  του σπουδαίου   συγγραφέα  έχει μετατραπεί σε μουσείο, όπου φιλοξενείται  μερος της βιβλιοθηκης του καθως και μεταφράσεις του έργου του  σε  πάνω από 20  γλώσσες.

Στους σύνδεσμους που ακολουθούν μπορούμε να δούμε πως ήταν ο φάρος και η βιβλιοθήκη καθώς επίσης πως είναι η σημερινή εικόνα της πόλης…

πηγή πληροφοριών : https://colossusproject.org/

Εδώ είναι η ομάδα μας στο Facebook και εδώ  η σελίδα μας!!

Comments are closed.