Ματέρα: Η πόλη των βράχων !!
20 Μαΐου 2022Αίγυπτος: Μια χώρα με πολλές πτυχές!!(α΄μέρος)
22 Μαΐου 2022Κοινά γεύματα ή δείπνα φέρνουν τους ανθρώπους μαζί και βελτιώνουν την ποιότητα της επικοινωνίας.
Στη διάρκεια επαγγελματικών γευμάτων μπορούν να κλείσουν οι καλύτερες συμφωνίες ή μετά από μια επαγγελματική συμφωνία ακολουθεί συνήθως ένα καλό γεύμα.
Στο τραπέζι, η οικογένεια μπορεί να συζητήσει όλα τα θέματα που απασχολούν την οικογένεια και φυσικά δεν υπάρχει εκδήλωση που να μην ακολουθεί γεύμα . Από γεννέθλια , γάμο, βάφτιση μέχρι…κηδεία…
Ο καθένας μας έχει εξοικειωθεί με τους βασικούς κανόνες που ακολουθούμε στον τόπο μας και τα εφαρμόζουμε πλέον χχωρίς σκέψη … μέχρι να βρεθούμε σε κάποιο άλλο μέρος και να ανακαλύψουμε ότι δεν είναι όλα αποδεκτά από όλους..
Τι εννοούμε μ’αυτό;;;
Οι συνήθειες του φαγητού εξαρτώνται από το μέρος της γης στο οποίο ζούμε και καθορίζονται, μεταξύ άλλων, και από τον πολιτισμό και τις παραδόσεις μας.
Μια παλιά παροιμία λέει όταν είσαι στη Ρώμη ,φάε με τον τρόπο που τρώνε οι Ρωμαίοι!
Παρακάτω θα γνωρίσετε τις πιο περίεργες συνήθειες που έχουν να κάνουν με το φαγητό στον κόσμο.
Ινδία
Σε πολλές χώρες, το να λέτε «ευχαριστώ» αποδεικνύει ότι έχετε καλούς τρόπους. Αλλά στην Ινδία, μπορεί να είναι απολύτως προσβλητικό εκτός και αν είστε σε κάποια επίσημη εκδήλωση.
Διαφορετικά, μεταξύ της οικογένειας και των φίλων, το να τους ευχαριστήσετε υπονοεί ότι έχουν προσπαθήσει υπερβολικά για να κάνουν κάτι το ιδιαίτερο για σας και ότι βλέπετε τη σχέση σας περισσότερο τυπική παρά φιλική.
Ουγγαρία
Μην τσουγκρίζετε τα ποτήρια σας για να ευχηθείτε καθώς σηματοδοτεί ένα σκοτεινό και δυσάρεστο πολιτικό γεγονός του παρελθόντος.
Όταν η αυστριακή κυβέρνηση κατέστειλε μια ουγγρική εξέγερση το 1848, οι αυστριακοί ηγέτες γιόρτασαν δημόσια την εκτέλεση των εξεγερμένων Ούγγρων τσουγκρίζοντας τα ποτήρια τους.
Ταϊλάνδη
Θα σας δώσουν chopsticks για όλα τα πιάτα με noodles και ένα πιρούνι και κουτάλι για όλα τα άλλα. Κρατήστε το πιρούνι στο αριστερό σας χέρι και το κουτάλι στα δεξί, αλλά προσέξτε, δεν πρέπει να χρησιμοποιήσετε το πιρούνι για να φάτε.
Θα βάζετε με αυτό φαγητό από το πιάτο στο κουτάλι, ή θα κόβετε το φαγητό σε μικρότερα κομμάτια. Το πιρούνι δεν μπαίνει ποτέ στο στόμα. Επίσης, το ρύζι τρώγεται με τα δάχτυλα και μην ξεχνάτε να παίρνετε μικρές μπουκιές κάθε φορά.
Ιορδανία
Η εθιμοτυπία του καφέ είναι περίπλοκη. Στην κουλτούρα των Βεδουίνων είναι μια εξαιρετικά ξεχωριστή υπόθεση. Οι άνδρες και οι γυναίκες διαχωρίζονται συνήθως και κάθε ομάδα περιμένει και παρακολουθεί, ενώ ο οικοδεσπότης κάνει τον καφέ .
