Οι κανόνες εθιμοτυπίας στα τραπέζια των λαών!!
22 Μαΐου 2022
Αίγυπτος : Μια χώρα με πολλές πτυχές!!(Β΄μέρος)
25 Μαΐου 2022

Αίγυπτος: Μια χώρα με πολλές πτυχές!!(α΄μέρος)

Η Αίγυπτoς ήταν κατοικημένη απο την παλαιολιθική ακομη εποχή απο χαμίτες και σημίτες, πολιτικά οργανωμένη σε βασιλεία απο το 4000 π.Χ. ενώθηκε γυρω στο 3100 π.Χ. απο τον Μενες, πρώτο βασιλια της Πανω και Κατω Αιγυπτου, τον οποιο διαδεχτηκαν Φαραώ τριαντα δυναστειών κατανεμημενων σε διαφορες περιοδους:
I) Αρχαίο Βασίλειο (περιπου 3300 π.Χ.-2160 π.Χ., πρωτευουσες του ήταν η Τινιδα και η Μεμφιδα και σ’ αυτο ανήκαν οι Φαραώ Χεοπας, Χεφρινος, Μισερινο, κατασκευαστες των πυραμιδων της Γκιζας. Οι αιγυπτιακες κτήσεις επεκταθηκαν κατα την διαρκεια των ΙΙΙ-V δυναστειών, μεχρι την Παλαιστινη.
ΙΙ) Μεσο Βασιλειο (2160-1580 π.Χ., δυναστειες ΧΙ-ΧVII), ειχε για πρωτευουσα την Θήβα και την Χουας. Οργανωμενο το κρατος διαμεσου μιας μεγαλης γραφειοκρατιας. Οι Φαραώ στοχευαν κυριως στη βελτιωση της γεωργιας με μεγαλα υδραυλικα εργα.
Ο Σεσοστρι Γ’ κατεκτησε την Νουβια και την νοτια Παλαιστινη. Σημιτικες φυλες, οι Χιξος, οταν η Αυτοκρατορια βρισκοταν σε παρακμή, πήραν την περιοχή του Δελτα (1680) και την διατήρησαν για εναν αιώνα.
ΙΙΙ) Νεο Βασιλειο (1580-525 π.Χ., δυναστειες ΧVIII-XXVI), πρωτευουσες του οι Θήβα, Τανις και Σαΐς. Κατα τη διαρκεια της βασιλειας του Τουθμωσι Α’ και Γ’, η αιγυπτιακή ηγεμονια επεκταθηκε στην Κυπρο, στη Συρια και στις πεδιαδες του Ευφρατη.
Ο Ραμσής Β’ αγωνισθηκε εναντιον των Χιττιτών (1278π.Χ.), ο Ραμσής Γ’ εδιωξε οριστικα τους λαους της θαλασσας που κατελαβαν τον Δελτα. Ακολούθησε μια περιοδος παρακμής, κατα την οποια η χώρα ήταν διαδοχικα αντικειμενο κατακτησης των Λιβυων, των Αιθιοπων και των Ασσυριων. Αποκτώντας την ανεξαρτησια της πάλι γνωριζει μια περιοδο ευημεριας και ανοιγει το περασμα για τους Έλληνες
IV) Περσική περιοδος (525-332 π.Χ., δυναστειες XXVII-XXX), κατακτήθηκε απο τον Καμβυση, η Αιγυπτος εγινε υποδουλος της Περσιας ή των περσικών δυναστειών μεχρι την κατακτηση του Μεγαλου Αλεξανδρου (332 π.Χ).
Ο μακεδονας βασιλιας ιδρυσε εκει την Αλεξανδρεια, προορισμενη για ενα λαμπρο εμπορικο και πολιτιστικο μελλον κατω απο την ελληνιστική μοναρχια των Λαγιδών, που επεβαλε στη χώρα την μακεδονικο-ελληνική ηγεμονια.
Πεφτοντας κατω απο την ρωμαϊκή κυριαρχια, μετα την ήττα του Αντωνιου και της Κλεοπατρας στο αζιο (31 π.Χ.), η Αιγυπτος αποτελεσε μερος της Βυζαντινής Αυτοκρατοριας το 395 μ.Χ..
Κατακτήθηκε απο τους αραβες το 640 μ.Χ. και αφομοιωσε την θρησκεια και τη γλώσσα τους. Κατω απο τη δυναστεια των Φατιμιδων (968-1172) εγινε το κεντρο του ισλαμικου κοσμου.
Ο Σαλαντινο, επεκτεινε τις κτήσεις της Αιγυπτου στη Συρια, στη Μεσοποταμια και στην βορεια Αφρική οδηγώντας την μουσουλμανική Αιγυπτο στη μεγαλυτερη λαμπροτητα της.
Απο το 1250 κυβερνήθηκε απο τους Μαμελουκους που εισήγαγαν ενα φεουδαρχικο καθεστώς που ξεκινησε μια διαδικασια παρακμής, η οποια κορυφώθηκε το 1517 με την οθωμανική κατακτηση.

