Πρωταπριλιά: Γιατί λέμε ψέματα..
1 Απριλίου 2022Χαρούπι: τα οφέλη του και.. η σχέση του με το καράτι
1 Απριλίου 2022Το Αλμπαρασίν, το οποίο βρίσκεται φωλιασμένο στα βουνά της κεντρικής Ισπανίας, είναι μια αρχαία κωμόπολη 1.000 περίπου κατοίκων. Το περιβάλλουν πράσινα λιβάδια που ποτίζονται από αρκετά ποτάμια, καθώς και μια ομώνυμη οροσειρά—η Σιέρα ντε Αλμπαρασίν.
Το 1961 η ισπανική κυβέρνηση ανακήρυξε αυτή την κωμόπολη στην επαρχία του Τερουέλ εθνικό μνημείο.
Επίσης, το 2005 μια ομάδα παραγόντων από το χώρο του τουρισμού επέλεξε το Αλμπαρασίν ως «την ωραιότερη πόλη στην Ισπανία».
Η μεσαιωνική αρχιτεκτονική του και τα στενά δρομάκια έχουν προταθεί ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς από την UNESCO.
Επειδή, περιβάλλεται από ένα βάραθρο, που χρησιμεύει ως αμυντική τάφρος, το Αλμπαρασίν ανά τους αιώνες ονομάζεται Αετοφωλιά.
Η ροζ πόλη με τα πετρόχτιστα σπίτια, τα δρομάκια που θυμίζουν λαβύρινθο και τα τραχιά τείχη υμνήθηκε από τον Ισπανό συγγραφέα Χοσέ Μαρτίνεθ Ρουίθ, γνωστό και ως Αθορίν.
Η γεωγραφική του θέση και το μαγευτικό τοπίο του με τις πηγές και τους καταρράκτες που στολίζουν τα βουνά αποτελεί ιδανικό προορισμό για τους φυσιολάτρες.
Καθώς ο επισκέπτης περιδιαβαίνει τα λιθόστρωτα δρομάκια της πόλης, ανακαλύπτει την εκπληκτική αρχιτεκτονική μιας περασμένης εποχής.
Μερικά από τα καλύτερα δείγματά της είναι το Γωνιακό Μπαλκόνι, το Γαλάζιο Σπίτι και το Σπίτι της Χουλιανέτα . Αυτό το τελευταίο φαίνεται λες και ακροβατεί σε ένα σταυροδρόμι.
Τα σπίτια εκείνης της περιόδου είναι κατασκευασμένα από ξύλο και κονίαμα, υλικά πολύ ελαφρύτερα από την πέτρα—σημαντικός παράγοντας όταν χτίζεις στην κορυφή ενός λόφου.
Τα μικρά τους παράθυρα με τις δαντελένιες κουρτίνες και τα σιδερένια καφασωτά ελκύουν επίσης την προσοχή του επισκέπτη.
Οι μαρκίζες που αλληλοκαλύπτονται, τα σκαλιστά ξύλινα μπαλκόνια και τα πρωτότυπα ρόπτρα, συνήθως στο σχήμα ζώων, προσθέτουν άλλη μια νότα μοναδικότητας.
Όσοι υποφέρουν από ιλίγγους καλά θα κάνουν να μην κοιτούν κάτω όταν μπαίνουν σε ένα από τα σπίτια που κρέμονται στο κενό. Επειδή η κωμόπολη χτίστηκε σε μια βραχώδη προεξοχή και ο οικοδομήσιμος χώρος ήταν περιορισμένος,
οι κάτοικοι έχτισαν μερικά σπίτια ακριβώς στο χείλος του γκρεμού.
Το μαυριτανικό κάστρο στην κορυφή του λόφου στέκεται αγέρωχο από το δέκατο αιώνα.
Αξίζει να επισκεφθείτε το γοτθικό καθεδρικό ναό του Αλμπαρασίν που χρονολογείται από το 16ο αιώνα και το δημαρχείο με τις αψιδωτές στοές του.
ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΙ ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΠΟΥ ΑΝΑΚΑΛΥΦΤΗΚΑΝ ΣΤΟ ΑΛΜΠΑΡΑΣΙΝ
Ασημένιο μυροδοχείο. Ο Μαυριτανός Βασιλιάς Αμπντέλμελικ έβαλε να το κατασκευάσουν για τη σύζυγό του τη Ζαρ, της οποίας το όνομα σημαίνει «Λουλούδι» στην αραβική.
Μια χρυσή σκαλιστή επιγραφή πάνω στο δοχείο λέει εν μέρει: «Πολύχρονη ευλογία . . . , θεϊκή βοήθεια και καθοδηγία για το καλό και το δίκαιο». Θεωρείται ένα από τα καλύτερα δείγματα των ασημένιων θησαυρών της ισπανοαραβικής τέχνης.
Ψάρι σκαλισμένο σε ορεία κρύσταλλο. Το ψάρι είναι στολισμένο με λέπια και έχει ασημένιο στόμα και χρυσά πτερύγια.
Είναι επίσης διακοσμημένο με μαργαριτάρια και ρουμπίνια. Το σκάλισμα είναι τόσο περίτεχνο ώστε οι ειδικοί πιστεύουν ότι δεν μπορεί να το ολοκλήρωσε ένας και μόνο τεχνίτης στη διάρκεια της ζωής του.
πηγή: https://en.wikipedia.org
Εδώ είναι η ομάδα μας στο Facebook και εδώ η σελίδα μας!!