Βατραχονήσι: Ένα νησί …στην Αθήνα!!
7 Μαΐου 2022
Όταν ο Πάγκαλος απαγόρευσε τις κοντές φούστες …
11 Μαΐου 2022

Επαρχία Καμπομπάσο, Molise, Ιταλία

Όταν ο Giuseppe Napoleone ίδρυσε το Contado di Molise το 1806 , έκανε πρωτεύουσα της περιφέρειας το Καμπομπάσο .
Γνωστό για τα χειροποίητα μαχαιροπίρουνα της, χωρίζεται στην παλιά πόλη, με το μαγευτικό Castello Monforte και τους έξι πύργους του καθώς και ένα αρχαιολογικό μουσείο του Σαμνιτικού λαού που φιλοξενείται σε ένα πρώην μεσαιωνικό κτίριο.
Ο Μεσαιωνικός δήμος περιέχει τρεις μεσαιωνικές εκκλησίες εν ενεργεία : τη Santa Maria della Croce, την San Leonardo, και την Santa Maria del Monte,
όπως επίσης και ένα αρχαιολογικό Μουσείο του Σαμνιτικού λαού , που βρίσκεται σε ένα αρχαίο παλάτι . Πολλά από τα σπίτια μέσα στο παλιό τμήμα αναστηλώνονται, αν και οι εξωτερικοί χώροι πρέπει να παραμένουν ίδιοι και η περιοχή γίνεται όλο και περισσότερο ένα ξεχωριστό μέρος για να ζήσεις .

Τι να δείτε

Το Κάστρο Monforte ,

που βρίσκεται στην κορυφή του βουνού Αγίου Αντωνίου. θεωρείται ότι είναι ένα από τα κύρια αξιοθέατα της πόλης και διαθέτει μια λαμπρή ιστορία και αρχιτεκτονική. Το Κάστρο χτίστηκε το 1450 από τον Nicola II Monforte και ανακατασκευάστηκε μετά τους σεισμούς των 1456 και 1805.

Δίπλα στο κάστρο βρίσκεται η Εκκλησία της Παναγίας του Monte (Αγ. Μαρία η Ύψιστη),

 που ανεγέρθηκε τον 11ο αιώνα και ανακατασκευάστηκε το 1525. Στεγάζει ένα πολύτιμο ξύλινο άγαλμα της Εστεμμένης από το 1334. 

Οι τοιχογραφίες στο εσωτερικό είναι από την τοπική ζωγράφος Amedeo Trivisonno(1944-1945). Εκτός από την εκκλησία της Παναγίας του Monte, υπάρχουν πολλές αρχαίες εκκλησίες όπως η εκκλησία του Αγ. Γεωργίου κτισμένη κάτω από το κάστρο, είναι προφανώς η παλαιότερη στο Campobasso, κτισμένη γύρω στο 1000 μ.Χ. και πάνω στα ερείπια ενός Παγανιστικού ναού.

Υπάρχουν, επίσης, η εκκλησία του Άγ. Βαρθολομαίου είναι ένα Ρομανικού ύφους κτίριο του 11ου αιώνα σε ασβεστόλιθο, η εκκλησία του Άγ. Λεονάρντο (14ου αιώνα) έχει ένα μείγμα Γοτθικών και Ρομανικών στοιχείων πρόσοψης και ένα πλευρικό διαχωριστικό παράθυρο με φυτικά διακοσμητικά στοιχεία επηρεασμένα από την αρχιτεκτονική της Απουλίας εκείνης της περιόδου. 

Ο Καθεδρικός, ή Εκκλησία της Αγ.Τριάδας κτίστηκε το 1504 έξω από τα τείχη της πόλης. Καταστράφηκε από ένα σεισμό το 1805 και ένα νέο Νεοκλασικό οίκημα κτίστηκε το 1829. και η εκκλησία της S. Maria della Croce ( 15ος αιώνας) καταστράφηκε από τους σεισμούς και ξαναχτίστηκε το 1930. Ο τρούλος της θεωρείται μοναδικός στο Καμπομπάσο και είναι ίσως ο πιο όμορφος σε όλη την περιοχή του Molise. Τελευταία υπάρχει η εκκλησία του Αγίου Αντωνίου, που χτίστηκε το 1572.Ειναι η πλουσιότερη στην πόλη και στην πρόσοψη υπάρχει η πύλη της Αναγέννησης που χρονολογείται από το 1572.


Μουσείο των Μυστηρίων

Το Μουσείο των Μυστηρίων του Χάρτη βρίσκεται κοντά στους παλαιούς στάβλους του μοναστηριακού συμπλέγματος του Αγίου Φραγκίσκου .Κελιά, υπερυψωμένοι όροφοι και διευρυμένοι χώροι χαρακτηρίζουν την εκθεματική διαδρομή του μουσείου που αναπτύσσεται με διαμήκη τρόπο.

Τα αρχιτεκτονικά κινήματα συνοδεύουν, σχεδόν σαν ένα πνευματικό οδηγό, τον επισκέπτη κατά μήκος των σταθμών των Παθών του Χριστού.

Οι γλυπτικές ομάδες, που ονομάζονται και πλαίσια ή παγονησίδες, φτιάχνονται εξ’ ολοκλήρου από παπιέ μασέ. Είναι έργα του καλλιτέχνη Antonio Russo από το Mirabella Eclano (1836-1914) που το 1875 τα δώρισε στην πόλη.