Σήμερα ο πληθυσμός της ξεπερνάει τα 100 εκατ. κατοίκους, η επίσημη γλώσσα είναι τα αραβικά αλλά στην ενδοχώρα και το νότο μιλούν μια αραβική διάλεκτο, τα βερβερίνικα. Η επίσημη θρησκεία είναι ο ισλαμισμός.

Πρωτεύουσα της Αιγύπτου, το Κάιρο, ή αλλιώς Ελ Καχίρα -Νικηφόρος πόλη δηλαδή- ή και «η πόλη των χιλίων μιναρέδων, όπως χαρακτηριστικά το αναφέρουν, λόγω της κυριαρχίας της ισλαμικής αρχιτεκτονικής.
Είναι η μεγαλύτερη πόλη της αφρικανικής ηπείρου και του αραβικού κόσμου, με τουλάχιστον 11 εκατ. πληθυσμό.
Ιδρύθηκε τον 10ο αιώνα από την δυναστεία των Φατιμιδών, στην περιοχή όμως της σύγχρονης πόλης, βρίσκονται ερείπια παλαιότερων πρωτευουσών, όπως φαίνεται στα τμήματα του Παλαιού Καΐρου.
Το Κάιρο βρίσκεται κοντά στο Δέλτα του Νείλου, του μεγαλύτερου σε μήκος ποταμού  του κόσμου (περίπου 6.700 χλμ.), του ζωοδότη της χώρας, που χωρίζει την πόλη στην ανατολική και την δυτική όχθη.

Τι να δούμε στο Κάιρο

Το Αιγυπτιακό Μουσείο του Καΐρου, με πάνω από 120.000 εκθέματα.
Μεταξύ των χιλιάδων εντυπωσιακών εκθεμάτων, θα δούμε την αίθουσα του βασιλιά Τουταγχαμών με το νεκρικό προσωπείο του λαξευμένο από ατόφιο χρυσάφι καθώς και τη σαρκοφάγο του, ευρήματα από τους τάφους της Κοιλάδας των Βασιλέων και των Βασιλισσών, την αίθουσα με τις βασιλικές μούμιες κ.ά.
Πυραμίδες και Σφίγγα της Γκίζας

Οι πυραμίδες της Αιγύπτου, 109 στο σύνολο, είναι βασιλικοί τάφοι, οι μεγάλες για τους βασιλείς και οι μικρές για τις βασίλισσες. Τρεις όμως είναι οι διασημότερες και οι πιο εντυπωσιακές: του Χέοπα, γνωστή και ως «Η Μεγάλη Πυραμίδα -η αρχαιότερη και μεγαλύτερη από τις τρεις πυραμίδες της Νεκρόπολης της Γκίζας, το αρχαιότερο από τα Επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου, και το μόνο που σώζεται στις μέρες μας.

Οι άλλες δυο πυραμίδες της Γκίζας είναι του Χεφρήνου, γιου του Χέοπα, και του Μυκερήνου, γιου του Χεφρήνου.

Η νεκρόπολη του Καΐρου

Κάτω από το όρος Mukattam, βόρεια της Ακρόπολης, βρίσκεται η νεκρόπολη του Καΐρου – η πόλη των νεκρών. Η ηλικία του αποθετηρίου υπερβαίνει τις δύο χιλιετίες .