Στη συνέχεια δοκιμάζει πρώτα, για να βεβαιωθεί ότι είναι κατάλληλος για το σερβίρισμα. Στη συνέχεια, κάθε επισκέπτης παίρνει μια μικρή ποσότητα σε ένα μικρό κύπελλο, και συνηθίζεται να σερβίρονται από τα δεξιά προς τα αριστερά.
Επιτρέπεται να πιεί κανείς μέχρι και τρία φλιτζάνια. Μπορείτε να σταματήσετε οποιαδήποτε στιγμή, αφού έχετε πιεί τουλάχιστον ένα ως ένδειξη εκτίμησης, ανακινώντας το κύπελλο προς τον οικοδεσπότη.
Ηνωμένο Βασίλειο
Φροντίστε να έχετε το μπολ της σούπας αρκετά μακριά σας και χρησιμοποιείστε μαχαιροπήρουνο για να φάτε και τη μπανάνα.
Η βρετανική παράδοση υπαγορεύει επίσης ότι μια καράφα με port πρέπει να περάσει γύρω από το τραπέζι κατά τη φορά των δεικτών του ρολογιού.
Κανείς δεν ξέρει ακριβώς γιατί, αλλά κάποιοι υποστηρίζουν ότι μάλλον γιατί «port» σημαίνει την αριστερή πλευρά ενός πλοίου και εδώ και πολύ καιρό αποτελεί το ποτό που προτιμούν στο Βασιλικό Ναυτικό.
Τι γίνεται όμως αν κάποιος δίπλα σας ξεχαστεί και δεν σας προσφέρει την καράφα; Η εθιμοτυπία λέει ότι δεν το ζητάτε άμεσα, αντίθετα, ρωτάτε: “Γνωρίζετε τον επίσκοπο του Norwich;” Όσοι γνωρίζουν θα ξέρουν αμέσως ότι πρόκειται για μια αναφορά για να συνεχιστεί το σερβίρισμα του port.
Σε αυτή την περίπτωση, η συνήθης σωστή απάντηση είναι : “είναι ένα τρομερά καλός άνθρωπος, αλλά πάντα ξεχνά να περάσει το port». Μια συνήθεια που εξελίχθηκε ως ένας ευγενικός τρόπος να του υπενθυμίσουμε ότι υπάρχουν και άλλοι που περιμένουν να σερβιριστούν στο τραπέζι.
Κίνα
Στην κινέζικη παράδοση, ένα ψάρι – ή άλλο ζώο όπως π.χ. η πάπια – που σερβίρεται ολόκληρο θα πρέπει να τοποθετεί στο τραπέζι με το κεφάλι προς τον μεγαλύτερο σε ηλικία συνδαιτυμόνα ως ένδειξη σεβασμού.
Επίσης, απαγορεύεται να γυρίσει πλευρά το ψάρι στην πιατέλα γιατί μεταφορικά παραπέμπει σε προδοσία, γυρίζοντας την πλάτη μας σε κάποιον που υποτίθεται ότι είμαστε πιστοί. Κάποιοι επίσης θεωρούν ότι με αυτό τον τρόπο, προκαλούνται καταστροφές κάτω από τα αλιευτικά σκάφη ή ακόμη και η ανατροπή τους.
Η σωστή εθιμοτυπία των chopsticks είναι επίσης σημαντική στην Κίνα, σε σημείο που υπάρχει και βιβλίο κανόνων. Ποτέ μη βάζετε όρθια τα ξυλάκια σας μέσα σε ένα μπολ με ρύζι, ούτε να προσφέρετε φαγητό σε κάποιον με τα ξυλάκια, καθώς τα χρησιμοποιούν για να περάσουν τα οστά κατά τη διάρκεια του τελετουργικού της κηδείας.
Επιτρέπεται όμως να ρουφάτε με ευχαρίστηση τις σούπες και τα noodles σας, όπως και το να ρεύεστε μετά από το φαγητό, δείχνοντας την εκτίμησή σας.
Προσέξτε επίσης να μη φάτε όλο το φαγητό από το πιάτο σας, γιατί υποδηλώνει ότι είστε ακόμη πεινασμένοι και υπονοεί ότι ο οικοδεσπότης σας δεν σας έδωσε αρκετό φαγητό. Αντίθετα, στην Ινδία ή την Ιαπωνία, το να αφήσετε έστω και λίγο στο πιάτο σας συνεπάγεται ασέβεια προς τον οικοδεσπότη και το φαγητό καθώς το θεωρείτε άχρηστο.
