Κόκκινα αυγά και τσούγκρισμα..
18 Απριλίου 2022
Μ. Τρίτη: Το τροπάριο της Κασσιανής
19 Απριλίου 2022

ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΆΔΑ. Η ΕΒΔΟΜΆΔΑ ΤΩΝ ΠΑΘΩΝ.

Γιορτάσαμε την Κυριακή των Βαΐων. Ο Κύριος Ιησούς Χριστός εισήχθη στην Ιερουσαλήμ με  δόξες και τιμές. Ήταν καθισμένος σε ένα γαϊδουράκι, ενώ ο λαός τον υποδέχθηκε με βάγια και φοινικόφυλλα.  Ενώ, το απόγευμα της ίδιας μέρας ακούσαμε  την ακολουθία του Νυμφίου, τον όρθρο της αγίας και Μεγάλης Δευτέρας.

Μεγάλη Δευτέρα Όρθρος. Παραβολή της άκαρπης συκιάς και του Πάγκαλου Ιωσήφ. Την Μεγάλη Τρίτη (όρθρος), θα ακουστεί η παραβολή των δέκα παρθένων. Στην συνέχεια την Μεγάλη Τετάρτη (όρθρος) το πρωί οι ιερείς θα τελέσουν την Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία και το Άγιο Ευχέλαιο (θεραπεία ψυχών και σωμάτων). Ενώ,  η ακολουθία είναι αφιερωμένη στην μετάνοια της Μαρίας της Μαγδαληνής, της αμαρτωλής γυναικάς. Την Μεγάλη Πέμπτη (όρθρος) θα διαβαστούν τα Δώδεκα Ευαγγέλια. Εορτάζεται ο Μυστικός Δείπνος του Χριστού με τους Δώδεκα Μαθητές του, ο Ιερός Νιπτήρας, η προσευχή του Ιησού στον κήπο της Γεσθημανής και την προδοσία του Ιούδα. Έπειτα την Μ. Πέμπτη το βράδυ στολίζεται με λουλούδια ο επιτάφιος. Την Μεγάλη Παρασκευή το πρωί θα γίνει η Αποκαθήλωση Του Εσταυρωμένου, ενώ το απόγευμα έχουμε την ακολουθία του Επιταφίου. Το Μεγάλο Σάββατο το πρωί έχουμε την προετοιμασία για το χαρμόσυνο γεγονός της Ανάστασης και ψάλλεται το «Ανάστα ο Θεός, κρίναι την γην»,  ενώ το ξημέρωμα της Κυριακής έχουμε Την Ανάσταση Του Κυρίου μας.

Η Μεγάλη εβδομάδα αποτελεί ένα σύνολο μηνυμάτων, όπου η εφαρμογή τους παραπέμπει σε μια καλύτερη ανθρωπότητα. Καλοσύνη και Καρποφορία. Καρτερικότητα, υπομονή και εργατικότητα, έναντι της οκνηρίας και της ανυπομονησίας.  Μετάνοια, ταπείνωση, σεβασμός και συγχώρεση. Ελπίδα και προπάντων Αγάπη ανεξάντλητη για όλη την πλάση. Αν κάθε μέρα της Εβδομάδας των Παθών προσπαθούσαμε να φυτέψουμε στις καρδιές μας το μήνυμα της ημέρας. Αν καλλιεργούσαμε τα παραπάνω συστατικά, ο κόσμος θα μοσχοβολούσε. Θα γιόρταζε κάθε μέρα. Δεν θα υπήρχε ο πόλεμος, δεν θα υπήρχε ανθρωποφαγία. Θα ήταν οι καρδιές μας αγνές. Οι ψυχές μας αγαθές και τρυφερές σαν αυτές των  μικρών παιδιών.  Φέτος την Μεγάλη Εβδομάδα ας προσπαθήσουμε να νιώσουν, έστω και λίγο σαν τα παιδιά.

Παραθέτω παρακάτω ένα βίντεο, όπου η καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής Ευθυμία Μυλωνά παρουσιάζει με έναν μοναδικό τρόπο την έννοια του Πάσχα μέσα από το αγνό βλέμμα των παιδιών.

Καλή Μεγάλη Εβδομάδα! Καλό Πάσχα!

Ακολουθήστε μας:

Επιμέλεια Άρθρου: Τσιασιώτη Γεωργία

**Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση μέρους ή όλου του άρθρου σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς την αναφορά στην πηγή.

*** Το συγκεκριμένο άρθρο αποτελεί μέρος της εξαμηνιαίας εργασίας για το πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών του ΕΑΠ Δημιουργική Γραφή.

Comments are closed.