Η Αίγυπτος θεωρείται μουσουλμανική χώρα, μόνο το 15% των κατοίκων δηλώνουν χριστιανοί, οπότε η πόλη των νεκρών είναι ισλαμική νεκρόπολη.
Ακούγοντας αυτό το όνομα, πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι μιλάμε για τις Μεγάλες Πυραμίδες που βρίσκονται στη Γκίζα, κοντά στο Κάιρο.
Αλλά στην πραγματικότητα το λεγόμενο μεγαλύτερο νεκροταφείο, βρίσκεται μέσα στο Κάιρο και  είναι μια παγκόσμια κληρονομιά της UNESCO
Στο έδαφός της, άνθρωποι από διάφορα στρώματα της κοινωνίας, τόσο απλοί πολίτες όσο και εκπρόσωποι του μπλε αίματος, βρήκαν ανάπαυση και ειρήνη.
Πολλοί τουρίστες εντυπωσιάζονται από τους μεγαλοπρεπούς τάφους των ηγεμόνων του κόσμου, που έζησαν αρκετούς αιώνες πριν, καθώς επίσης και τον τρόπο με τον οποίο οι συγγενείς τους τίμησαν τη μνήμη των μελών της οικογένειάς τους.

Αρχικά, αυτό το νεκροταφείο ανεγέρθηκε ως χώρος για την ταφή των Αραβικών κατακτητών της Αιγύπτου, των Αμπασσιδών, των Φατιμιδών, των Μαμελούκων, των Οθωμανών και τώρα έχει μετατραπεί σε μια από τις παραγκουπόλεις του Καΐρου, όπου οι ζωντανοί και οι νεκροί συνυπάρχουν στη γειτονιά.

Σήμερα, αυτή η ασυνήθιστη μητροπολιτική περιοχή δεν είναι μόνο το τελευταίο καταφύγιο για όσους έφυγαν για έναν άλλο κόσμο, αλλά και το σπίτι των δεκάδων χιλιάδων φτωχότερων κατοίκων του Καΐρου που δεν έχουν άλλη στέγη πάνω από τα κεφάλια τους.
Ο λόγος για αυτό ήταν η αιγυπτιακή κρίση, η έλλειψη οικονομικά προσιτής στέγης για έναν ταχέως αυξανόμενο πληθυσμό. Ως εκ τούτου, πολλοί φτωχοί Αιγύπτιοι επέλεξαν την πόλη των νεκρών ως το σπίτι τους.

Μερικοί από αυτούς, σε συμφωνία με τους συγγενείς του θανόντος, ζουν απευθείας στους τάφους.

Κατά κανόνα, σε αντάλλαγμα αναλαμβάνουν να φροντίσουν τους τάφους και να αποκαταστήσουν την τάξη στην παρακείμενη περιοχή. Χάρη σε μια τέτοια ρύθμιση, η πόλη των νεκρών (Κάιρο) είναι πολύ καθαρότερη από κάποια από τα κύρια δρομάκια της πρωτεύουσας.

Εδώ μπορείτε συχνά να συναντήσετε αγόρια που παίζουν ποδόσφαιρο, και γυναίκες που κρεμάνε ρούχα ανάμεσα σε ταφόπλακες.
Για πολλούς από αυτούς, η πόλη των νεκρών έχει γίνει ένα πραγματικό σπίτι για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η ζωή εδώ είναι διαφορετική από αυτή που βράζει σε άλλα μέρη του Καΐρου.
Οι δρόμοι εδώ είναι ήσυχοι, στενοί, δεν είναι ασφαλτοστρωμένοι. Φαίνεται ότι πίσω από τους ψηλούς τοίχους με διακοσμητικές πύλες υπάρχει ένας εντελώς διαφορετικός κόσμος

Αύριο συνεχίζουμε την ξενάγηση μας στο Κάιρο γιατί ακόμα είμαστε στην αρχή….

πηγή : https://el.birmiss.com/

Εδώ είναι η ομάδα μας στο Facebook και εδώ  η σελίδα μας!!

Comments are closed.