Ολοκληρώνοντας το ταξίδι μας στην Αίγυπτο θα σταθούμε σήμερα σε μια Ελληνική πόλη…
Γνώρισε εποχες μεγάλης δόξας κατα την Ελληνορωμαική περίοδο, όντας η αιγυπτιακή πρωτεύουσα για μια χιλιετία μέχρι την αραβική επιδρομή και κατάκτησή της.
Άρχισε να χτίζεται περί το 283-282 π.Χ.,από τον Σώστρατο τον Κνίδιο επί Πτολεμαίου Α’, και ολοκληρώθηκε κατά τη βασιλεία του γιου του, Πτολεμαίου Β’, περί το 270 π.Χ.
Το όνομά του το πήρε από τη νησίδα Φάρο στον κόλπο της Αλεξάνδρειας λειτουργώντας πια ως πρότυπο για το πώς πρέπει να χτίζονται οι φάροι.
Κατάφερε να διασωθεί εώς την σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή του από τρεις σεισμούς που έλαβαν χώρα το 796, το 1303 και το 1323 μ.Χ.
ιδρύθηκε επί Πτολεμαίου Α’ ,του Σωτήρος, με την παρότρυνση του Δημήτριου Φαληρέα, και έγινε το εκδοτικό κέντρο του τότε γνωστού κόσμου,υπερσκελίζοντας ως προς τον πλούτο των χειρογράφων της κάθε άλλη γνωστή βιβλιοθήκη της εποχής της και του παρελθόντος.
Η μαζική παραγωγή χειρογράφων, ωστόσο, επετεύχθη από τον εξόριστο Δημήτριο Φαληρέα κατ’ εντολήν του Πτολεμαίου .
Η μεγάλη φιλοδοξία του Πτολεμαίου ηταν να συσσωρεύσει όλη τη γνώση, και οδήγησε αυτές τις μικρές συλλογές στην επικράτεια μιας αληθινής βιβλιοθήκης.
Ο Πτολεμαίος Γ΄ συνέταξε μια επιστολή “προς όλους τους ηγεμόνες του κόσμου”, ζητώντας να δανειστεί τα βιβλία τους, (Γαλην. 17.1).
Όταν οι Αθηναίοι του έστειλαν τα κείμενα του Ευριπίδη, του Αισχύλου και του Σοφοκλή, εκείνος τα αντέγραψε και επέστρεψε πίσω τα αντίγραφα, κρατώντας τα πρωτότυπα για τη βιβλιοθήκη.
Επίσης, όλα τα πλοία που ελλιμενίζονταν στο λιμάνι της Αλεξάνδρειας, ήταν υποχρεωμένα να υποστούν έρευνα όχι για λαθρεμπόριο, αλλά για παπύρουςπου αντιγράφονταν και παραδίδονταν πίσω στους κατόχους τους, αν το επιθυμούσαν.
Στην βιβλιοθήκη εργάστηκαν σπουδαίοι έλληνες σοφοί όπως ο Ερατοσθένης,ο Ζηνόδοτος,ο Αρίσταρχος ο Σάμιος και ο Καλλίμαχος.
Θέλοντας να εμποδίσει τον αντίπαλό του από την ελεύθερη είσοδο στο λιμάνι, ο Ιούλιος Καίσαρας έκαψε το ρωμαϊκό του στόλο, αποτελούμενο από 72 πλοία, μαζί με εκείνα που κατασκευάζονταν στα ναυπηγεία.
Η φωτιά μεταδόθηκε στην ξηρά στο λιμάνι και τότε κάηκε η βιβλιοθήκη του Βρουχείου.
Ότι απέμεινε τον 7ο αιώνα ο χαλίφης Ομάρ της Δαμασκού κατέλαβε την πόλη της Αλεξάνδρειας και διέταξε την καταστροφή των έργων της βιβλιοθήκης που έρχονταν σε αντίθεση με το Κοράνι.
Η Νέα Αλεξανδρινή Βιβλιοθήκη
Το Φρούριο του Σουλτάνου Κάιτ Μπέη
Ειναι χτισμενο στοσημείο που βρισκόταν ο αρχαίος Φάρος της Αλεξάνδρειας, πριν καταρρεύσει απο τους σεισμους που επληξαν την περιοχη το 1303 και το 1323. Περιλαμβάνει Ναυτικό Μουσείο και τζαμί, ενώ προσφέρει υπέροχη θέα της πόλης και του λιμανιού.
Οι Κατακόμβες του Kom Ash Shuqqafa
Πρόκειται για το μεγαλύτερο Ρωμαϊκό νεκροταφείο της Αιγύπτου και αποτελεί σημαντικό αρχαιολογικό χωρο. Οι Αλεξανδρινοί τάφοι, τα αγάλματα και η αρχιτεκτονική παρουσίαζουν μείγμα από ρωμαϊκές, ελληνικές και αιγυπτιακές επιρροές, ενώ ο χώρος διαρθρώνεται σε 3 επίπεδα χτισμένα από βράχο, τα οποία χρονολογούνται από το 2ο αιώνα μ.Χ.
Το σπίτι του Κωνσταντίνου Καβάφη
Το σπίτι του σπουδαίου συγγραφέα έχει μετατραπεί σε μουσείο, όπου φιλοξενείται μερος της βιβλιοθηκης του καθως και μεταφράσεις του έργου του σε πάνω από 20 γλώσσες.
Στους σύνδεσμους που ακολουθούν μπορούμε να δούμε πως ήταν ο φάρος και η βιβλιοθήκη καθώς επίσης πως είναι η σημερινή εικόνα της πόλης…
πηγή πληροφοριών : https://colossusproject.org/
Εδώ είναι η ομάδα μας στο Facebook και εδώ η σελίδα μας!!