Γεωργία
Το έθιμο να μην πίνετε με μικρές γουλιές το κρασί σας αλλά, αντίθετα, να αδειάζετε μονοκοπανιά ένα ολόκληρο ποτήρι, ευτυχώς ισχύει μόνο μια φορά το χρόνο, κατά τη διάρκεια της Supra, μιας παραδοσιακής γιορτής.
Γαλλία
Εδώ το ψωμί μπαίνει απευθείας στο τραπέζι και όχι σε ψωμιέρα ή στο πιάτο και το τρώτε ως συνοδεία του φαγητού και όχι ως ορεκτικό. Επίσης, μην κόβετε τη σαλάτα σας με μαχαίρι αλλά διπλώστε π.χ. το μαρούλι σε μικρότερα κομμάτια και καρφώστε το με το πιρούνι.
Χιλή
Οι Χιλιανοί δεν τρώνε τίποτε με τα χέρια. Ούτε καν τις τηγανητές πατάτες. Οι Χιλιανοί χρησιμοποιούν πάντα μαχαιροπίρουνα, άλλη συμπεριφορά θεωρείται εξαιρετικά αγενής.
Πορτογαλία
Αν ζητήσετε αλάτι και πιπέρι για να προσθέσετε στο φαγητό σας θεωρείται προσβλητικό για τη μαγειρική ικανότητα του σεφ.
Μέση Ανατολή, Ινδία και μερικά μέρη της Αφρικής
Μην τρώτε με το αριστερό σας χέρι καθώς συνδέεται παραδοσιακά με τις σωματικές λειτουργίες και ως εκ τούτου θεωρείται ακάθαρτο.
Κορέα
Κανένας δεν μπορεί να αρχίσει να τρώει αν δεν ξεκινήσει πρώτα ο πιο ηλικιωμένος άνδρας της οικογένειας ή της παρέας. Επίσης, δέχεστε το ποτό που σας προσφέρουν οι πρεσβύτεροι χρησιμοποιώντας πάντα και τα δύο χέρια και δεν σερβίρεστε ποτέ μόνοι σας οποιοδήποτε ποτό.
Τανζανία
Είναι μεγάλη αγένεια να φθάνετε στην ώρα σας σε ένα κάλεσμα για δείπνο. Καθυστερείστε τουλάχιστον 15-30 λεπτά.
Ιταλία
Μην ζητάτε ποτέ επιπλέον τυρί εάν δεν προσφέρεται.
Επίσης Η εθιμοτυπία του καφέ εξαρτάται από την ώρα
Ο καφές λαμβάνεται πολύ σοβαρά στην Ιταλία και υπάρχουν ορισμένοι κανόνες που ισχύουν κατά την παραγγελία -και την κατανάλωσή του.
Ο μεγαλύτερος κανόνας είναι να μην παραγγείλεις γάλα στον καφέ σου μετά τις 11 π.μ. και αυτός ο κανόνας ισχύει για κάθε είδος καφέ.
Κανένας ντόπιος δεν θα παραγγείλει ποτέ καπουτσίνο το απόγευμα ή το βράδυ, και αυτό οφείλεται στην εκτεταμένη, μακροχρόνια πεποίθηση ότι το γάλα θα επηρεάσει την πέψη.
Σύμφωνα με το site Italy Explained, μπορείς σίγουρα να παραγγείλεις καπουτσίνο οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας και, ενώ τα περισσότερα μέρη στην πλειοψηφία τους θα σου το φέρουν, μην ξαφνιαστείς αν σου το αρνηθούν ορθά κοφτά.
Ρωσία
Οι Ρώσοι παίρνουν στα σοβαρά τη βότκα τους γι αυτό την πίνουν πάντα σκέτη. Ακόμη και ο πάγος απαγορεύεται. Επιπλέον δείχνει μεγάλη έλλειψη εμπιστοσύνης και φιλίας αν αρνηθείτε ένα ποτήρι βότκας που σας προσφέρεται
πηγή: https://www.followgeorge.gr/, https://coshair.ru/
Εδώ είναι η ομάδα μας στο Facebook και εδώ η σελίδα μας!!