Η καταστροφή της Νάουσας …
13 Απριλίου 2022
Αφιέρωμα στην Ανδαλουσία(γ’ μέρος)
14 Απριλίου 2022

Αφιέρωμα στην Ανδαλουσία (β΄μέρος)

Η πανέμορφη Κόρδοβα  είναι μία πόλη που συνδυάζει μοναδικά τη μαγεία της ανατολής με τα δυτικά – πλέον – στοιχεία.

Βρίσκεται στην καρδιά της Ανδαλουσίας, μια ανάσα από τις ακτές της Αφρικής και έχει διατηρήσει αναλλοίωτες τις ιστορικές της επιρροές, κυρίως αρχιτεκτονικά.
Η Κόρδοβα δημιουργήθηκε αρχικά από τους Ρωμαίους, γνώρισε όμως τεράστια ανάπτυξη υπό την κυριαρχία των Μαυριτανών.
Χτισμένη από τους Ρωμαίους και συγκεκριμένα από τον Κλαύδιο Μαρκέλλο γνώρισε πολύ μεγάλη ακμή τον 10ο αιώνα, οπότε την όρισαν οι Άραβες πρωτεύουσα του Al-Andalus, της σημερινής δηλαδή Ιβηρικής χερσονήσου.
Φιλοξενούσε τότε 500.000 κάτοικους και θεωρούνταν η μεγαλύτερη πόλη της Δυτικής Ευρώπης. Σήμερα η Κόρδοβα έχει σχεδόν 330.000 κάτοικους.
Τις υψηλότερες θερμοκρασίες της Ευρώπης τις συναντάμε εδώ, όπου κατά τους θερινούς μήνες υπερβαίνουν πολλές φορές τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Η Ανδαλουσία είναι μια περιοχή με μεγάλο πολιτιστικό πλούτο, όπου η ιστορία και οι παραδόσεις συνδυάζονται.

Μεγάλο μέρος της μοναδικής γοητείας αυτού του τμήματος της Ισπανίας προέρχεται από τους μακρούς αιώνες συνύπαρξης των χριστιανών, των Εβραίων, των Μουσουλμάνων και των Τσιγγάνων, προσφέροντας μοναδικό περιβάλλον και αξιόλογα ορόσημα.

Το ιστορικό κέντρο της Κόρδοβα ανακηρύχθηκε το 1984 Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO και η πόλη αποτελεί αμάλγαμα διαφορετικών πολιτισμών και θρησκειών.

Αξίζει να επισκεφθεί κανείς τη Μεθκίτα, ένα από τα πιο σπουδαία οικοδομήματα της Ισπανίας.

Αποτελεί δείγμα «ένωσης» του χριστιανικού με το ισλαμικό στοιχείο, καθώς αποτελούσε αρχαίο μουσουλμανικό τέμενος που χτίστηκε το 785 και μετά την κατάκτηση της πόλης από τους Χριστιανούς το 13ο αιώνα, μετατράπηκε σε Καθεδρικό ναό.

Το μεγάλο εσωτερικό φιλοξενεί ριγέ ασπροκόκκινες αψίδες που στηρίζονται σε αστραφτερούς κίονες.


Η Ρωμαϊκή Γέφυρα χτίστηκε από τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Augustus και αποτελεί εδώ και σχεδόν δύο χιλιάδες χρόνια των ευκολότερο δρόμο για να περάσει κάποιος των ποταμό Guadalquivir και να πάει στο κέντρο της πόλης.

Το μεσαιωνικό Αλκαζάρ των Χριστιανών Μοναρχών βρίσκεται δίπλα στον ποταμό Γουαδαλκιβίρ. Στο Μουσείο Βασανιστηρίων ο επισκέπτης θα δει τον τρόπο με τον οποίο βασανίζονταν οι συλληφθέντες από τον 13ο έως τον 19ο αιώνα.

Τα Αραβικά μπάνια αποτελούν κυρίαρχο κομμάτι της ισλαμικής κληρονομιάς της Κόρδοβα με τα Caliphal baths που χρονολογούνται από τον 10 αιώνα στην καρδιά του ιστορικού κέντρου.

Πλέον λειτουργούν μόνο ως μουσείο, ως κομμάτι της πολιτιστικής κουλτούρας της Ανδαλουσίας.

Οι όμορφες αίθουσες φωτίζονται ισχνά από τους φεγγίτες της οροφής αναδεικνύοντας τα ισλαμικά χαρακτηριστικά της αρχιτεκτονικής στις αψίδες, στους κίονες και στα λουτρά.

Η  Κόδροβα, έγινε γνωστή και ως η Κωνσταντινούπολη της Δύσης, στα πλαίσια της Μαυριτανικής κατάκτησης της Ισπανίας που διήρκησε 5 περίπου αιώνες, αφήνοντας εμφανή τα σημάδια της ισλαμικής κουλτούρας σε ολόκληρη την πόλη.

πηγή: https://www.ispania.gr/

Εδώ είναι η ομάδα μας στο Facebook και εδώ  η σελίδα μας!!

Comments are closed.