Μοναστηριακή Βιβλιοθήκη Άντμοντ, Αυστρία 
18 Μαρτίου 2022
ΑΝΑΣΤΑΣΗ & ΘΕΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
19 Μαρτίου 2022

Βιβλιοθήκη Joanina -Πορτογαλία!!

 Όταν ένας ενιαίος χώρος ενώνει έναν λογοτεχνικό θησαυρό με την πολυτέλεια της αρχιτεκτονικής και των τεχνών των αρχών του 17ου αιώνα , το αποτέλεσμα είναι μια από τις πιο εντυπωσιακές και πρωτότυπες ευρωπαϊκές βιβλιοθήκες σε στυλ μπαρόκ. 
Στη βιβλιοθήκη Joanine, υπάρχουν κόσμοι μέσα σε κόσμους. Υπάρχουν χιλιάδες έργα που απλώνονται σε έναν πλούσιο χώρο γεμάτο ομορφιά και εξωτισμό, όπου ο πλούτος των ζωγραφισμένων οροφών είναι σε αρμονία με τα κιγκλιδώματα
και τα ράφια από χρυσά φύλλα και ξύλο από τις τροπικές περιοχές. 
Η βιβλιοθήκη Joanine στο Πανεπιστήμιο της Κοϊμπρα  , οφείλει το όνομά της στον μονάρχη που διέταξε την οικοδόμησή της το 1717.
Ο Βασιλιάς Ιωάννης Ε‘, ο Μεγαλόψυχος, έγινε γνωστός ως μεγάλος προστάτης του πολιτισμού, της επιστήμης και των τεχνών και αυτή η βιβλιοθήκη είναι μια αξιοσημείωτη μαρτυρία της πολιτιστικής πολιτικής του Βασιλιά.
Στη στοά του κομψού κτηρίου με τέσσερις ιωνικούς κίονες, ξεχωρίζει το μεγαλοπρεπές βασιλικό εθνόσημο σε στυλ μπαρόκ, επιδεικνύοντας ένα πνεύμα μεγαλοπρέπειας που χαρακτήριζε την πιο ευοίωνη βασιλεία στην Ιστορία της Πορτογαλίας.

Σε αυτό το κτίριο των τριών επιπέδων , δύο από τα οποία είναι υπόγεια, φυλάσσονται χιλιάδες τόμοι, ειδικά για έργα Ιατρικής, Γεωγραφίας, Ιστορίας, Ανθρωπιστικών Σπουδών, Επιστήμης, Αστικού και Κανονικού Δικαίου, Φιλοσοφίας και Θεολογίας.

Τα βιβλία που εκδόθηκαν μεταξύ 15ου και 19ου αιώνα που περιλαμβάνονται στη συλλογή της βιβλιοθήκης εξακολουθούν να είναι σε καλή κατάσταση χάρη στα χαρακτηριστικά του κτηρίου. 
Με εξωτερικούς τοίχους πάχους 2,11 μέτρων, μια πόρτα από ξύλο τικ και το εσωτερικό καλυμμένο με ξύλο
για να απορροφά την περίσσεια υγρασίας, αυτός ο χώρος λειτουργεί ως πραγματικός θόλος που ευνοεί τη συντήρηση βιβλίων.

Στη βιβλιοθήκη ξεχωρίζουν τρεις αίθουσες.

 Συνδέονται μεταξύ τους με διακοσμημένες καμάρες και καλύπτονται πλήρως με ράφια βιβλίων που καλύπτονται από το βασιλικό οικόσημο:
στο πρώτο δωμάτιο, ο χρυσός έρχεται σε αντίθεση με πράσινο φόντο. 
στο δεύτερο, το χρυσό χρώμα κάνει αντίθεση σε κόκκινο φόντο
και στο τρίτο , ένα μαύρο φόντο ζωντανεύει τις χρυσές λεπτομέρειες. 
Οι τοίχοι τους είναι καλυμμένοι με βιβλιοθήκες δύο επιπέδων από χρυσό και πολύχρωμο ξύλο
και το κελί που καλύπτει τον χώρο, ζωγραφισμένο από τους Simões Ribeiro και Vicente Nunes, δείχνει φιγούρες εμπνευσμένες από τις τέχνες και την επιστήμη.
 Στέφονται στο κέντρο από τη μορφή της Divina Sapientia.

Περιέργεια σχετικά με τη βιβλιοθήκη Joanine:

  • Το βράδυ, αφού κλείσει η βιβλιοθήκη, μια αποικία νυχτερίδων βοηθά στη διατήρηση των βιβλίων τρώγοντας ζωύφια. Τα τραπέζια καλύπτονται με γούνες για να προστατεύονται από τα περιττώματά τους.
  • Στο θησαυροφυλάκιο της βιβλιοθήκης υπάρχουν εξαιρετικά σπάνιοι τόμοι, όπως η πρώτη έκδοση του «Os Lusíadas», μιας εβραϊκής Βίβλου, που δημοσιεύτηκε στο δεύτερο μισό του 15ου αιώνα και της οποίας υπάρχουν μόνο περίπου 20 αντίγραφα σε όλο τον κόσμο καθώς επίσης και μια Λατινική Βίβλος 48 γραμμών, που τυπώθηκε το 1462 από δύο εταίρους του Gutenberg και η οποία θεωρείται η πιο όμορφη από τις τέσσερις που τυπώθηκαν.
  • Η βιβλιοθήκη Joanine χτίστηκε πάνω από μια μεσαιωνική φυλακή, η οποία αργότερα μετατράπηκε σε ακαδημαϊκή φυλακή και σήμερα είναι ακόμα δυνατό να φτάσετε στους υπόγειους χώρους καθώς και να τους επισκεφθείτε.

πηγή: https://www-centerofportugal-com.

Εδώ είναι η ομάδα μας στο Facebook και εδώ  η σελίδα μας!!

Απολαύστε στον παρακάτω σύνδεσμο μια ξενάγηση στη βιβλιοθήκη αλλά και στα υπόγεια της που χρησιμοποιήθηκαν ως μεσαιωνική φυλακή…

Comments are closed.