Το διαμορφωμένο παπιέ μασέ με ειδική μαεστρία φέρει στα αγάλματα δραματικότητα και πάθος.

Εντυπωσιακός ρεαλισμός εκδηλώνεται από τη χρήση γυάλινων ματιών και από τις φυσιογνωμίες που πολύ πιθανόν απεικονίζουν γνωστά πρόσωπα του καλλιτέχνη. Όμως το μουσείο δεν είναι μόνο παρατήρηση: στο εσωτερικό πραγματικά είναι δυνατόν να μάθει κανείς τις κύριες τεχνικές της επεξεργασίας του παπιέ μασέ χάρη σε οπτικοακουστική διδακτική στήριξη.


Η ‘Γιορτή των Μυστηρίων’

Είναι μια από τις πιο σημαντικές και εντυπωσιακές εκδηλώσεις του θρησκευτικού και λαϊκού πολιτισμού του Molise. Αυτή η παράδοση λαμβάνει χώρα την Ημέρα του Σώματος του Κυρίου (τη χριστιανική γιορτή που θεσμοθετήθηκε από τον Πάπα Urbano τον 4ο το 1264)
και συνιστά την πομπή 13 ξύλινων ομοιωμάτων, που εκπροσωπούν διάφορες στιγμές των παθών του Ιησού .Η πομπή ξεκινά από το ομώνυμο Μουσείο που βρίσκεται στην οδό Trento 3 και συνεχίζεται στους δρόμους του ιστορικού κέντρου και στις κύριες οδούς της πόλης του Campobasso
Τα ξύλινα ομοιώματα κουβαλούν στην πλάτη τους μια ομάδα νέων, περίπου 12 ανά μυστήριο, με ρυθμό, που απαγγέλλεται από τον αρχηγό του Μυστηρίου.

Τα Μυστήρια αντιπροσωπεύουν ζωντανά κάδρα της Παλαιάς και Καινής Διαθήκης : παιδιά, γέροι και ενήλικες ντυμένοι με ρούχα ποικίλων χρωμάτων είναι συνδεδεμένοι με ατσάλινες και ασημένιες δομές επενδυμένες με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να δίνουν την εντύπωση ότι οι άγγελοι, οι άγιοι και οι δαίμονες πραγματικά πλανιούνται στον αέρα.

Οι Μηχανές των Μυστηρίων (που ονομάζονται και Πνεύματα) δημιουργήθηκαν το 1748 από τον Paolo Saverio di Zinno, διάσημο καλλιτέχνη του Campobasso.

L’INFIORATA

Το απόγευμα της 31ης Μαΐου λαμβάνει χώρα στο Campobasso μια παραδοσιακή εκδήλωση, ιδιαίτερα αγαπητή από το λαό, στη διάρκεια της οποίας το συμβολικό άγαλμα της Παναγίας των Monti περιφέρεται σε πομπή στους δρόμους του Borgo Antico και του κέντρου της πόλης.

Η ισχυρή λαϊκή αφοσίωση για την Παναγία των Monti λειτούργησε με τέτοιο τρόπο ,ώστε με το πέρασμα του χρόνου η πομπή να εμπλουτιστεί με μερικά χαρακτηριστικά στοιχεία, το πρώτο εκ των οποίων η Infiorata.

Το πρωινό της 31ης Μαΐου οι κάτοικοι και οι καταστηματάρχες που βρίσκονται στους δρόμους του Borgo Antico στολίζουν την επιφάνεια του δρόμου με πέταλα λουλουδιών και χλοοτάπητα.

Δημιουργούν εκπληκτικές συνθέσεις ποικίλων ειδών που χαρακτηρίζονται, από γεωμετρικά σχέδια, θρησκευτικά σύμβολα, επικλήσεις στη Παναγία.

Η απαρχή αυτής της παράδοσης συνδέεται στενά με την παρουσία μιας κοινότητας αδελφών Καπουτσίνων στην εκκλησία της Αγ. Μαρίας της Ύψιστης. 

Πολλές Ιταλικές πόλεις διεξάγουν μια Infiorata, μια καλλιτεχνική γιορτή λουλουδιών, κατά τη διάρκεια του Μαΐου και του Ιουνίου . Τα πέταλα των λουλουδιών χρησιμοποιούνται για να δημιουργήσουν καταπληκτικά έργα τέχνης στους δρόμους ή σε μοναστήρια, ένα πραγματικά όμορφο θέαμα.

Σε μερικά μέρη η Infiorata, είναι ένα απλό σχέδιο με πέταλα λουλουδιών μπροστά από την εκκλησία. Σε μια πιο περίτεχνη Infiorata, δημιουργούνται αρκετοί διαφορετικοί καμβάδες, κάθε ένας με μια διαφορετική εικόνα, αλλά συχνά αναπτυγμένος γύρω από ένα θέμα.

Παρακάτω στο σύνδεσμο μπορούμε να παρακολουθήσουμε τη ”γιορτή των μυστηρίων”

πηγή: http://world-look.blogspot.com/

Εδώ είναι η ομάδα μας στο Facebook και εδώ  η σελίδα μας!!

Comments are closed.